Fodbold nyheder

Ikke en magisk aften - men et mareridt… som aldrig skulle have været færdigspillet

Af Torsten Brix

Indkast.dk ønsker at sende de bedste tanker til Christian Eriksen og dem omkring ham, men samtidig forholder vi os meget undrende til, at kampen blev færdigspillet!

Article image

I Indkast.dks chat på vores administrationside gættede en af sitets skribenter tidligere på en sikker 3-0-sejr over Finland og spurgte til mit bud. Jeg bød på en smal 1-0-sejr til Danmark på et sent mål, da jeg forventede at det ville meget svært imod et defensivt finsk hold. Det kom ikke til at ske, men alt det, der kom til at ske i kampen, havde ingen mennesker i verden nok gættet på. Det blev den mærkeligste kamp, der vil komme i historiebøgerne, for Christian Eriksens kamp for livet vil nok blive det mest dramatiske – under denne EM-slutrunde, men også i dansk fodboldhistorie.

Der var også meget smukt omkring kampen, som den unikke stemning i København inden kampen til den første EM-slutrundekamp nogensinde på dansk jord eller den flotte finske opbakning i Parken efter Eriksens skrækkelige uheld. Men havde udfaldet af kampen været anderledes, hvis ikke Eriksen havde været udsat fra sit forfærdelige uheld? Måske et ligegyldigt spørgsmål, vil nogen måske mene, men det er det jo ikke i forhold til det sportslige – som vi også er nødt til at forholde os til, selvom den vigtigste nyhed naturligvis handler om Christian Eriksens stabilitet og bedring.

Beslutningen om, at kampen skulle spilles færdigt, var forkert og på grænsen til det groteske, hvilket bedst kan illustreres ved, at beslutningen om, at kampen skulle spilles færdig – ifølge DBU – blev taget af de to holds anførere. Glem nu ikke at den danske anfører Simon Kjær måtte udgå af kampen. Det virkede til, at han ikke kunne spille under omstændighederne – så hvordan kan han kort forinden have insisteret på, at kampen skulle spilles færdigt. Det skal være usagt om kampen kunne være spillet på et senere tidspunkt, men det var i hvert fald forkert at spille kampen lige efter, at aktørerne havde set en spiller falde livløs om. Dette ville også have været min mening, selvom Danmark havde vundet kampen.

Skudstatistikken for kampen sluttede 22-1, efter Danmark havde afviklet et ualmindelig svagt straffespark – fra Pierre Emile Højbjerg. Han så skidt ud, ligesom Kasper Schmeichel gjorde ved det finske mål. Men spillerne skal ikke kritiseres for deres præstationer i den følelsesmæssige kamp - udover for den beslutning om at spille kampen, som spillerne skulle være rådført om.

Kampen var den værste aften nogensinde i dansk fodbold – et voldsomt mareridt. Efter sådan en oplevelse kan man ikke præstere efterfølgende. Spillerne virkede ”tomme” og fandt aldrig sig selv. Mentalt rystede og mennesker der er det, kan ikke præstere på allerhøjeste niveau som til en EM-slutrunde. Derfor havde kampen ikke den korrekte sportslige berettigelse efter hændelsen med Eriksen.

Men der var meget kærlighed denne aften, som vi nok alle sent vil glemme. De unikke fans og spillerne viste sammenhold. Beskyttelsen af deres ven og den ”danske cirkel” vil vi huske i mange år eller at Eriksens holdkammerat Lukaku senere på aftenen sendte denne hilsen:
Kampen i Parken var set frem til meget længe, og indtil der var spillet 42 minutter og 11 sekunder lignede det en mulig tiltrængt folkefest. En fest hvor de danske spillere lige pludselig viste stor medmenneskelighed og som en flok store kammerater samt nogle rigtige mandfolk, men kampen skulle aldrig have været færdigspillet – en time efter hændelsen. Man kan måske også passende spørge… hvis ikke en hændelse som denne skal aflyse en kamp for at spille den senere, hvad skal der så til for at dette kan ske?

Belgien banker på døren, og det bliver godt nok ikke en let opgave, efter spillerne skal samles op efter en aften, som skulle have været magisk, men blev til et mareridt. Et chok som vi nok aldrig glemmer… vigtigst er naturligvis, at Christian lever, men beslutningen om at fortsætte kampen var altså helt forkert og næppe en som Simon Kjær har truffet – imens han har været ved sine fulde fem. Fodbolden blev lige pludselig ligegyldig, er den korrekte holdning, og hvis den er ligegyldig, så skal den ikke spilles!

Efter kampen sagde landstræner Kasper Hjulmand på pressemødet, at flere spillerne efter kampen var brudt sammen i omklædningsrummet efter en traumatisk oplevelse… disse spillere skulle ikke have spillet den kamp færdig – punktum.

Optakt

Fodbold nyheder

Magasin-artikler

Profiler

Ledere

Statistik