Balazs Dzsudzsak - Ungarns glemte perle
Af Jonas Knudsen

Ritzau-Scanpix |
Men selvom Dzsudzsaks stjerne langt fra skinner så klart som de gamle kæmper, kunne det sagtens være gået anderledes for offensivspilleren. Ser man ca. ti år tilbage i tiden, var han nemlig et brandvarmt talent på den europæiske fodboldscene.
Enhver, der har spillet det populære Football Manager, nærmere bestemt årgang 2008, vil vide, at man dengang kunne købe en ung herre ved navn Balazs Dzsudzsak fri af Debrecen for et beskedent beløb. Én gang landet i din klub, ville hans udvikling tage en Emre Mor-agtig fart. Herfra kunne man så selv bestemme, om man ville gøre ham til nøglespilleren og lade ham lede sit hold til hæder og glorie, eller om man ville sælge ham til uendeligt mange gange flere penge, end man gav for ham til at begynde med.
Og måske havde PSV netop spillet Football Manager 2008. I januar 2008 sikrede den hollandske storklub sig nemlig ungarerens signatur, efter han havde ført Debrecen til tre ungarske mesterskaber på stribe. Og udviklingen i PSV var på ingen måde langt fra forudsigelserne i det notorisk spådomsfulde simulationsspil. Han gik nemlig direkte ind på PSV's hold og var involveret i seks scoringer, tre mål og tre oplæg, i 17 kampe på PSV's vej mod det hollandske mesterskab.
Tvivlsomme karrierebeslutninger
Selvom det ikke blev til flere titler i tiden i PSV, fortsatte han i allerhøjeste grad med at sætte sit aftryk i den hollandske storklub. Henover de næste tre sæsoner var han involveret i 104 mål i 157 kampe. Symptomatisk for Dzsudzsak var fordelingen mellem mål og oplæg nogenlunde balanceret med 54 mål og 50 oplæg. Med en spektakulær venstrefod og et en udgangsposition på en af fløjene har han nemlig det perfekte udgangspunkt for at gøre sig selv farlig på forskellige måder.
Det er evner, der er værdsat på ethvert fodboldhold, og da tiden i PSV i 2011 så ud til at nærme sig sin ende lå verden derfor også åben for Dzsudzsaks fødder. Flere af Europas storklubber var således ude efter ham, men til det ungarske folks skuffelse valgte han at tage en tur til nyrige og storsatsende Anzhi i den russiske liga.
Anzhi gjorde ham således til den dyreste ungarer nogensinde, da de betalte 100 millioner kroner for ham, men hjemme i succeshungrende Ungarn var de ikke imponerede. De var i stedet skuffede over, at deres store fodboldhåb tilsyneladende havde valgt en kæmpemæssig lønchek og udsigterne til at spille sammen med Roberto Carlos og Samuel Eto'o over et skifte til en af de store europæiske ligaer.
Hovedpersonen selv kunne dog ikke se, hvordan skiftet til Anzhi ikke stemte overens med de fodboldmæssige ambitioner.
- Jeg vil gerne være en stor spiller, og jeg tror, jeg vil kunne udvikle mig efter skiftet til Anzhi. Vi kan sammenligne den hollandske liga med den russiske, og jeg tror, den russiske er stærkere. Så jeg havde i alt to gode grunde til at skifte. En ting er pengene, en anden ting er det fodboldmæssige niveau.
- Jeg har en drøm, som jeg ikke vil opgive. I fremtiden, når jeg har opnået succes med Anzhi, og når vi har taget det næste skridt og etableret os som tophold, vil jeg gerne tage det næste skridt til en storklub i Spanien. Spanien er drømmen, sagde han dengang til Anzhis hjemmeside i forbindelse med skiftet.
Men kombinationen med at Dzsudzsak havde to Porsche-biler stående hjemme i garagen i Ungarn, mens han datede den ungarske kendismodel Linda Zimány med gloværdige titler som Miss Bikini Ungarn på cv'et, gjorde altså alt i alt, at skepsissen var stor omkring den unge stjernes evne til at tage beslutninger.
Beslutningen om at tage til Anzhi viste sig da heller ikke at være den rigtige. Efter et halvt år og otte optrædener måtte parterne således indse, at samarbejdet ikke var frugtbart. Dzsudzsak var dog stadig i høj kurs på markedet, og hovedstadsklubben Dynamo Moskva gjorde ham således endnu mere til Ungarns dyreste fodboldspiller nogensinde ved at hente ham for den nette sum af 150 millioner kroner i begyndelsen af 2012.
Glippede muligheder for skifte til topliga
Også i Dynamo Moskva havde han dog en svær begyndelse, og efter en forfærdelig begyndelse på sæsonen 2012-2013, blev det nok for en fraktion af nationalistiske Dynamo-fans. De angreb spillerne med paintball-geværer under en træningssession, og de indrømmede efterfølgende, at målene var de udenlandske spillere Kevin Kuranyi, Christian Noboa, Luke Wilshere og Balazs Dzsudzsak. Budskabet var klart til udlændingene: præstér, eller forlad Rusland i skam.
Det tog Dzsudzsak til sig (om end formentlig ikke i sympati med budskabbet eller afsenderne af dette), og under den rumænske legende Dan Petrescus styring blomstrede han på ny med fornemme præstationer.
Det vakte igen interesse fra de europæiske storklubber. Han fortsatte nemlig tendensen med både at score mål og lægge op til dem, og da han i 2015 forlod Dynamo Moskva var det med 112 kampe og 43 bidrag til scoringer i bagagen. Igen må det dog siges at have været noget af en skuffende destination for Dzdudzsak, da han i sommeren 2015, et halvt år før kontraktudløb, rykkede til tyrkiske Bursaspor til en pris på 12 millioner kroner.
I både 2013 og 2014 var han nemlig på det kraftigste rygtet til Liverpool, og de fandt sig sågar i en budkrig med lokalrivalerne Everton, der også meldte sig på banen. Det endte dog med, at Dynamo Moskva afviste Liverpools tilnærmelser i januar 2013, og året efter lykkedes det heller ikke at komme til Premier League.
- Dynamo lod mig ikke gå, ikke engang til Liverpool. Jeg kan ikke sige mere, da det ikke er mit job at gøre det. Jeg vil sige, at selvom folk i Ungarn har afskrevet mig, lader det stadig til, at nogle gode hold tror på mig. Jeg er ikke så skuffet. Hvad der ikke skete i vinterens transfervindue, kan ske i sommerens. Det føles også rart, at de har tiltro til mig i Mosvka, sagde han efter det første mislykkedes skifte til Nemzeti Sport i frebruar 2013.
Men heller ikke den næste sommer kom drømmeskiftet altså i stand for Dzsudzsak.
Søger international anerkendelse med landsholdet
Inden skiftet til Bursaspor i 2015 var større adresser igen på tale, og klubber som Inter, Lazio og Hertha Berlin udviste interesse, men tilsyneladende ikke mere end perifært. For det endte i stedet med et skifte til den tyrkiske liga, hvor han har haft en fornuftig første sæson, der dog sluttede med et længere skadesforløb.
Dzsudzsak, som nu er kaptajn for det ungarske landshold, der drager til EM i Frankrig, er dog tilbage i fuld vigør og klar til at lede Ungarns offensiv. Netop EM-slutrunden kunne meget vel være den snart 30-årige offensivspillers sidste mulighed for at indprinte sit navn i bevidstheden hos alverdens fodboldseere, som desværre er gået glip af muligheden for at følge hans store fodboldtalent i en af de største ligaer.
Før kvalkampene mod Norge i efteråret var han da heller ikke i tvivl om, hvor vigtigt det ville være for både ham og Ungarn at kvalificere sig til den første slutrunde siden 1986.
- De næste to kampe er de vigtigste i min karriere, sagde han til Hungary Today før Norge-kampene.
Lige så vigtig som EM er for Dzsudzsak, lige så vigtig er Dzsudszak for Ungarns EM-muligheder. Siden 2007 har han været involveret i 78 landskampe, scoret 18 gange og, som i klubberne, lagt op til lige så mange - heriblandt finder vi scoringen til 1-0 i 2-2-kampen mod Danmark i Budapest i 2014. I den kamp scorede Christian Eriksen på frispark, en disciplin Dzsudzsak også har specialiseret sig i, hvilket tilføjer yderligere til repertoiret, der byder på gode tekniske færdigheder og en vidunderlige venstrefod, der både kan finde medspillere og netmasker fra alle tænkelige positioner.
Som anfører og den største profil i Ungarns trup hviler der et kæmpe ansvar på hans skuldre. Det er ham, der skal sætte det offensive spil op. Det billede er blevet forstærket af, at den tidligere Premier League-spiller Zoltan Gera på sine gamle dage er blevet tildelt en mere tilbagetrukket, spilopbyggende rolle på landsholdet, hvilket øger Dzsudzsaks ansvar. Han har dog vist, i sine klubber såvel som på landsholdet, at han kan bære ansvaret, når det kommer til at bistå med kreativt arbejde og mål fra sin position på en af kanterne med licens til at gå ind i banen og skyde på mål.
Laver han et par gode præstationer i Frankrig, er det da heller ikke helt umuligt, at han endelig får muligheden for at vise sig frem i en større liga efter sommeren. Destinationerne er dog ikke lige så prominente som Inter, Lazio eller Liverpool, men klubber som Sampdoria og Hertha Berlin er på rygtebørsen interesseret i ungareren denne sommer.
Uanset hvad er han værd at holde øje med, når Ungarn møder Østrig, Island og Portugal i Frankrig. Om det bliver til et skifte til en stor liga må tiden vise, men uanset hvad vil Dzsudzsak blive husket som et af de store talenter, der valgte at gå efter eventyret og oliepengene i øst frem for de sportslige udfordringer i vest. Derfor har vi indtil videre kun Football Managers ord for, at han kunne være blevet til så meget mere, havde han taget en anden beslutning efter endt ophold i PSV i 2011. Men de har jo haft ret så mange gange før.