Fodbold nyheder

David Alaba - Kometen fra Wien

Af Jacob Bøgen Clausen

David Alaba er en allrounder af højeste klasse - og så er han kun knap 24 år.
Article image
Ritzau-Scanpix
I et land, hvor alpinskiløb i den grad dominerer sportsbilledet formåede David Alaba i 2013 og 2014 at vinde Årets Sportsmand i Østrig. En imponerende præstation af den unge Bayern-spiller, der tilmed blev den første fodboldspiller til at vinde prisen siden Toni Polster gjorde det i 1997. Årets Fodbolspiller i Østrig har Alaba vundet alle år siden 2011 – det er derfor ikke en Hr. Hvem-Som-Helst, der skal bære Østrig til tops ved sommerens EM-slutrunde.


På U19 som 16-årig
David Alaba er født den 24. juni 1992 i Østrigs hovedstad, Wien. Moderen er filippiner og faderen nigerianer, men Alaba er både født og opvokset i Østrig. Faderen, George, er faktisk en kendt DJ i Østrig, og han har været den ene del af pop-douen, Two In One, der i 1999 lå på andenpladsen på den østrigske hitliste med nummeret Indian Song. I dag er han DJ på forskellige klubber i Wien. Alabas søster, Rose, er også sanger. Hun er en del af popgruppen, BFF. Men nok om David Alabas familie.

Den nuværende Bayern-spiller fik sin fodboldopdragelse i SV Aspern og Austria Wien, inden han som 16-årig tog turen en anelse nordpå til München. Han startede med at spille for U17-holdet, der gjorde sig til i Bundesligaens B-række. Allerede fra oktober blev han dog rykket op til U19, der spillede i Bundesligaens A-række. Et stort skridt for den kun 16-årige Alaba, men herfra gik det stærkt.

Bayerns legendariske assistenttræner, Hermann Gerland, så fra starten af et stort lys i østrigeren, og han sagde i et interview til Süddeutsche Zeitung tilbage i 2010 følgende om stortalentet:

- Der er en del Bundesliga-potentielle spillere på ungdomsholdet, men der er dog én jeg glæder mig meget til: David Alaba. Han spiller i venstreside, og ham glæder jeg meget til at se, sagde Gerland dengang.

Yngste Bayern-debutant nogensinde
Og man forstår ham. I august 2009 fik han debut på Bayerns reservehold, og trænede jævnligt med Louis van Gaals førsteholdstrup. Hollænderen så også et lys i Alaba. Han gav derfor debut til knægten fra Wien i en pokalkamp mod Greuther Fürth – dermed blev Alaba den yngste debutant i Bayerns historie. 17 år og 232 dage. Han fik ligeledes debut på det østrigske landshold den 14. Oktober 2009 i en kamp mod Frankrig – her tog han endnu en rekord, da han også her blev den yngste debutant.


Den 6. marts 2010 fik han Bundesliga-debut og få dage senere var han i startelleveren til Bayerns ottendedelsfinale-møde med Fiorentina i Champions League. Alabas karriere tog pludselig raketfart. Den unge venstreback kom dog ned på jorden igen, da han i en kamp mod Frankfurt den 20. marts 2010 næsten egenhændig var skyld i, at Bayern smed en tidlig 1-0-føring og i stedet tabte 1-2 i de allersidste minutter. Billedet af en meget nedtrykt Alaba med hængende hoved er et billede på, hvor hurtigt det kan gå i fodbold.

Et skinnende pokalskab
Alaba kom dog ovenpå igen, og den 30. juni skrev han under på sin første professionelle kontrakt med Bayern. I januar 2011 blev Alaba udlejet til Hoffenheim, hvor han for alvor fik Bundesliga-erfaring, da han spillede 17 kampe og scorede to mål. Bayern så, at der ikke var tale om en enlig svale for Alaba, og derfor forlængede de kontrakten med kometen til 2015 – for nyligt skrev han så under på endnu en forlængelse med sydtyskerne.

Da Alaba vendte hjem fra Hoffenheim har han været kulturbærer i München sammen med Thomas Müller og Philipp Lahm. Han var med til den ultimative nedtur i 2012, hvor både Champions League, mesterskabet og pokalfinalen blev tabt. Men han var også med til den ultimative optur sæsonen efter, hvor samtlige turneringer blev vundet, og dermed skrev han historie med Bayern i en alder af knap 21 år. Under Pep Guardiola udviklede Alaba sig endnu mere, da hans kvaliteter på midtbanen også kom til syne i Bayern. Selvom han spillede venstreback var han stadigvæk dominerende i det opbyggende spil, og man fik virkelig følelsen af, efter hans fremragende frispark mod Stuttgart, at der ikke er noget, David Alaba ikke kan.

Alabas pokalskab taler også for sig selv: Fem tyske mesterskaber, fire pokaltitler, én Champions League-titel, én VM for Klubhold, og en Super-cup-sejr. Samtidig er han, som skrevet i starten, blevet kåret til Årets Fodboldspiller i Østrig fem gange, Årets Sportsmand i Østrig to gange, mens han tre gange har figureret på UEFA Årets Hold.

Spørgsmålet er nu, om David Alaba kan fortsætte den gode form, når han spiller på et hold, hvor han er den ubestridte stjerne. Han kommer til at bære et kæmpe ansvar, når Østrig skal forsøge at overraske i Frankrig, fordi selvom landet har ramt en gylden generation, så er Alaba den stjerne, der lyser mest. Og det er ham, det skal komme fra, når det kommer til at se sværest ud for Østrig.

Optakt

Fodbold nyheder

Magasin-artikler

Profiler

Ledere

Statistik