Fodbold nyheder

Efter ny kaotisk uge:
Valencia sat til salg

Af Christian Bang Jensen

Valencias singaporeanske ejer, Peter Lim, har ifølge spanske kilder sat klubben til salg efter en uge kaotisk uge, hvor træneren var tæt på at smutte fra den synkende skude.

Article image
Ritzau-Scanpix

Landsholdspausen plejer at betyde en rolig periode hjemme i klubberne, men sådan har ugen ikke forløbet i Daniel Wass’ spanske klub Valencia.

Knap var mandag blevet til tirsdag før de første historier kom ud om, at ”Los Ches” nyansatte træner Javi Gracia følte sig forrådt og løjet overfor af klubbens ledelse.

Valencia har gennem hele sommeren solgt ud af arvesølvet for – ifølge klubbens ledelse med ejer Peter Lim og præsident Anil Murthy i spids – at nedbringe udgifterne og sikre en rentabel klub. Det har betydet, at halvdelen af sidste sæsons startellever er solgt for summer langt under deres markedsværdier.

Eksempelvis er det store midtbanetalent Ferran Torres røget til Manchester City for omkring 150 millioner, selvom værdien på den 20-årige landsholdsspiller var omkring det dobbelte, og den nu tidligere anfører og klubmand gennem et årti Dani Parejo blev mod sin egen vilje kastet på porten på en fri transfer til lokalrivalerne Villarreal.

En del af aftalen, som ledelsen havde med træner Javi Gracia, der blev ansat i sommerpausen, lød angiveligt på, at træneren selvfølgelig ville få erstatning til en meget ung, uprøvet og tynd Valencia-trup. Men sådan gik det ikke, og de eneste spillere, der er blevet indlemmet i truppen for at dække over tabene af Ferran Torres, Dani Parejo, Francis Coquelin og Rodrigo, er uerfarne spillere fra klubbens B-hold, der til dagligt spiller i den tredje bedste række i Spanien.

Mange spillere var i løbet af transfervinduet tæt på et skifte til ”Los Che”, men efterfølgende har flere stået frem og fortalt om fuldstændig useriøse forhandlinger fra den spanske klubs side. Heriblandt den italienske forsvarsspiller Daniele Rugani, der endte med at tage til Rennes i Frankrig.

Derfor var Javi Gracia ikke tilstede ved klubbens træning tirsdag. Han havde i stedet taget sin personlige rådgiver med til møde på hovedkontoret på Mestalla. Her ville træneren have en god forklaring på, hvor de lovede forstærkninger blev af, og hvorfor han ikke bare skulle tage sit tøj og forlade klubben.- Samtidig med at spillere hopper ind på Paterna (Valencias træningsanlæg) for at træne under ledelse af Zigor Aranalde (assistenttræneren hos ”Los Che”), ankommer Javi Gracia til VCF-kontoret ledsaget af Rodri - hans agent fra Promoesport - for at mødes ansigt til ansigt med Anil Murthy. (Video @ODValencia).

Onsdag kom det frem, at selvom Javi Gracia havde besluttet sig for at gå, da han tog til møde tirsdag, kunne den spanske træner med fortid i Watford ikke uden videre forlade klubben. I kontrakten står det anført, at hvis Javi Gracia ønsker at sige op, koster det ham omkring 15 millioner kroner at slippe ud af kontrakten, og det er en sum, Javi Gracias privatøkonomi ikke har råd til at betale.Klausulen har været anvendt i Valencia siden Cesare Prandelli sagde op i december 2016 efter blot to måneder i ”Galehuset”, som Peter Lim og Anil Murthy har gjort storklubben til.

Torsdag kom det i Marca frem, at Peter Lim, som købte klubben som et prestigeprojekt i 2014, ikke længere ønsker at eje den. Til store arrangementer i Singapore har han ellers blæret sig godt og længe med at eje den spanske storklub, men selv i Singapore er statussymbolet blevet en klods om benet på den driftige erhvervsmand.

Fredag den 9. oktober – dagen hvor Valencia årligt fejre regionens dag – blev salgsprisen offentliggjort. 400 millioner euro – eller godt og vel 3 milliarder kroner.- Valencia er til salg. Der er ordren fra Singapore, og klubben er blevet prissat. Forhandlinger er allerede i gang. De (Peter Lim og Meriton Holdings, der ejer klubben) vil skille sig af med holdets vigtigste spillere for at dække for gælden under Peter Lim.

Problemet for Peter Lim er dog, at klubben ikke længere er de penge værd, som han ønsker at sælge den for. Foruden en massiv gæld overtager man med købet af Valencia også et kultsejlet stadionprojekt, som over 14 år efter sin påbegyndelse stadig kun er et spøgelsesagtigt skelet på en enorm byggeplads samt en spillertrup, der langt fra kan kæmpe med om Champions League-pladserne.

Mere om Valencia

Optakt

Fodbold nyheder

Magasin-artikler

Profiler

Ledere

Statistik