Torsten Brix

Christian Eriksen – tæt på Helveg og Jan Dahl

Hentet af Danny Blind, købt for Bale-penge, sammenlignet med rollemodellen Michael Laudrup og lavet en ”Allan Simonsen på Wembley” – mange ting kan man sige om Christian Eriksen, men mest rammende er måske: ”stille på grænsen til det selvudslettende”.
For mere end ti år siden fik Christian Eriksen landsholdsdebut, da han blev indskiftet i stedet for Daniel Jensen i kampen imod Østrig. En meget ung dansker kom på banen i nogle lidt for store shorts og blev dermed den fjerde yngste nogensinde til at spille på det danske landshold.

I efteråret rundede den stille fynbo så 100 landskampe for Danmark, da han - ligesom Allan Simonsen gjorde i 1983 - scorede det enlige mål på straffespark på det legendariske Wembley. I disse 100 landskampe er Eriksen gået fra at være usynlig under Morten Olsen til at være en af verdens bedste på sin position under Åge Hareide. Men hvem er den lidt sky Christian Eriksen?


Fra Ådalen til Inter
Undertegnet har oplevet at have et par minutter alene med Christian Eriksen til at stille et par spørgsmål, men den ombejlede dansker var dengang ikke særlig meddelsom i forhold til fremtiden, og han virkede meget irriteret over, at andre interesserede sig for den. Dengang handlede det om et skifte væk fra Tottenham, men senere kom det frem, at han skulle spille de næste fire år for topholdet Inter. Til den tid vil han være 32 år, så denne kontrakt er en af de sidste i karrieren for Eriksen, men hvordan har karrieren egentlig formet sig? Som helt ung spillede Eriksen fodbold i sin lokale klub i Middelfart på Fyn. Der skulle ikke gå mange år før han blev efterspurgt af både OB og FC Midtjylland, men OB blev de heldige vindere af Christian Eriksens talent.

Et talent der var med til at føre det der dengang hed ”1. års Drenge” i OB frem til det danske mesterskab, men her stoppede det så også for Christian Eriksens danske eventyr. Talentet var for stort og han kunne som 16-årig nærmest vælge og vrage på alle hylder af europæiske topklubber. Barcelona, Chelsea og AC Milan var blandt de største, der havde snøren ude efter ham, men han valgte Ajax. En klub med et renomme for en fantastisk talentudvikling. Med rette. AZ Alkmaar og Feyenoord blev afvist af Eriksen.

At Christian Eriksen var en efterspurgt herre på OBs træningsanlæg, Ådalen, var tydeligt. OB var i 2008 i besiddelse af den daværende topscorer i Superligaen, Baye Djiby Fall, da en fornem herre på besøg - Danny Blind - der på daværende tidspunkt var sportsdirektør i Ajax. Mange troede at Danny Blind skulle kigge på Djiby Fall, som afløser for den daværende Ajax-angriber - Luís Suárez. Det var slet ikke tilfældet. Han kiggede nemlig på Christian Eriksen, der allerede som 16-årig jævnligt trænede med i OBs førstehold. Danny Blind var ikke i tvivl. De ville gerne have Christian Eriksen. En million euro og Danmarks største talent siden Michael Laudrup var nu deres.


Kunne ikke lide engelsk fodbold
Inden turen gik til Ajax havde Aston Villa også snøren ude efter Christian Eriksen. Det var ren nonsens for Eriksen dengang. For som han sagde: ”Jeg kan ikke lide engelsk fodbold”. Teknisk fodbold har nemlig altid været Christian Eriksens element. Teknisk fodbold og Ajax har da også altid hængt sammen som hånd i handske. Udviklingen skulle nu tage fart – og han skulle som bekendt også komme til England.

Før var der dog en tid på Ajax' U19-hold, men ikke længe. Christian Eriksen skulle nemlig hurtig vise sig at brænde så meget igennem, at Ajax' daværende træner Martin Jol gav ham en tidlig debut på førsteholdet. Allerede i en alder af 17 år fik han sin debut for Ajax' førstehold i en udekamp mod NAC Breda og efterfølgende var Christian Eriksen limet til Amsterdam-holdets holdkort hver uge, hvor specielt Frank de Boer havde et specielt godt øje til Christian Eriksens kvaliteter. Frank de Boer var manden, der trænede Christian Eriksen på Ajax' ungdomshold og danskeren havde et unikt forhold til de Boer.

- Han var min ungdomstræner, og den største indflydelse på min karriere. Ham som virkelig satte mig i gang. Som barn var min favoritspiller Fransesco Totti, og da jeg voksede op var min rollemodel Michael Laudrup. Men Frank de Boer er den mand, som har forbedret mig mest som fodboldspiller, udtalte Christian Eriksen til World Soccer.

Christian Eriksen fik også en stor påvirkning på successen i Ajax, for det er blevet til tre hollandske mesterskaber og et pokalmesterskab på fem år i Ajax. I de første 158 kampe blev det til 30 mål og 62 assists. Udover det så bidrog han med et enormt løbepensum, på trods af at hans kvaliteter ligger i det offensive. Meritter som ikke gik ubemærket hen i det store fodbold-Europa.

- Jeg synes, at et skifte til Manchester City sidste år ville have været for tidligt for mig. Jeg havde det godt i Ajax, og har det stadig godt her. Jeg har ikke en klub, som jeg har kastet mit hjerte over, hvis jeg skal væk fra Ajax. Jeg er åben for hvad, der sker. Jeg tænker ikke på nogle bestemte lande, så som England, Spanien eller Tyskland. Jeg vil selvfølgelig gerne til en stor klub, som kæmper med om Champions League. Det vil selvfølgelig være det optimale, men jeg vil skifte dertil hvor jeg har lysten til at spille fodbold, slog Eriksen fast.


Salg af Bale åbnede for skiftet til London
I sommeren 2013 lavede Tottenham en rekordhandel, da Gareth Bale blev solgt til Real Madrid, og for de mange penge kom der syv nye spillere til Tottenham. Erik Lamela, Roberto Soldado, Paulinho, Etienne Capoue, Vlad Chriches, Nacer Chadli og… Christian Eriksen. De seks andre end danskeren må samlet set betegnes som en stor skuffelse, og havde det ikke været for Eriksen, havde det været tæt på en katastrofe, hvilket Bales karriere også blev i Real Madrid…

Efter Eriksens ankomst i Tottenham var der ikke mange fans, der savner den meget skadede og bænkede Real Madrid-stjerne Bale. Dette er den største ros man kan give til Eriksen. Omkring skiftet til London-klubben havde Eriksen dog i store perioder problemer med at præstere godt nok på det danske landshold sammenlignet med spillet for Tottenham, og indtil afslutningen af VM-kvalifikationen 2018 kunne man slet ikke genkende Eriksens præstationer på landsholdet – sammenlignet med det høje niveau fra Premier League.

Dertil kan der være flere forklaringer, men et par stykker af dem kunne være, at den meget forsigtige Eriksen ikke fungerede særlig godt under landstræner Morten Olsen, der havde en meget “tysk” ledelsesstil og var alt andet end kammeratlig – som stilen virkede til at være under den succesfulde Åge Hareide. Derudover har Eriksen utvivlsomt også levet godt af holdkammeraterne hos det formstærke Tottenham-hold. De har medvirket til hans succes, når de har foretaget de nødvendige løb for, at Eriksens spil kunne udfolde sig. Samtidig begyndte Eriksen på landsholdet at ligne Michael Laudrup mere og mere – efter mere tillid og ro fra Hareide.

Både Laudrup og Eriksen har på landsholdet haft holdkammerater, som ikke helt forstod deres spil og en landstræner, som de ikke fungerede godt sammen med. Alt dette skete, imens deres klubkarriere var på det højeste og meget succesbelagt. Daværende landstræner Morten Olsen sagde i 2014 om Christian Eriksens indsats efter kampen imod Portugal.

- Med de kampe han har spillet, skal han styre kampen, og det gør han ikke. Derfor må vi kritisere ham. Det må han leve med…

Men Olsens kritik gik sikkert lige i hjertet på den generte og til tider selvudslettende Eriksen. Præstationerne var dårligere for Eriksen under Morten Olsen, og hans første 50 landskampe var ikke gode, mens de næste 25 satte en helt anden standard.

Hareide var tiltrådt, og da Danmark i Irland kvalificerede sig til VM i Rusland, blev Christian Eriksen udråbt til ”Kong Christian”, og han var i den grad talismanen for Danmark i den præstation. Holdkammeraten Kasper Schmeichel og mange eksperter mente, at Eriksen havde verdensklasse, men den positive kritik tog hovedpersonen nok engang med sindsro.

- Det er op til andre, om de vil kalde mig for en verdensstjerne. Det har ikke noget med mig at gøre. Jeg kalder ikke mig selv en verdensstjerne. Jeg er stadig bare Christian fra Middelfart, selv om jeg har lavet tre mål mod Irland. Så er jeg den samme…

Så modsat mange af de andre verdensstjerner, som Christian Eriksen blev sammenlignet med – så var han en beskeden verdensstjerne, som forlod London efter at have lavet 69 mål i 305 kampe. Længe havde der været rygter om stortset alle de største klubber i Europa og i foråret 2018 sagde Åge Hareide:

- Når man ser på de spillere, der spiller centralt for Real Madrid og Barcelona, så er der ingen af dem, som er bedre end Christian…

Det blev ikke til Barcelona og Real Madrid – måske også af økonomiske forklaringer. For Eriksen har fået en gylden kontrakt i Italien med deres nye skatteregler. Han skulle komme til at tjene over 50 millioner kroner om året - efter skat. Selvfølgelig kunne de store spanske klubber matche dette, men det ville kræve en meget høj løn inden skatten skulle betales.

Eriksens familie blev spottet i Madrid, hvor de skulle kigge på huse og præsident Florentino Perez var også begejstret for danskeren, men træner Zinedine Zidane var ikke på samme niveau. Derudover sendte rygter Eriksen til klubber som Juventus, Manchester United og PSG – men han endte i Inter.

Eriksen har tidligere slået fast, at han var kommet til et punkt i sin karriere, hvor han gerne ville prøve noget nyt. Det kom han til i Inter, hvor træneren Antonio Conte svingede pisken. Conte vil spille 3-5-2 med nogle meget hårdtarbejdende centrale midtbanespillere, som den italienske træner i øvrigt selv var som aktiv – men det er Eriksen ikke. Derfor er danskeren aldrig blevet nøglespilleren i en meget krævende fysisk spillestil – lige bag ved den stærke Romelu Lukaku og den elegante Lautaro Martinez. Inter er på vej opad, så det skal nok blive spændende, men gad vide, om Eriksen ikke havde håbet på en mere attraktiv sportslig klub, selv om det økonomiske ikke ser ud til at fejle noget i den italienske mode- og storby.

Da Eriksen rundede de 100 danske landskampe for Danmark, skete det i London og endda på hans tidligere hjemmebane – Wembley. Dermed skrev han sig ind i historiebøgerne blandt andet med danske fodboldefternavne som Schmeichel, Laudrup, Helveg og Rommedahl. Den nuværende rekord på 129 danske landskampe har Peter Schmeichel, efter målmanden stoppede som 37-årig. Rommedahl har spillet 126, mens Jon Dahl Tomasson og Thomas Helveg har henholdsvis 112 og 108. Dem kan Eriksen overhale til EM2020, hvis det går godt...


MEST LÆSTE - SPORTSNYHEDER

SENESTE SPORTSNYHEDER