Fodbold nyheder

De største fodboldlegender – Zidane

Af Torsten Brix

Indkast.dk bringer et kapitel – det handler om en person ”Med temperament og silkehandske på begge fødder”.

Article image
Ritzau-Scanpix

I 2001 blev han den hidtil dyreste spiller i fodboldhistorien, da Real Madrid købte ham af Juventus. Zidane var den vigtigste spiller i et af de mest stjernebesatte mandskaber nogensinde – Real Madrids hvidklædte megastjerner, som fik tilnavnet Los Galácticos i begyndelsen af 00'erne. Sammen med spillere som Ronaldo (den ældre, brasilianeren), Luís Figo, Roberto Carlos, Raúl og David Beckham optrådte Zidane med den ene „cirkusforestilling“ efter den anden.


Bokser og balletdanser
Zinédine Yazid Zidane – i Frankrig kun kendt som „Zizou“ – voksede op som søn af algierske indvandrere i en barsk forstad til den sydfranske havneby Marseille, en af Europas hårdeste byer. Hans effektivitet, elegance, boldkontrol, teknik, overblik og evne til at score vigtige mål gjorde ham til en af de bedste spillere i fodboldhistorien. Den tidligere Real Madrid-legende Alfredo di Stéfano sagde om Zidane, at han spillede så smukt, „som om han havde silkehandsker på begge fødder.“ Zidane blev Frankrigs absolutte nøglespiller og superstjerne i årene omkring årtusindskiftet, hvor det franske landshold var verdens bedste. Og han førte sine klubhold Juventus og Real Madrid til Champions League-finaler og mesterskaber.


Zidanes finale
Værtsnationen Frankrig havde et stærkt mandskab, men det var Zinédine Zidane, der mere end nogen anden sikrede verdensmesterskabet til de blå-hvid-røde i 1998. I VM-finalen mødte Frankrig de forsvarende mestre, favoritterne fra Brasilien, med verdens største stjerne, Ronaldo. Zidane overstrålede både Ronaldo og alle andre i finalen.

Han scorede Frankrigs to første mål, begge på hovedstød efter hjørnespark. Først i overtiden scorede Petit til 3-0, men da var Frankrig for længst verdensmestre takket være Zidanes storspil. Mere end en million franskmænd fejrede triumfen på Champs-Élysées i Paris med Triumfbuen for enden, hvorpå et enormt billede af Zidane blev vist. Over billedet stod der „Merci Zizou“. Tak, Zizou.

Ved EM to år senere styrede Zidane igen sit land til triumf. Han scorede et vidunderligt mål direkte på frispark i kvartfinalen mod Spanien, og i semifinalen mod Portugal scorede Zizou det afgørende såkaldte „golden goal“ i den forlængede spilletid. Frankrig besejrede Italien i finalen, og Zidane blev naturligvis kåret til EM's bedste spiller.


Den mørke side
Zidane var tidligere blevet udvist og havde fået karantæne for at nikke en modstander en skalle, og det var også hans heftige temperament, som blev årsag til, at hans karriere sluttede dramatisk. Zidane fik mange røde kort gennem sin karriere, og de fleste af dem faldt, fortæller han, når modstanderens provokationer skulle hævnes. Sådan var det også i hans allersidste kamp nogensinde – VM-finalen mellem Italien og Frankrig i 2006. Allerede inden VM havde Zidane sagt, at turneringen var hans afsked med fodbold som spiller, og under hele slutrunden spillede han, som om han ville sige farvel med manér – og for at blive husket. Det blev han også, men ikke helt som forventet.

Inden VM-finalen modtog Zidane pokalen som bevis på, at han var VM-slutrundens bedste spiller. Han spillede som i sine bedste år i kvartfinalen mod Brasilien, hvor han lagde op til Thierry Henrys sejrsmål, og i semifinalen mod Portugal var det Zidanes afgørende straffespark, der sendte Frankrig i finalen. Karrierens sidste kamp begyndte som en drøm og endte som et mareridt for Zidane. Efter kun syv minutter bragte han Frankrig foran på straffespark og blev dermed den kun fjerde spiller i historien, der har scoret i to VM finaler. Italien udlignede, og i den forlængede spilletid var Zidane millimeter fra at afgøre det hele, men Italiens eminente målmand Gianluigi Buffon reddede den uheldige franskmands hovedstød.

I det 110. minut af VM-finalen nikkede Zidane den italienske forsvarer Marco Materazzi en skalle i brystet, så italieneren faldt om skrigende i græsset. Zidane fik direkte rødt kort i en af VM-historiens mest dramatiske begivenheder. Zidane fortalte bagefter, at Materazzi havde sagt nogle grimme ting om Zidanes søster. Zidane tilføjede, at han „hellere ville dø end at sige undskyld“ for episoden. Italien vandt VM-finalen efter straffesparkskonkurrence. Zidane satte sit præg på VM-historien – på godt og ondt.


Bokstekst:
NAVN: Zinédine Yazid Zidane
FØDSELSDAG: 23. juni 1972
LAND: Frankrig
HØJDE: 185 cm
KLUBBER: Cannes, Bordeaux, Juventus, Real Madrid
POSITION Angriber, offensiv midtbane

Mere om Real Madrid

Optakt

Fodbold nyheder

Magasin-artikler

Profiler

Ledere

Statistik