BELGIEN - Er det for sent for gylden generation?
Belgien bliver ofte nævnt som en outsider til at vinde både VM-titlen og EM-titlen, men de seneste år har belgierne vist sig ikke at være så stærke som først antaget. Man havde et flot VM i 2018, hvor det blev til bronzemedaljer, mens det ved EM i 2021 var noget mere broget med endestation i ottendedelsfinalen. Derfor er spørgsmålet, om Belgien kommer til at overraske os alle sammen, eller om de blot beviser, at de er et stykke fra de bedste nationer?
Belgien holder ved i toppen af verdensranglisten, hvor fire år på førstepladsen, dog er blevet vekslet til en andenplads, men det reflekterer næppe holdets reelle styrke. Lige nu virker Belgien et stykke fra Brasilien, Frankrig og Argentina. De Bruyne er stadig et fænomen, men forsvaret er aldrende, og offensive nøglespillere som Hazard og Lukaku havde en elendig 21/22-klubsæson.
Det har været op og ned på det seneste for Belgien. VM-bronze i 2018, gruppe-andenplads i Nations League samme år, gruppe-førsteplads i NL i 2020, hvor både Danmark og England var underlegne, mens det kun blev til en kvartfinale ved EM i 2021.
2021 var i det hele taget ret tung for belgierne bortset fra en nem VM-kvalifikation foran Wales og Tjekkiet. Ved EM vandt Djævlene deres gruppe og slog så Portugal, men derefter blev de udspillet af de senere mestre fra Italien. I efterårets final four i NL røg de, trods 2-0-føring, fortjent rundt mod Frankrig i semifinalen og tabte bronzekampen mod italienerne.
2022 så heller ikke fantastisk ud med 2-2 i Irland i marts i sidste VM-kvalrunde og pinlige 1-4 mod lokalrivalerne fra Holland i Nations League i juni, men 6-1 over Polen få dage senere hjalp. Skal 2022 ende bedre, end det er forløbet hidtil, skal man have et godt resultat ved VM i Qatar. Dog er det tvivlsomt, om den aldrende belgiske trup er i stand til at spille med mod de allerbedste nationer. I 2018 slog man Brasilien ud af VM i Rusland, hvilket var et højdepunkt for det belgiske landshold, men siden da har resultaterne ikke været der, og det kulminerede ved EM i 2021, hvor man skuffede fælt.
Profilen
Belgien har igennem flere år haft nogle af de absolut bedste spillere på deres positioner. Dog er det også en realitet, at Belgiens mange stjerne efterhånden er oppe i årene og det ligner derfor efterhånden, at det snart er sidste mulighed for denne generation af belgiske stjerner. En af de største stjerner på det belgiske landshold er Manchester City-stjernen Kevin de Bruyne, der ofte bliver brugt højresiden af den offensive midtbane. En utrolig kreativ, skudstærk, gennembrudsfarlig midtbanespiller, som derudover blev hædret med sæsonens bedste spiller i Premier League 2021/22. Slutteligt var han djævlen, der vendte EM-gruppekampen mod Danmark fra bagud til belgisk sejr i 2021.
Længere fremme på banen finder man Romelu lukaku, der - når han er i form - er uhyggeligt svær at stoppe. Fremragende targetman og afslutter, men også glimrende til at tage kantløb og levere til medspillerne, mens han også er hurtigere end han ser ud. 12 mål i 13 landskampe i 2021. Men lige som en anden stjerne Eden Hazard har den 29-årige vist behov for et sommerklubskifte efter en rædderlig 21/22-sæson i Chelsea, hvorfor han er blevet sendt tilbage til Inter.
Slutteligt er der den sidste sikre skanse, der er så vigtig, hvis man vil vinde titler. Her har Belgien Thibaut Courtois der stadig er en stærk førstemand på det belgiske landshold. Den 30-årige klassekeeper vandt det spanske mesterskab med Real Madrid i 21/22 og snuppede desuden sin første CL-titel som MOTM i finalesejren over Liverpool. Han er ikke synderligt god til spillet med fødderne, men en fremragende shotstopper og også dominerende i luften, hvilket ofte har vist sig at være nok for belgieren.
Træneren
Belgiens landstræner Robert Martinez, der kom til i 2016, står for en målsøgende, boldbesiddende spillestil i et 3-4-2-1-system med meget offensive wingbacks. Det kan give problemer mod hold, der overbefolker midtbanen og slår kontra, men Belgien har været en magtfaktor under den spanske træner siden overtagelsen i 2016. Robert Martinez og Belgien generelt er ofte et land som Danmarks landstræner Kasper Hjulmand skeler til, når han skal beskrive, hvilke landshold i verden han mener er mest inspirerende. Hjulmand har ofte rost Martinez for sin kompromisløse spillestil med et til tider højt pres, mens holdet også besidder evnerne til at stille sig længere tilbage. Dog må det også siges, at Martinez aldrig for alvor har opbygget en plan B i de kampe, hvor Belgien ikke kommer til at have bolden nær så meget, hvilket naturligvis gør konceptet sårbart. Derudover er et aldrende forsvar ikke positivt for Martinez, som spiller med en formation, der kræver, at alle spillere er hurtige i vendingerne og på distancen; noget man ikke kan sige om Toby Alderweireld og Jan Vertonghen.