Fodbold nyheder

Newcastles overtagelse - hvad skete der?

Af Christian Bang Jensen

Torsdag kom det frem, at den længe ventede overtagelse af Newcastle United ikke bliver til noget, da købstilbuddet er trukket tilbage.

Article image

Fire måneders spekulationer, drømme og forhandlinger om Newcastle Uniteds fremtid sluttede i torsdags. Klubben fra det nordligste England skulle efter planen være overgået til saudiarabiske ejere, men nu er tilbuddet på 2,5 milliarder kroner for overtagelsen trukket tilbage.

Efter at have forelagt købskontrakten for Premier League til en ”Owners and Directors Test” tilbage i april, kollapsede overtagelsen torsdag, da konsortiet bestående af den offentlige saudiarabiske investeringsfond med kronprins Mohammed Bin Salman i front, PCP Capital Partners og RB Sports & Media trak tilbuddet tilbage grundet den ”uforudsete forlængede proces” for at få Premier League-ratificering på plads. Det skriver ”The Independent” mandag.

I torsdags blev det i en pressemeddelelse fra konsortiets side forklaret, at interessen for overtagelsen var forsvundet, efter coronavirussen har skabt en global usikkerhed.

Coronavirussen var dog allerede et stort globalt tema, da købskontrakten blev afleveret hos Premier League-organisationen, og derfor er det mere sandsynligt, at det er den forlængede proces om at få handlen på plads, der er årsag til, at tilbuddet er trukket tilbage.

”The Independent” skriver videre, at den lange proces skyldes bekymringer hos Premier League-klubbernes ejere omkring Saudi-Arabiens historie med brud på menneskerettighederne, og om købet skulle være et strategiske forsøg på at bruge klubbesiddelsen som et forsøg på at rense landets og kronprinsens blakkede globale image.

Overtagelseskollapset har fået 56.000 vrede Newcastle-fans til at underskrive en officiel klage mod Premier League til den engelske regering. Her kræver man en forklaring på, hvorfor overtagelsestilbuddet forblev i ’limbo’ fire måneder efter, det var blevet afleveret.

- Efter de nylige begivenheder, der førte til det mislykkede overtagelsesforsøg af Newcastle United, ønsker denne skriftlige anmodning at engagere United Kingdoms regering i at etablere en uafhængig undersøgelse af den engelske Premier Leagues overtagelsesproces og Richard Masters, der var fundamental i at orkestrere aftalen, lyder det i den skriftlige klage.

- På trods af, at overtagelsen var en lukket og fortrolig proces, blev meget af det udspillet i det offentlige rum, og ved afslutningen af processen, var det tydeligt, at tvisten kun var på grund af bekymringer, der oprindeligt blev rejst af personer, som direkte ville drage fordel af dette, eller som allerede har personlige problemer med Kongeriget Saudi-Arabien. Mohammed Bin Salman, der er kronprins af Saudi-Arabien, er en allieret med den britiske regering og kongefamilien (og) har været integreret i at støtte United Kingdom ift. udbruddet af Covid-19 samtidig med reformer i Saudi-Arabiens menneskerettighedspolitik, fortsætter anklagen.

De mange Newcastle-fans har deres vrede stadfæstet i, at konsortiet foruden investeringer i fodboldklubben også ville hjælpe lokalområdet.

Mere om Newcastle

Optakt

Fodbold nyheder

Magasin-artikler

Profiler

Ledere

Statistik