Fodbold nyheder

Slut med Champions League:
Er en europæiske Premier League i støbeskeen?

Af Christian Bang Jensen

Tirsdag aften kunne engelske Sky Sport skrive, at repræsentanter fra Liverpool og Manchester United har deltaget i forhandlingerne om opførelsen af en ny FIFA-støttet turnering; Den Europæiske Premier League.

Article image
Ritzau-Scanpix

Ifølge Sky Sports’ kilder er investorer med Wall Street-banken JP Morgan i ryggen klar til at smide godt 37 milliarder kroner i puljen for at etablere en ny FIFA-støttet turnering, som potentielt kan komme til at tage livet af Champions League, som vi kender det i dag.

"Den Europæiske Premier League" vil eftersigende komme til at bestå af 18 storklubber fra henholdsvis England, Frankrig, Tyskland, Italien og Spanien, og kilder fortæller Sky Sport, at alle de klassiske ”big six”-hold fra den engelske Premier League har været i kontakt med kræfterne bag det revolutionerende forslag. Derudover skiver det britiske medie, at også Real Madrid præsident, Florentino Perez har været involveret i de indledende snakke.

Rygterne går på, at Barcelona, Real Madrid og Atletico Madrid fra Spanien, Bayern München fra Tyskland, Juventus fra Italien og Paris Saint-Germain fra Frankrig alle er på den indledende liste over klubber, der skal deltage i den nye liga, som bliver en delvist lukket liga.

De 12 navngivende hold vil blive betegnet som "grundlæggere” og i den aftale ligger en sikret plads i liga i de kommende 20 år. De sidste seks pladser bliver år for år delt ud til de bedst placerede hold i de fem landes ligaer. Dermed er der ikke udsigt til, at et dansk hold kan deltage i det eksklusive selskab.

Den Europæiske Premier League vil ifølge rygterne bestå af to runder; En indledende liga med 34 midtuge kampdage, hvor de 18 hold møder hinanden hjemme og ude og en efterfølgende knockout-turnering, hvor vinderen af turneringen bliver fundet.

Der har i flere år været konflikt mellem de store klubbers organisation ”European Club Association” og UEFA med især de mindre lande som Holland, Belgien, Skotland og Danmark, om hvordan strukturen skal se ud i Champions League. De store klubber vil gerne have turneringen gjort mere eksklusiv og sikker at deltage i for de største hold, der budgettere med deltagelsen i turneringen, mens UEFA gerne vil holde så mange pladser åbne og holder fast i, at man skal kvalificere sig år for år gennem ligaplaceringer og en kvalifikation.

UEFA er ifølge Sky Sport ikke med i forhandlingerne om den nye turnering, som i stedet vil komme til at ligge under FIFA, der i øvrigt også har reformeret VM for Klubhold for at få flere store hold med.

FIFA og præsident Gianni Infantino, der tidligere var ansat i UEFA, ved godt hvor mange penge, der er i klubfodbolden, og den kage vil den internationale organisation gerne have et større stykke af, end den hidtil har fået.

Og står det til FIFA, kommer turneringen i gang så hurtig så muligt – måske allerede fra sæsonen 2022/23. Dette er dog umiddelbart meget usikkert, da der ikke på nuværende tidspunkt ligger en konkret plan på bordet, samt at det nuværende Champions League-format, som European Club Association har skrevet under på, gælder frem til sæsonen 2023/24.

Relaterede artikler

Optakt

Fodbold nyheder

Magasin-artikler

Profiler

Ledere

Statistik