ALT om VM

Fodbold nyheder

MEXICO – I skyggen af Hugo Sanchez og VM 1986

Af Henrik Varbøl Andersen

De sidste syv gange Mexico har deltaget ved et VM, er det endt med exit i 1/8-finalerne, og denne gang er forventninger heller ikke til mere.
Article image
Ritzau-Scanpix
VM i 1986 i Mexico er langt væk, og den eufori der dengang omgav det mexicanske landshold er ligeledes forduftet. Anført i 1986 af Real Madrid-stjernen Hugo Sanchez nåede landsholdet helt til kvartfinalen, hvilket stadig står som mexicanernes bedste resultat ved et verdensmesterskab.


Den nuværende landstræner Gerardo ”Tata” Martino har ikke opnået popularitet hos fans eller hos pressen, og hans konservative stil står ofte for skud. Både presse og fans har travlt med, at kræve Martinos afgang som landstræner, og det smitter af på kærligheden til landsholdet.

Landsholdet spiller ikke godt, og deres seneste landskamp i juni mod Uruguay endte med et katastrofenederlag på hele 0-3. ”Tata” Martino skal dog ikke have hele skylden, da det mexicanske landshold ikke ligefrem flyder over med stjernespillere fra store adresser.

Holdet skal genfinde den form, som de havde da Martino startede sin periode. Hele 17 kampe uden nederlag og blandt andet sejre over Sydkorea, Japan og Holland. 4-3-3 formationen fungerede til perfektion for holdet, og det kan derfor virke lidt underligt at Martino nu er begyndt at eksperimentere med formationen.

Holdet er havnet i pulje B med Argentina, Saudi-Arabien og Polen, hvor specielt opgøret mod polakkerne bør ses som en nøglekamp. Mexicanerne har travlt med kun godt en måned til VM, så skal formen snart indfinde sig igen hos Martinos udvalgte hvis holdet skal opleve samme succes og eufori som i de glade dage i 1986.


Profilen
Guillermo Ochoa, som med sine 37 år også er holdets mest rutinerede, bliver en vigtig mand for mexicanerne. Standard Liege-målmanden har fortsat sine fantastiske reflekser, og på den baggrund kan han fortsat blive enormt vigtigt. Han kan gå en travl slutrunde i møde, da mexicanerne ikke ligefrem sprudler som hold. Ochoa har siden 2011 befundet sig i Europa, og han var en stor profil hos franske Ajaccio, hvor han nåede hele 112 kampe fra 2011 til 2014. Herefter gik turen til Malaga i Spanien, hvor succesen ikke blev så stor. En lejeaftale med Granada i 2016-17 vendte dog målmandens lykke igen, og han er nu en sikker sidste skanse hos belgiske Standard Liege. Han er også et af de mest sikre kort på holdet, når Martino sender sine udvalgte på banen. Den rutine han besidder bliver vigtig for Mexico.


Træneren
Siden 2019 har Gerardo Daniel ”Tata” Martino stået i spidsen for Mexico. Argentinerens CV taler for sig selv, da han tidligere har været chefen hos Barcelona og det argentinske landshold. Det blev dog kun til en enkelt sæson i den spanske storklub Barcelona inden ”Tata” blev afskediget. I hans nuværende job høster han heller ikke de store roser i øjeblikket. Fans og presse har nærmest dannet fælles front i det fodbold gale land, og ønsket om at den konservative træner jages på porten er tiltagende.

Senest da ”Tata” fraveg sit normale 4-3-3 til fordel for 5-3-2, hvilket Uruguay udnyttede til en nem 3-0 sejr mod en flok modløse mexicanere. Han startede dog med stor succes, da han førte Mexico til en sejr i CONCACAF Gold Cup efter en finale sejr over USA. Det var Mexicos ottende triumf i den Nord Amerikanske turnering, som inkluderer landene fra Central Amerika og Caribien. Det spil skal ”Tata” Martino få sit hold til igen at præstere, hvis han skal skaffe succes til landsholdet ved VM i Qatar, og måske også sikre sin egen eksistens som landstræner.


Mere om Mexico

VM 2022

Lande-beskrivelser

Profiler

Lisandro Martinez
Amsterdams carnicero
Kevin De Bruyne
Kasseret af Mourinho
Gabriel Jesus
Er fortovsmaleren med øgenavnet Tetinha ”up 4 it”?
Gabriel Martinelli
Arsenals diamant
Neymar
30 år
Rodrygo
Fundet på gaden
Vinícius Júnior
VINI, VIDI, VICI
Joachim Andersen
Ukendt rekordindkøb eller Ronald Koeman?
Martin Braithwaite
Bedre end FIFA
Andreas Cornelius
Ny i FCK… for tredje gang
Kasper Dolberg
SMIL
Christian Eriksen
Tæt på Helveg og Jan Dahl
Pierre-Emile Højbjerg
Fremskudt bryst og frie følelser
Simon Kjær
Lederen der taler med fødderne
Phil Foden
Storsamler af fodboldkort og større end Messi
Harry Kane
Otte ord
Marcus Rashford
Red for life
Raheem Sterling
Hjem til London
Ben White
Fremtidsløsningen for Arsenal?
Karim Benzema
BenzeNA eller hattrick-helt?
Olivier Giroud
Jagter Henry
Antonie Griezmann
Tidligere Esencia!
Kylian Mbappé
Den næste Pelé kender retningen
Raphaël Varane
Gennembrud imod Manchester United
Memphis Depay
Tarzan med tatoveringer
Mohammed Kudus
Alle har retten til at drømme
Takehiro Tomiyasu
Fjerde gang var lykkens gang
Luka Modric
Fra flygtning til verdens bedste
Hakim Ziyech
Gadedrengen
Robert Lewandowski
Var bedre end Messi og Ronaldo
Wojciech Szczesny
Flot aktion til VM i skyggen af Schmeichel
Joao Felix
Bedre end Ronaldo
Bruno Fernandes
Portugals redningsmand
Ronaldo
Ulidelig tilværelse, temperamentet og den handicappede dreng
Bernardo Silva
Alf'en
Xherdan Shaqiri
Alpine Messi
Granit Xhaka
Udskældt stjerne
Luka Jovic
Når 6% ikke er nok
Dušan Tadić
Den hjemvendte søn
Dušan Vlahović
DV9
Álvaro Morata
Udskældt helt
Kai Havertz
Kopi af Lampard
Edinson Cavani
Tidligere bevaret hemmelighed
Darwin Nunez
Den næste Luis Suarez eller Liverpools manglende brik?
Brenden Aaronson
The Medford Messi
Gareth Bale
Kasseret af Mourinho og Real Madrid
Daniel James
Den walisiske Usain Bolt

Vidste du om ...

VM Artikler

VM Legender

Kampe og tabeller

Optakt

Fodbold nyheder

Magasin-artikler

Profiler

Ledere

Statistik