ALT om VM

Fodbold nyheder

URUGUAY – Lille land med store traditioner

Af Asbjørn Steffensen

De dobbelte verdensmestre drager til Qatar med en trup fyldt af både rutinerede og nyere profiler. Men er holdet godt nok og kan kan de endelig gå hele vejen igen efter 72 års ventetid?
Article image
Ritzau-Scanpix
Det lille land fra Sydamerika har stolte traditioner og skabt store resultater ved verdensmesterskaberne i fodbold gennem årene. Trods et beskedent indbyggertal på omkring 3,5 millioner kroner har Uruguay formået at vinde slutrunden to gange i 1930 - den første VM-slutrunde nogensinde - og i 1950.


Uruguay har skabt mange overskrifter gennem VM-slutrunderne - på godt og ondt. For eksempel ved slutrunden i Sydafrika i 2010, hvor en Diego Forlan i storform scorede det ene verdensklassemål efter det andet og endte som delt topscorer. Samme slutrunde sikrede Luis Suarez også Uruguay en plads i semifinalen, da han reddede et forsøg fra Ghana på stregen med hånden og derefter valgte at juble, da Asamoh Gyan brændte det efterfølgende straffespark.

Det er sjældent kedeligt at se Uruguay spille ved en slutrunde. De spiller med deres sydamerikanske passion uden på trøjen og vil altid give ALT (tænk på Suarez) for at gøre deres hjemland stolt.

Nu står landet så for 15. gang i historien i en VM-slutrunde og som så mange gange før, bliver de kåret til en dark horse, hvor de er havnet i Gruppe H sammen med Portugal, Ghana og Sydkorea. Der er gode chancer for avancement, men i hvilken tilstand drager Uruguay til Qatar?

Uruguay klarede sig lidt svingende igennem kvalifikationen i Sydamerika. Efter en god start stod man pludselig en uafgjort og tabte fire i træk. Dette endte med at koste Oscar Tabarez jobbet som landstræner efter 15 år på posten. De sluttede dog kvalifikationen godt af under den nye træner, Diego Alonso og med fire sejre i de sidste fire kampe endte de med at tage en flot tredjeplads kun overgået af Argentina og Brasilien, der dog har været på et helt andet niveau end alle andre i kvalifikationen.

Uruguay drager til VM i Qatar med et profilstærkt hold bestående af både forholdsvis nye ansigter og ældre rutinerede kræfter.


Kigger man på nogle af de erfarne spillere i truppen finder man eksempelvis Diego Godin, der er blevet 36 år og står overfor sin sidste slutrunde med Uruguay. Midterforsvareren er anfører og har spillet hele 159 landskampe La Celeste. Han skiftede sidste sommer til den argentinske klub Velez Sarsfield, og kæmper sig i skrivende stund tilbage fra en skade for at blive klar til VM. Det vil blive et kæmpe savn, hvis ikke Godin når at blive klar til slutrunden.

Edinson Cavani og Luis Suarez kommer med garanti begge to med til VM-slutrunden, men hvor meget spilletid de hver især kommer til at få på banen er stadig lidt uvist. De er begge blevet 35 år og har taget et skridt ned af stigen i topfodbold. Cavani kæmper for spilletid i spanske Valencia, mens Suarez er draget til barndomsklub, Nacional, i hjemlandet. Trods alder og faldende niveau vil de to målmaskiner, der tilsammen har scoret hele 126 mål på landsholdet, være essentielle i omklædningsrummet og sikkert også på banen med deres rutine og målnæse.

Nogle af de lidt yngre profiler tæller blandt andet Rodrigo Betancourt på midtbanen og Ronald Araujo i forsvaret. Betancourt har etableret sig som fast mand på topholdet, Tottenham, i Premier League, hvor han danner midtbanemakker med danske Pierre-Emile Højbjerg. Han er elegant på bolden og en god pasningsspiller, der er vigtig på midtbanen for både Tottenham og Uruguay. Araujo fik sit gennembrud sidste sæson i Barcelona, hvor han viste sig som en duelstærk og faktisk målfarlig midterforsvarer. Hans VM er dog i fare lige nu grundet en nødvendig operation i låret. Ham vil landstræner Diego Alonso nødigt undvære i forsvaret.
I angrebet er Darwin Nuñez utrolig spændende at følge ovenpå sit dyre skifte til Liverpool i sommerens transfervindue. Han bliver set som den målfarlige afløser til Suarez og Cavani, men mangler lidt at vise, han kan gøre det på det højeste niveau.

Profilen
Federico Valverde er blevet en nøglespiller på det uruguayanske landshold og hos mægtige Real Madrid. Hans udvikling er ikke foregået i raketfart, men han har stille og rolig bygget på. Han er en utrættelig motor, der også har et godt blik for spillet. Han har denne sæson også vist sig farlig på den sidste tredjedel for Real Madrid med fire mål og to assists i 11 kampe.

Han kan dække mange positioner på en bane og kæmper altid røven ud af bukserne. Han kommer til at styre midtbanen med god hjælp fra Betancourt Matias Vecino. Valverdes landsmand, Luis Suarez, har sammenlignet ham med Steven Gerrard. Det vidner om, at vi har at gøre med et specielt fodboldtalent. Hvis Valverde rammer sit topniveau kan han drive Uruguay langt i turneringen.

Mere om Uruguay

VM 2022

Lande-beskrivelser

Profiler

Lisandro Martinez
Amsterdams carnicero
Kevin De Bruyne
Kasseret af Mourinho
Gabriel Jesus
Er fortovsmaleren med øgenavnet Tetinha ”up 4 it”?
Gabriel Martinelli
Arsenals diamant
Neymar
30 år
Rodrygo
Fundet på gaden
Vinícius Júnior
VINI, VIDI, VICI
Joachim Andersen
Ukendt rekordindkøb eller Ronald Koeman?
Martin Braithwaite
Bedre end FIFA
Andreas Cornelius
Ny i FCK… for tredje gang
Kasper Dolberg
SMIL
Christian Eriksen
Tæt på Helveg og Jan Dahl
Pierre-Emile Højbjerg
Fremskudt bryst og frie følelser
Simon Kjær
Lederen der taler med fødderne
Phil Foden
Storsamler af fodboldkort og større end Messi
Harry Kane
Otte ord
Marcus Rashford
Red for life
Raheem Sterling
Hjem til London
Ben White
Fremtidsløsningen for Arsenal?
Karim Benzema
BenzeNA eller hattrick-helt?
Olivier Giroud
Jagter Henry
Antonie Griezmann
Tidligere Esencia!
Kylian Mbappé
Den næste Pelé kender retningen
Raphaël Varane
Gennembrud imod Manchester United
Memphis Depay
Tarzan med tatoveringer
Mohammed Kudus
Alle har retten til at drømme
Takehiro Tomiyasu
Fjerde gang var lykkens gang
Luka Modric
Fra flygtning til verdens bedste
Hakim Ziyech
Gadedrengen
Robert Lewandowski
Var bedre end Messi og Ronaldo
Wojciech Szczesny
Flot aktion til VM i skyggen af Schmeichel
Joao Felix
Bedre end Ronaldo
Bruno Fernandes
Portugals redningsmand
Ronaldo
Ulidelig tilværelse, temperamentet og den handicappede dreng
Bernardo Silva
Alf'en
Xherdan Shaqiri
Alpine Messi
Granit Xhaka
Udskældt stjerne
Luka Jovic
Når 6% ikke er nok
Dušan Tadić
Den hjemvendte søn
Dušan Vlahović
DV9
Álvaro Morata
Udskældt helt
Kai Havertz
Kopi af Lampard
Edinson Cavani
Tidligere bevaret hemmelighed
Darwin Nunez
Den næste Luis Suarez eller Liverpools manglende brik?
Brenden Aaronson
The Medford Messi
Gareth Bale
Kasseret af Mourinho og Real Madrid
Daniel James
Den walisiske Usain Bolt

Vidste du om ...

VM Artikler

VM Legender

Kampe og tabeller

Optakt

Fodbold nyheder

Magasin-artikler

Profiler

Ledere

Statistik