Torsten Brix

Athletic Bilbao - Los Leones

Er der tale om en vanvittig eller halvpolitisk klub i Baskerlandet? Der er i hvert fald tale om en noget speciel opgave for Manchester United, når de skal kæmpe mod klubben, som tænker - "Una cuestión de orgullo".
At Manchester United i går tabte 2-3 på Old Trafford til Athletic Bilbao i Europa League, er måske ikke så overraskende, når det sker i englændernes værste europæiske sæson – i mange år. Athletic Bilbao er med i toppen i La Liga og har et hold med flere spændende profiler. Blandt andet skulle Sir Alex Ferguson, som mange andre klubledere, være interesseret i baskernes store profil - Javi Martinez. Så resultatet er måske ikke så overraskende, som det lød i første sekund, men hvad er historikken i denne nordspanske klub – er der sikkert mange, der tænker.

Fodboldklubben Athletic Bilbao ligger i den største by – Bilbao - i Baskerlandet. I byen bor næsten to af de tre millioner basiske folk, og her er der altså tale om en helt speciel form for mennesker, hvilket har resulteret i én af verdens mest besynderlige fodboldklubber.

Athletic Bilbao vil kun bruge hjemmearvede basiske spillere, hvilket gør deres tilstedeværelse i den bedste spanske fodboldrække siden 1929 til en helt unik historie. I den periode har de vundet ligaen otte gange og pokalturneringen hele 24 gange, så de er faktisk det tredje mest vindende hold i Spanien – kun overgået af Barcelona og Real Madrid. Med til den historie hører naturligvis også, at de vandt langt de fleste trofæer, da det kun var tilladt at have to udlændinge på banen af gangen i La Liga. Største triumf var i 1984, hvor klubben vandt ”The Double” med ”Slagteren fra Bilbao” - forsvarsspiller Andoni Goikoetxea - som den store profil – mere om ham senere.

Helt afgørende for klubbens eksistens er fodboldakademiet – Lezema – der skal brødføde førsteholdet. Sker det ikke, vil det naturligvis ikke være muligt at have et hold kun bestående af baskere. Og klubben er klar til at gå til yderligheder for at holde fast i de semi-religiøse holdninger. De vil hellere rykke ned – med et hold af baskere, end at en ”ikke-basker” skulle trække den rød/hvidstribede trøje over hovedet.

Med til fortællingen om Athletic Bilbao skal der også nævnes, at der findes en basisk terrorbevægelse ved navn ETA, der ønsker uafhængighed af Spanien. I Catalonien har Barcelona også været brugt til halvpolitiske budskaber mod den spanske hovedstad – helt tilbage fra tiden med diktator Franco. Sidenhen er Barça kommet væk fra dette, men det er ikke sket i Baskerlandet.

Modsat rivalerne og den anden store baskerklub – Real Sociedad – har Athletic Bilbao aldrig tilladt udlændinge på holdet. Real Sociedads holdning betragter Bilbao-fansene som ”svigt i den baskiske sag”, og Bilbao er meget dedikerede, hvilket bringer os tilbage til ”Slagteren fra Bilbao”.

Øgenavnet til Andoni Goikoetxea kommer ikke ud af ingenting. Forsvarsspillerens tackling på den daværende Barcelona-spiller Diego Maradona er flere gange blevet kåret som én af de værste i fodboldhistorien. Argentineren brækkede anklen flere steder, og efterfølgende var det faktisk tvivlsomt, om Maradona nogensinde ville komme til at spille fodbold igen. To sæsoner før havde Goikoetxea slagtet Barcelonas Bernd Schuster, der kostede tyskeren en pause på ni måneder.

Goikoetxea blev en helt i Baskerlandet, men lagt for had i resten af fodboldverden. I Bilbao blev aktionerne betragtet som en del af ”krigen” for deres uafhængighed fra det spanske kongestyrer. Dette hører også til den fodboldopdragelse, som de unge talenter får på Lezema. I ”Futbolmania” fortæller Athletic Bilbaos sportschef Javier Irureta om klubbens specielle kultur:

- Athletic er en klub, der har bevaret en mystik og en respekt for traditionen. Athletic repræsenterer en særlig baskisk forståelse af verden. Klubben er et symbol på et folk, som holder sammen. I Athletic kommer spillerne, fra de er små. De kender hinanden, har haft samme trænere, samme medspillere hele vejen igennem, de taler samme sprog. Vi er bare tre millioner mennesker, og alligevel har vi altid været med i den bedste fodboldrække. Det er vi stolte af, og det styrker forestillingen om, at vi er et samlet folk. Baskiske spillere er ydmyge og loyale, rigtige holdspillere. De er ikke bare loyale mod gruppen, men mod hele det baskiske folk. Derfor skal vi heller ikke rundt i verden og hente spillere. Det er vigtigt at holde fast i kontakten til folket og respektere traditionen. Ellers risikerer vi, at mysteriet går tabt.

Det er dette mysterium, som Manchester United nu skal besejre, og det kan blive svært. For Athletic Bilbaos fans kalder hjemmebanen - San Mamés – for “La catedral” – Katedralen. Her vil Manchester United møde en tilskuerhær, der er i krig. De 40.000 tilskuere vil medvirke til at skabe en eksplosiv og aggressiv spillestil for hjemmeholdet med tilnavnet ”Los Leones” – Løverne!

Så om seks dage venter der helt sikkert Manchester United en stor - og meget speciel – opgave, for de skal møde et hold, der blandt andet lever efter ordene ”Una cuestión de orgullo” - Et spørgsmål om stolthed.

MEST LÆSTE - SPORTSNYHEDER

SENESTE SPORTSNYHEDER