Fodbold nyheder

Vinícius Júnior – VINI, VIDI, VICI

Af Torsten Brix

Der er masser af mystik omkring den unge brasilianer, men bliver denne stille, kristne og meget ambitiøse unge mand den næste Neymar eller Raul?

Article image
Ritzau-Scanpix

Da Vinícius Júnior scorede to mål for Real Madrid i Champions League-opgøret imod Liverpool, blev han den yngste spiller til at score for ”Konge-klubben” i Champions Leagues knockout-kampe, siden selveste Raul Gonzalez gjorde det som 18-årig.

En stjerne blev født, da den brasilianske angriber to gange lynede imod landsmanden – Alisson – i Liverpool-målet. Dermed fik Vinícius betalt lidt tilbage på de 330 millioner kroner, som Real Madrid sendte til Flamengo for efterhånden en lille håndfuld år siden. Da brasilianeren scorede imod det engelske storhold, var han 20 år og 268 dage, men Real Madrid købte ham allerede, da han var 16 år.

Masser af 16-årige drenge over hele verden har en drøm om at spille for Real Madrid, men for Vinicius José Paixao de Oliveira Júnior var det anderledes. Modsat mange andre teenagere, så underskrev han faktisk en drømmekontrakt med ”Konge-klubben”, da han var teenager.

Forinden havde Real Madrid misset chancen for at hente Neymar, der i stedet var taget til Barcelona fra Brasilien i en ung alder. Dette ønskede Real Madrid ikke skulle ske igen, og derfor tog de ingen chancer og underskrev tidligt en kontrakt med Vinícius Júnior.

Alene denne historie gør, at han meget vel vil blive ”Den næste Neymar”, for der er tale om noget helt unikt i begge tilfælde. Allerede da Vinícius var 10 år gammel sloges agenterne om at få lov til at repræsentere ham, men på trods af alt hysteri omkring ham, virker det ikke til, at polemikken har ramt den unge sydamerikaner. Udadtil fremstår han meget jordbunden, høflig samt meget moden. Ved hans første pressemøde – og uden, at han havde spillet en eneste seniorkamp for Flamengo - sagde han:

- Jeg ved godt, at jeg stadigvæk ikke er nogen, og jeg har heller ikke bedrevet noget endnu.

Noget kom han dog til at bedrive ret hurtigt… Blot 16 år var han, da han fik debut for Flamengo, og han blev kåret til den bedste spiller til de sydamerikaske mesterskaber for U/17-hold, efter han havde lavet syv mål og var stærkt medvirkende til, at Brasilien vandt turneringen. Få måneder efter havde Real Madrid underskrevet en kontrakt med ham…


Fra tarvelig forstad til Santiago Bernabéu
Vinícius Júnior er født i starten af dette årtusindende i Sao Goncalo, som er en af de tarvelige forstæder til Rio de Janeiro. Han blev tilknyttet Flamengos ungdomsafdeling allerede, da han var fem år. Elleve år senere underskrev Real Madrid kontrakten med ham, selvom han først måtte spille for klubben næsten to år senere. Her blev han forenet med landsmændene Casemiro og Marcelo, men det var nu en anden spiller, som han glædede sig til at spille sammen med:

- Hvis gud ønsker det, så kommer Neymar og jeg til at spille sammen i Real Madrid. Jeg kunne virkelig godt tænke mig, at Neymar skiftede til Real Madrid. Han er mit idol, og det vil være en drøm at spille ved siden af ham, skulle Vinicius Jr. havde sagt til FourFourTwo.

Noget af en omvæltning for knægten med den hårde krimielle opvækst at tale om Neymar og Real Madrid – på verdens største fodboldscene. Sammen med dette følger naturligvis også gigantiske forventninger, og det er ikke alle, der kan klare de forventninger, der følger med dette talent. Real Madrid har jo tidligere hentet stortalentet Martin Ødegaard, men han forsøger at finde sig selv på låneaftaler.

Udover det gigantiske pres der følger med sådant et drømmeskifte, så har Vinícius Júnior også været udsat for flere racistiske oplevelser – blandt andet to gange, hvor Flamengo har spillet imod Botafogo. Dette kommer han sikkert ikke til at opleve i Real Madrid og i Europa, da UEFA - modsat andre verdensdele - har haft større succes med deres racisme-kampagne.


Ronaldo og mere Neymar
Da Real Madrid skulle præsentere Vinícius Júnior, var den brasilianske Ronaldo med under hele seancen, hvilket gjorde, at Junior virkede endnu mere benovet, men hvordan kunne knægten være andet?

Mundlarm var han dog ikke, og han slog blandt andet fast, at han var taget til Real Madrid for at vinde trofæer, men denne gang talte han ikke så meget om landsmanden og idolet Neymar. Journalisterne forsøgte ellers, for det virker så oplagt, da der er så mange sammenlignende punkter. Vidste du f.eks.

- at Neymar underskrev sin første kontrakt som 14-årig, mens Vinícius Júnior var et par år ældre, men at sidstnævntes løn var 50 % højere i den første kontrakt.

- at Neymar var lidt over 17 år, da han debuterede som senior-spiller, mens Vinicius Jr. var tre måneder yngre.

- at Vinícius Júnior også var noget yngre end Neymar, da han lavede sit første mål i Copa Libertadores, og at Vinícius Júnior efter 1.500 minutter som professionel havde scoret flere mål end Neymar.

- at Vinícius Júnior har lavet langt flere mål end Neymar på det brasilianske U/17-landshold.

Nu skal fremtiden afgøre, om de to brasilianske fodboldtalenter kommer til at spille meget sammen – Vinícius Júnior mener, at det er noget, som gud må hjælpe med – vi andre håber bare!

Men først skal Vinicius Jr. sikrer sig en plads i Real Madrids startopstilling, og spørger man de spanske fans er han kommet tættere på det. Op til "El Clasico" i februar 2019 havde 77.203 Real Madrid-fans sat deres favorit-hold på AS.com til opgøret imod Barcelona, og flere havde ønsket den blot 18-årige Vinícius Júnior i startopstillingen fremfor "Konge-klubbens" finalehelt fra Champions League - Gareth Bale.

Netop Bale er for tiden ikke levnet mange fremtidshåb hos Real Madrid. I stedet har Vinícius Júnior overtaget pladsen for den udskældte waliser, og op til den føromtalte kamp imod Liverpool postede Indkast.dk en liste over de angribere, der havde scoret flest mål i Champions League-kvartfinalerne de sidste 25 år. Her var Raul på tredjepladsen kun overgået af Lionel Messi og Cristiano Ronaldo. For at komme ind på listen skulle man have lavet fire mål, og efter de to mål er Vinícius Júnior på rette vej – i fodsporene på selveste Raul, der lavede ti mål.

Den lille knægt, som i sommeren 2018 landede i Madrid, fik dermed sit gennembrud, og udover sammenligningerne med Raul blev der straks trukket paralleller til Neymar, som pudsigt nok stort set samtidigt fik et rødt kort i den franske topkamp imellem PSG og Lille, efter den brasilianske superstjerne noget ubalanceret havde skubbet til modstander. En sådan aktion har man svært ved at forestille sig, at Vinícius Júnior skulle komme i.

Real Madrid-knægten virker noget mere dedikeret til fodbold end landsmanden Neymar, som ofte er i overskrifterne for de ting, som han gør udenfor fodboldbanen – sådan er det ikke med Vinícius Júnior. Ifølge bulletinerne fra Madrid så laver han ikke meget andet end at træne på Valdebedas og være sammen med sin kristne familie, som han har med til den spanske hovedstad. Her får han afmålt kost og masser af vand for at følge en hård diet samt sover mindst otte timer hver nat – ikke noget der minder om Neymars liv.

Dagen efter Liverpool-kampen havde den store spanske sportsavis AS et billede Vinícius Júnior med overskriften: VINI, VIDI, VICI. Dette er med henvisning til Julius Cæsars leganderiske citat: ”Jeg kom, Jeg så, Jeg sejrede”. Der er delte meninger om det sidste ord i citatet. For betyder vici ”sejrede” eller ”erobrede”? I forhold til Vinícius Júnior er det dog ligegyldigt, for imod Liverpool gjorde han begge dele…

Mere om Vinícius Júnior

Mere om Real Madrid

Optakt

Fodbold nyheder

Magasin-artikler

Profiler

Ledere

Statistik