Fodbold nyheder

This is getting Messi…

Af Torsten Brix

Indkast.dk har gravet i tidens helt hotte historie om fodboldikonets fremtid – og måske eftermæle… Det handler om tre ting: Penge, magt og så lige det sportslige!

Article image
Ritzau-Scanpix

Tirsdag sendte Lionel Messi en fax til FC Barcelona, hvori han og en flok advokater slog fast, at superstjernen ønskede en ny fodboldfremtid. Brevet var simpelthen en opsigelse… til Barcelona fra den spiller, der har været med til forme den gigantiske klub i nyere tid. Men hvordan kunne det komme dertil? Altså til en opsigelse fra en spiller, der er indbegrebet af Barcelona… hvordan kunne det gå så galt?

Til dette spørgsmål er der tre svar… et sportsligt, et økonomisk og et om Barcelonas ledelse – eller mangel på samme. I forhold til det sportslige har Barcelona ikke vundet Champions League siden 2015 og har de sidste to år fået nogle solide lussinger. Efter Messi sendte den meget omtalte opsigelse, har der været meget fokus på 2-8-nederlaget fornyelig til Bayern München, men glem nu ikke nederlaget i sidste sæson til Liverpool på 0-4.

For nogle år siden blev fodboldeksperten Morten Bruun spurgt til, hvem der kunne afløse Messi i Barcelona, hvortil han svarede, at det kunne én mand ikke gøre. Det ville kræve flere spillere, og efter salget af Neymar til PSG virkede det til, at Barcelona-ledelsen forsøgte at købe flere spillere ind, der på sigt – måske i samlet flok – kunne lukke hullet i den gigantiske kløft, når den nu 33-årige Messi skulle stoppe i Barcelona. Trods enorme transfersummer har hverken Antoine Griezmann, Philippe Coutinho eller Ousmane Dembele præsteret noget – sammenlagt – der kan minde om en mulig fremtidsløsning på Camp Nou.

Messis manglende lyst til at være i Barcelona kan også hænge sammen med fremtiden, for udover argentinerens alder på 33 år er mange af holdets andre profiler som Luis Suarez, Gerard Pique, Ivan Rakitic, Sergio Busquets og Jordi Alba også over 30 år.

Så meget skal udskiftes i Barcelona, før den nuværende trup rimer på et Champions League-trofæ. Kan de sportslige problemer i klubben – blandt andet med den aldrende trup – gøre, at Messi har sagt, at det virker håbløst at skulle i gang med at spille et nyt Barcelona-hold sammen efter flere lidt skuffende sæsoner.


Dårligste ledelse i mands minde
Messis beslutning om at indsende en opsigelse kan være sportslig, men det kan i den grad også være for at udstille og påvirke ledelsen i klubben. Ofte er præsidenter i Barcelona blevet meget upopulære efter dårlige sportslige resultater, men det er intet imod, hvad den nuværende Josep Bartomeu har oplevet – og med god grund.

Der er masser af eksempler på grotesk ledelse, men i stedet for at remse dem op kommer her blot et, som fortæller om den vanvittige Bartomeu. Han skulle ifølge store spanske medier have hyret et firma, der havde til opgave at få de største Barcelona-spillere til fremstå skidt i medierne for at fjerne fokus fra hans dårlige omdømme som præsident. Altså et firma skulle finde ”snask” om spillerne og få det i de spanske medier, for at fjerne noget af deres popularitet og sende noget af denne imod præsidenten – og dermed sikre et genvalg.

Da denne sag kom frem, udtalte Messi sig meget negativt om klubben – næsten for første gang siden han ankom til klubben som ungdomsspiller tilbage i 2001. Han følte sig tydeligvis ramt, for Bartomeus ide var at ramme spillerne – men især holdets helt store profil… Lionel Messi.

Altså en tilsmudsning af en mand, der i den grad har været medvirkende til ikke blot ét mesterskab – men til ti spanske mesterskaber og fire Champions League-titler. Dette ramte helt sikkert hovedpersonen Messi. Måske så meget at han ville væk fra Barcelona… eller måske så meget, at han ønskede at hævne sig overfor Bartomeu. Det kunne holdets talisman ikke gøre bedre end ved at indsende en opsigelse til præsidenten.


Hvem har 5.000.000.000 kroner
Skulle Messi forlade Barcelona, vil det naturligvis også kræve, at en ny klub skal have pengene til at købe ham fri. I Spanien kræves det ved kontraktunderskrivelser, at klubberne laver en frikøbsklausul på spilleren – og mange af disse er næsten latterlige. Ved Messis sidste kontraktunderskrivelse blev denne klausul sat til vanvittige 5.000.000.000 kroner – hvilken klub kan finde sådan et beløb uden efterfølgende at blive ramt af FIFAs Finansielle Fair Play-regler?

Hertil må man heller ikke glemme, at driften for en kommende arbejdsgiver for Messi ikke må give underskud flere år i træk – og at Messis nuværende kontrakt giver ham en årsløn i underkanten af 1.000.000.000 kroner. Så skulle Messi skifte klub, vil det kræve store økonomiske midler i transfersum, men i den grad også økonomisk råderum i driften hos en mulig arbejdsgiver, og det har nyrige klubber som Manchester City og PSG ikke meget af.

Derudover er der et springende punkt om en klausul i Messis sidste kontrakt. Messis nuværende kontrakt udløber i sommeren 2021, men i denne står der, at han med en måneds varsel kan forlade Barcelona til en klub udenfor Spanien inden 31. maj 2020. Den dato er overskrevet, men har Corona-pandemien fremrykket denne dato?

Det kan advokaterne og Messis mange rådgiver ikke blive enige om, men måske skal de heller ikke bruge krudtet her. For måske handler denne opsigelse om noget helt andet – nemlig en forlængelse af den kontrakt, der snart udløber. Det kan man slet ikke udelukke, og det ville heller ikke være første gang, at en stor fodboldprofil vælger at vise en udrejsetrang fra en klub i en forhandlingssituation.

Så måske er alt dette blot spin for at presse Barcelona – og måske også den forhadte Bartomeu. Skulle det ikke være det og skulle det ende med et næsten utænkeligt klubskifte, hvor kan det så være til?

La Liga-eksperten Luna Christofi har tidligere sagt, at kun to klubber kan være i spil for ”tryghedsnarkomanen” Messi – nemlig PSG og Manchester City, da den lille troldmand fortsat vil være på trofæjagt. Byen Paris ville give Messi noget, der minder om Barcelona – det vil Manchester ikke. Til gengæld har Manchester Pep Guardiola og hele hans stab, hvilke Messi kender særdeles godt – blandt andet Txiki Begiristain og Ferran Soriano. I Barcelona vandt Messi 14 trofæer med Guardiola på fire år, men omvendt så drømmer de i Paris om et angreb med Messi, Neymar og Mbappe. Er det overhovedet muligt i forhold til Finansielle Fair Play-reglerne?

Inter har været nævnt flere steder og den italienske forskerordning, hvor man kun betaler 10% i skat, kunne tale for dette rygte, men Inter er sportsligt langt fra de andre klubber, så dette ville være et kontroversielt valg af Messi.

I Barcelona er de presset økonomisk, og efter tirsdagens udmelding er presset i klubben blevet astronomisk – især på præsidenten. Magtkampen i klubben er i gang, og Messi har rystet denne godt og grundigt, men af hvilken grund? Det vil fremtiden måske vise? Men tilstanden i klubben ”is getting Messi…

Mere om Lionel Messi

Mere om Barcelona

Optakt

Fodbold nyheder

Magasin-artikler

Profiler

Ledere

Statistik