Fodbold nyheder

HOLLAND – Louis van Gaals sidste mesterværk?

Af Niklas Gerster

Holland er atter tilbage i det fineste selskab for landshold efter fadæsen i 2018, hvor de kiksede kvalifikationen. Den hollandske trænerlegende Louis van Gaal skal forsøge at lede truppen med den gode blanding af både erfarne og unge kvalitetsspillere imod VM-succes i Qatar. Kan han mon sætte den sidste krone på trænerværket og bringe trofæet hjem for første gang i landets historie?
Article image
Ritzau-Scanpix
Efter at kvalifikationen til VM 2018 i Rusland på skuffende vis kiksede for ”Oranje,” er de nu atter at finde til verdensmesterskaberne i Qatar. Det lille fodboldgale land med 14 millioner indbyggere er en af de nationer, som ofte er en uberegnelig størrelse til slutrunder. Når alt går op i en højere enhed, kan de være bejlere til at gå hele vejen, men fra tid til anden flopper de også gevaldigt.


I 10’erne sås den førstnævnte tendens. Her nåede Holland blandt andet hele vejen til VM-finalen i 2010, hvor de dog led et knebent nederlag til Spanien, og de fik bronze ved VM 2014 i Brasilien. Hollænderne er dog som nævnt også af og til at finde i den helt modsatte grøft, da de flere gange har kikset med overhovedet at kvalificere sig til slutrunderne.

Udover VM i 2018 missede de også VM i 2002 samt EM i 2016. Senest så vi da også, at de under EM i 2021 ikke formåede at leve op til favoritværdigheden i 1/8-finalen. Her tabte de til undertippede Tjekkiet, som med en stærk defensiv organisation snuppede kvartfinalepladsen for næsen af dem.

Meget peger dog på, at det lige nu er den førstnævnte tendens, som kommer til at være overskriften for hollænderne ved dette VM. De har fået en formidabel optakt til slutrunden, da de er gået ubesejret igennem A-laget i deres Nations League-gruppe, hvor de opnåede 1. pladsen. Dermed er de iblandt de sidste fire lande, som skal kæmpe om trofæet.

Desuden cruisede Holland også ret sikkert igennem VM-kvalifikationen. Her fik de 23 point ud af 30 mulige, og bombede 33 mål ind i en pulje, hvor modstanderne var Tyrkiet, Norge, Montenegro, Letland og Gibraltar. De seneste års solide tendenser fra Holland er desuden også til at se på FIFA-verdensranglisten. Skruer vi tiden tilbage, til da de kiksede kvalifikationen til VM 2018, så er de siden dengang kravlet hele vejen fra 20. pladsen og op på en solid 8. plads.

Profilen
På mange måder kan man sige, at holdet er stjernen for det hollandske mandskab med det boldbesiddende udtryk. Det stærke kollektiv med den tydelige spillestil har dog også en målfarlig angriber, som er svær at komme udenom. 28-årige Memphis Depay fra FC Barcelona har stået for 12 mål og seks assist for Holland i deres VM-kvalifikationskampe, og i Nations League blev han også deres topscorer, hvor han nettede tre gange. Udover målmaskinen Depay består holdet også af flere erfarne herrer, som er vigtige styrmænd i hver deres kæde. Anfører Virgil Van Dijk er en central brik i midterforsvaret, og derudover er Frenkie de Jong en vigtig spilopbygger på midtbanen.


Den hollandske liga er på mange måder også kendt for hurtigt at give deres største talenter mange førsteholdskampe i en tidlig alder. Den store talentmasse gør, at flere af disse spirende stjerner også i større grad får chancen på landsholdet. De unge spillere kan derfor blive nogle voldsomme jokere, hvis deres gennembrud pludselig tager fart under slutrunden.

Der kan i flæng nævnes hollandske spillere, som på den eller anden måde har været på radaren hos de helt store klubber. Cody Gakpo, Jurrien Timber og Noa Lang er iblandt nogle af de unge talenter. Men også Tyrell Malacia og Ryan Gravenberch har med deres klubskifter til henholdsvis Manchester United og Bayern München denne sommer i den grad understreget det store potentiale, som de indeholder.

Træneren
Den erfarne trænerræv Louis van Gaal annoncerede egentlig sin trænerpension i 2017. Men efter en skuffende slutrunde ved EM i 2021 trådte det velkendte ansigt ud af pensionen, og erstattede Frank de Boer den 4. august 2021. Dermed igangsatte han sin tredje landstrænerperiode for hollænderne, da han også var træner for dem i perioden fra 2000-2001 samt fra 2012-2014. Det tyder dog på, at VM i Qatar bliver hans sidste store træneropgave, da det er blevet annonceret, at Ronald Koeman overtager hans position efter slutrunden. Van Gaal var desuden igennem en svær personlig oplevelse tilbage i foråret, da han her fik konstateret prostatakræft. Få uger efter meddelte han dog, at han havde gennemgået en succesfuld behandling af sygdommen.

Det har således været et begivenhedsrigt år for 71-årige van Gaal både på og uden for fodboldbanen. Nu skal han så forsøge at lave et sidste mesterstykke. Han var manden, som var med til at skaffe den flotte bronzemedalje ved VM i 2014, hvor han med stor succes ændrede formation til 5-3-2. Denne opstilling har han igen benyttet med stor gevinst, og hollænderne har på trods af deres mange offensive kvalitetsspillere også formået at stramme defensiven godt til. Holland indkasserede blot otte mål i 10 kampe i VM-kvalifikationen, og i Nations League A-laget lukkede de også kun seks mål ind i seks kampe.

Det ser altså på mange måder rigtig lovende ud for Holland, som på trods af mange gode slutrundepræstationer aldrig har løftet VM-pokalen, selvom de flere gange har været uhyre tæt på. Tre finaler har de tabt til henholdsvis Vesttyskland, Argentina og Spanien. Bliver i år mon året, hvor van Gaal kan føre ”Oranje” til det ypperste metal?

I en gruppe med Ecuador, Senegal og Qatar bør der i første omgang være de optimale muligheder for som minimum at avancere til 1/8-finalen. Hvis Holland formår at vinde gruppen, og vi formoder, at England vinder Gruppe B, skal Holland stå overfor enten USA, Iran eller Wales i en eventuel 1/8-finale. De er Ikke just de stærkeste nationer ved slutrunden, så vejen ser som minimum ud til at være godt banet til kvartfinalen for ”Oranje.”


Mere om Holland

Optakt

Fodbold nyheder

Magasin-artikler

Profiler

Ledere

Statistik