Emil Jensen

Youngster - Rúben Neves

Indkast.dk har set nærmere på Portos nye stjernefrø på den defensive midtbane - Rúben Neves.
Et indlæg bliver snittet videre og ender for fødderne af Rúben Neves, der med et tørt hug sender bolden fladt ind i det lange hjørne bag den sagesløse Maritimo-keeper. Målet i ligadebuten for Porto gjorde Neves til den yngste målscorer i klubbens historie, da det unge stjernefrø blot var 17 år og 155 dage gammel.

Det er dog ikke mål, som Neves er kendt for, men med sit spil på Portos defensive midtbane i den forgangne sæson har han udviklet sig til et af de talenter, som der forventes meget af i de kommende år. Udover at være den yngste målscorer i Portos historie, så er han også den yngste portugiser til nogensinde at spille en Champions League-kamp.

Har grebet chancen

Fødselsattesten siger 13.03.1997, og således har Rúben Diogo da Silva Neves for nyligt rundet de 18 år, og allerede siden han var 8 års-alderen har han tørnet ud for det portugisiske storhold. Her har han repræsenteret de forskellige ungdomshold, og inden den netop overståede sæson var det meningen, at Neves skulle tørne ud for B-holdet.

En god slutrunde med det portugisiske U17-mandskab, hvor han som kaptajn ledte sit hold til semifinalen, og gode præstationer på træningsbanen hjemme i Portugal gjorde, at Porto-træner Julen Lopetegui fik øjnene op for Neves og indlemmede ham i førsteholdstruppen.

Da Porto inden sæsonen valgte at sælge Fernando til Manchester City, var der en plads ledig på den defensive midtbane, og den satte Neves sig på. I denne sæson er det således blevet til hele 37 optrædener for de blåstribede.

De store styrker

Flere portugisiske journalister og fodboldeksperter kalder Neves for ”Den nye Paulo Sousa”, og drager dermed paralleller til Portugals tidligere anfører og Champions League-vinder med Dortmund, og det er da også mange af de samme kvaliteter, som Neves besidder. Fantastisk overblik, taktisk forståelse og en udtalt arbejdsomhed krydret med præcise afleveringer og en godt højreben gør, at sammenligningen ikke er grebet ud af den tomme luft.

En af dem, der kender ham rigtig godt, er Portos reserveholds-træner Luís Castro, og han har sagt følgende om Neves.

- Man kan tale om hans tekniske og taktiske talent, men vigtigere end det er, at han har ekstraordinær mental styrke. Han gå ind til kampene med en enorm ro.

Den tidligere Porto-keeper og kaptajn Vitor Baia er også fuld af benovelse over Neves.

- Det er en fornøjelse at se sådan en ung spiller som ham, der besidder en utrolig modenhed og talent.

Interesse udefra

Karrieren har taget fart for den unge Neves, der i disse dage tørner ud for Portugals U21 mandskab til EM i Tjekkiet, hvor han og holdkammeraterne skal forsøge at vinde guldet hjem. På trods af sin unge alder har han optrådt i en af de indtil videre to spillede kampe, og han kan se frem til en lang karriere på U21-holdet, hvis ikke han bliver forfremmet til A-truppen inden da.

Kometens lynkarriere er heller ikke gået de store klubbers næser forbi, og man kan regne med, at de fleste store klubber har ham på radaren. Nogle klubber følger ham dog rigtig tæt, heriblandt AC Milan, Juventus og Liverpool. Der har endda været rygter om, at Liverpool skulle være klar til at hente ham allerede nu. Men ikke meget tyder på, at Neves forlader barndomsklubben foreløbigt, og han tager med stor sandsynlighed to-tre år mere i Portugal, inden udlandet for alvor kalder.

Fortsætter Neves sin udvikling, så kan han se frem til en stor international karriere, og Porto kan se frem til en klækkelig sum penge, når kometen skydes videre.