ALT om VM

Fodbold nyheder

BELGIEN - Er det for sent for gylden generation?

Af Anders Mathiasen

Belgien bliver ofte nævnt som en outsider til at vinde både VM-titlen og EM-titlen, men de seneste år har belgierne vist sig ikke at være så stærke som først antaget. Man havde et flot VM i 2018, hvor det blev til bronzemedaljer, mens det ved EM i 2021 var noget mere broget med endestation i ottendedelsfinalen. Derfor er spørgsmålet, om Belgien kommer til at overraske os alle sammen, eller om de blot beviser, at de er et stykke fra de bedste nationer?
Article image
Ritzau-Scanpix
Belgien holder ved i toppen af verdensranglisten, hvor fire år på førstepladsen, dog er blevet vekslet til en andenplads, men det reflekterer næppe holdets reelle styrke. Lige nu virker Belgien et stykke fra Brasilien, Frankrig og Argentina. De Bruyne er stadig et fænomen, men forsvaret er aldrende, og offensive nøglespillere som Hazard og Lukaku havde en elendig 21/22-klubsæson.


Det har været op og ned på det seneste for Belgien. VM-bronze i 2018, gruppe-andenplads i Nations League samme år, gruppe-førsteplads i NL i 2020, hvor både Danmark og England var underlegne, mens det kun blev til en kvartfinale ved EM i 2021.

2021 var i det hele taget ret tung for belgierne bortset fra en nem VM-kvalifikation foran Wales og Tjekkiet. Ved EM vandt Djævlene deres gruppe og slog så Portugal, men derefter blev de udspillet af de senere mestre fra Italien. I efterårets final four i NL røg de, trods 2-0-føring, fortjent rundt mod Frankrig i semifinalen og tabte bronzekampen mod italienerne.

2022 så heller ikke fantastisk ud med 2-2 i Irland i marts i sidste VM-kvalrunde og pinlige 1-4 mod lokalrivalerne fra Holland i Nations League i juni, men 6-1 over Polen få dage senere hjalp. Skal 2022 ende bedre, end det er forløbet hidtil, skal man have et godt resultat ved VM i Qatar. Dog er det tvivlsomt, om den aldrende belgiske trup er i stand til at spille med mod de allerbedste nationer. I 2018 slog man Brasilien ud af VM i Rusland, hvilket var et højdepunkt for det belgiske landshold, men siden da har resultaterne ikke været der, og det kulminerede ved EM i 2021, hvor man skuffede fælt.

Profilen

Belgien har igennem flere år haft nogle af de absolut bedste spillere på deres positioner. Dog er det også en realitet, at Belgiens mange stjerne efterhånden er oppe i årene og det ligner derfor efterhånden, at det snart er sidste mulighed for denne generation af belgiske stjerner. En af de største stjerner på det belgiske landshold er Manchester City-stjernen Kevin de Bruyne, der ofte bliver brugt højresiden af den offensive midtbane. En utrolig kreativ, skudstærk, gennembrudsfarlig midtbanespiller, som derudover blev hædret med sæsonens bedste spiller i Premier League 2021/22. Slutteligt var han djævlen, der vendte EM-gruppekampen mod Danmark fra bagud til belgisk sejr i 2021.


Længere fremme på banen finder man Romelu lukaku, der - når han er i form - er uhyggeligt svær at stoppe. Fremragende targetman og afslutter, men også glimrende til at tage kantløb og levere til medspillerne, mens han også er hurtigere end han ser ud. 12 mål i 13 landskampe i 2021. Men lige som en anden stjerne Eden Hazard har den 29-årige vist behov for et sommerklubskifte efter en rædderlig 21/22-sæson i Chelsea, hvorfor han er blevet sendt tilbage til Inter.

Slutteligt er der den sidste sikre skanse, der er så vigtig, hvis man vil vinde titler. Her har Belgien Thibaut Courtois der stadig er en stærk førstemand på det belgiske landshold. Den 30-årige klassekeeper vandt det spanske mesterskab med Real Madrid i 21/22 og snuppede desuden sin første CL-titel som MOTM i finalesejren over Liverpool. Han er ikke synderligt god til spillet med fødderne, men en fremragende shotstopper og også dominerende i luften, hvilket ofte har vist sig at være nok for belgieren.

Træneren

Belgiens landstræner Robert Martinez, der kom til i 2016, står for en målsøgende, boldbesiddende spillestil i et 3-4-2-1-system med meget offensive wingbacks. Det kan give problemer mod hold, der overbefolker midtbanen og slår kontra, men Belgien har været en magtfaktor under den spanske træner siden overtagelsen i 2016. Robert Martinez og Belgien generelt er ofte et land som Danmarks landstræner Kasper Hjulmand skeler til, når han skal beskrive, hvilke landshold i verden han mener er mest inspirerende. Hjulmand har ofte rost Martinez for sin kompromisløse spillestil med et til tider højt pres, mens holdet også besidder evnerne til at stille sig længere tilbage. Dog må det også siges, at Martinez aldrig for alvor har opbygget en plan B i de kampe, hvor Belgien ikke kommer til at have bolden nær så meget, hvilket naturligvis gør konceptet sårbart. Derudover er et aldrende forsvar ikke positivt for Martinez, som spiller med en formation, der kræver, at alle spillere er hurtige i vendingerne og på distancen; noget man ikke kan sige om Toby Alderweireld og Jan Vertonghen.

Mere om Belgien

VM 2022

Lande-beskrivelser

Profiler

Lisandro Martinez
Amsterdams carnicero
Kevin De Bruyne
Kasseret af Mourinho
Gabriel Jesus
Er fortovsmaleren med øgenavnet Tetinha ”up 4 it”?
Gabriel Martinelli
Arsenals diamant
Neymar
30 år
Rodrygo
Fundet på gaden
Vinícius Júnior
VINI, VIDI, VICI
Joachim Andersen
Ukendt rekordindkøb eller Ronald Koeman?
Martin Braithwaite
Bedre end FIFA
Andreas Cornelius
Ny i FCK… for tredje gang
Kasper Dolberg
SMIL
Christian Eriksen
Tæt på Helveg og Jan Dahl
Pierre-Emile Højbjerg
Fremskudt bryst og frie følelser
Simon Kjær
Lederen der taler med fødderne
Phil Foden
Storsamler af fodboldkort og større end Messi
Harry Kane
Otte ord
Marcus Rashford
Red for life
Raheem Sterling
Hjem til London
Ben White
Fremtidsløsningen for Arsenal?
Karim Benzema
BenzeNA eller hattrick-helt?
Olivier Giroud
Jagter Henry
Antonie Griezmann
Tidligere Esencia!
Kylian Mbappé
Den næste Pelé kender retningen
Raphaël Varane
Gennembrud imod Manchester United
Memphis Depay
Tarzan med tatoveringer
Mohammed Kudus
Alle har retten til at drømme
Takehiro Tomiyasu
Fjerde gang var lykkens gang
Luka Modric
Fra flygtning til verdens bedste
Hakim Ziyech
Gadedrengen
Robert Lewandowski
Var bedre end Messi og Ronaldo
Wojciech Szczesny
Flot aktion til VM i skyggen af Schmeichel
Joao Felix
Bedre end Ronaldo
Bruno Fernandes
Portugals redningsmand
Ronaldo
Ulidelig tilværelse, temperamentet og den handicappede dreng
Bernardo Silva
Alf'en
Xherdan Shaqiri
Alpine Messi
Granit Xhaka
Udskældt stjerne
Luka Jovic
Når 6% ikke er nok
Dušan Tadić
Den hjemvendte søn
Dušan Vlahović
DV9
Álvaro Morata
Udskældt helt
Kai Havertz
Kopi af Lampard
Edinson Cavani
Tidligere bevaret hemmelighed
Darwin Nunez
Den næste Luis Suarez eller Liverpools manglende brik?
Brenden Aaronson
The Medford Messi
Gareth Bale
Kasseret af Mourinho og Real Madrid
Daniel James
Den walisiske Usain Bolt

Vidste du om ...

VM Artikler

VM Legender

Kampe og tabeller

Optakt

Fodbold nyheder

Magasin-artikler

Profiler

Ledere

Statistik