Fodbold nyheder

WALES - Første VM i 54 år - kan de overraske?

Af Anders Mathiasen

Wales kvalificerede sig for første gang i 54 år til en VM-slutrunde, da man slog Ukraine med 1-0 i en kamp, hvor det ikke var prangende fodbold, der hev sejren hjem, men derimod et stærkt kollektiv med klare rammer for, hvordan man spiller sammen. Man er havnet i gruppe med rivalerne fra England, USA og Iran, så hvis kollektivet nok engang kan stå sammen, kan man måske overraske og ende på en 2. plads.
Article image
Ritzau-Scanpix
”Y Dreigiau”, bedre kendt som ”Dragerne” eller endnu bedre kendt som Wales, har opnået landets største fodboldmæssige bedrift i 64 år, da man i år for første gang siden 1958 har kvalificeret sig til VM. Wales-talismanen Gareth Bale udtalte endda selv, efter man havde kvalificeret sig efter en 1-0 sejr over Ukraine, at denne bedrift er det største i walesisk fodbold nogensinde. Efter man kvalificerede sig til EM i 2016 og 2021 og gjorde en hæderlig indsats, har man endelig gjort sig fortjent til at spille med ved en VM-slutrunde.


Det nuværende Wales-mandskab har både rutine og talent, trods en lidt tynd trup, og higer efter at drille lokalrivalerne fra England. Motivation kan måske opveje klubspilletidsproblemer, som flere af profilerne på holdet oplever, og hvis superstjernen Gareth Bale holder sig skadefri indtil slutrunden, kan Wales meget vel avancere fra gruppen, hvor man er endt sammen med England, USA og Iran. Wales har tidligere døjet med at omsætte store profiler som fx Ryan Giggs til slutrundekvalifikation, men Bale, Ramsey & Co har haft succes med deltagelse ved EM-2016 og EM-2020 og nu VM-2022.

I VM-kvalifikationen tog Belgien en klar gruppe-førsteplads, men 1-1 mod Belgien i sidste runde gav ”De Røde Drager” en billet til playoff hvor de, hjulpet af hjemmebane, slog Østrig 2-1 og Ukraine 1-0. Ukrainerne dominerede midtbanen og producerede klart flest chancer, men Wales-keeper Hennessey stod en brandkamp og var medvirkende til, at Wales i stedet for Ukraine skal deltage i VM i Qatar i 2022. Dette var dog til stor sorg for ukrainske fans og mange andre, der gerne så det krigshærgede land deltage i VM, men sådan skulle det ikke gå.

I juni fik waliserne kun et point i tre Nations League-kampe, men modstanderne var Holland og Belgien, og Bale startede kun inde i 1-1-kampen mod belgierne. I september tabte Wales til Belgien og Polen, hvor Gareth Bale startede ude. Dog kunne Wales-fansene glæde sig over, at indsatserne i begge kampe var gode på trods af nederlaget.

Profilen

Hvis man nævner Wales, vil de fleste automatisk tænke på Gareth Bale - med god grund. Erfarne Gareth Bale, Wales’ talisman har i årevis været den bærende kraft på det walisiske landshold, hvor han har vist vejen for såvel unge som gamle. Han kan ligge til venstre eller helt i front, som falsk nier, er som en slags højrekant, kan kan med andre ord spille de fleste positioner i angrebet, hvilket naturligvis gør man utroligt værdifuld for en landstræner. Han er ikke så lynhurtig som i gamle dage, men kan stadig flytte sig i høj fart, og hans fremragende venstreben er giftigt både som oplægger og som afslutter – inkl på frispark. 40 mål i 108 landskampe. Han er desværre ofte skadet, og han spillede meget lidt for Real Madrid i 21/22. På trods af den manglende spilletid i Real Madrid spillede han syv kvalkampe for Wales og nettede fem gange. Han forlod Madrid i sommer og tog til Los Angeles FC, dvs mere spilletid, hvis han altså kan holde sig skadefri.


Træneren

Rob Page blev landstræner i 2020, da Ryan Giggs blev anklaget for partnervold, og førte holdet videre fra indledende gruppe ved EM i 2021. Her tabte man dog som bekendt ottendedelsfinalen mod Danmark med 4-0, hvilket var et uvant stort tab for Pages hold der er velorganiseret, fightende, solidt og kontrafarligt. Rob Page overtog holdet på et svært tidspunkt, hvor situationen omkring Giggs fik meget fokus i medierne, mens holdet havde problemer med at finde deres sande identitet. På trods af det er Rob Page lykkedes med at sætte sit eget aftryk på mandskabet på kort tid og forny et ellers halvgammelt Wales-hold.

Rob Page er endt på en fortrukken formation, der hedder 3-4-2-1, hvor han især praktiserer spillet over kanterne, mens hurtige spillere i front som Daniel James og Gareth Bale, skal sætte hurtige omstillinger sammen og true i dybden. I denne formation er de to midtbanespillere med Joe Allen og Aaron Ramsey vigtige, for de skal sørge for at støtte de to wingbacks, når der skal angribes, men de skal også have den nødvendige defensive disciplin, som Rob Page kræver. Wales vandt mod Ukraine i kvalifikationen med den førnævnte formation, men en noget bleg indsats fra det walisiske mandskab, kan få Page til at gå tilbage til en 3-1-4-2, hvor man har en mere defensivt orienteret midtbanespiller.


Mere om Wales

Optakt

Fodbold nyheder

Magasin-artikler

Profiler

Ledere

Statistik