Torsten Brix

Hertha Berlin vs. Union Berlin

Klubberne, der engang delte byen i øst og vest, skal mødes igen.
Den tyske hovedstad Berlin har produceret flere Bundesliga-hold end nogen anden by, men alligevel var kampen i november 2019 imellem Hertha Berlin og Union Berlin det blot femte møde imellem rivalerne og var det eneste i 42 år.

Union Berlin er nemlig blevet Bundesliga-hold, efter de rykkede op i 2019, og de gik dermed i fodsporerne på Tasminia 1900 Berlin, Blau-Weiss Berlin, Tennis Borussia Berlin og Hertha Berlin med at spille i Bundesligaen, men de er det første hold fra hovedstaden, som kommer fra det østlige Berlin, og det er herfra, at rivaliseringen til Hertha kommer.

Før Berlin-murens fald i 1989 var der højspænding imellem klubberne – eller rettere – måske var der mest had fra Union Berlin imod storebroren Hertha Berlin. Sidstnævnte har altid forsøgt at være hele byens hold og træner blandt andet i alle byens tolv distrikter, mens Union altid har hørt til i området Kopenick, som er stærkt forbundet til byens arbejderklasse, og de har masser af pudsige historier med sig.

I 2008 var klubben under et voldsomt økonomisk pres, og deres stadion trængte til en kærlig hånd – den kom fansene med. De hjalp med at renovere stadion, og ikke nok med det. For at samle penge ind valgte Unions fansene at sælge deres blod til lokale hospitaler, og pengene fra dette gik til klubben.

Helt anderledes problemer har der været for Hertha Berliner Sport-Club i folkemunde Hertha BSC eller bare Hertha, som ellers er Berlins ældste fodboldklub. Den stammer helt tilbage fra 1892, men har altid været påvirket af den ringe interesse for Bundesliga-klubben. Historikere mener, at byens manglende kærlighed til Hertha bærer præg af den deling, der historisk set tidligere har været i byen.

Klubben spillede tidligere deres hjemmekampe i Prenzlauer Berg i den nordøstlige del af byen for sidenhen at vælge en mere nordvestlig placering på Plumpe stadion, og det nuværende olympiske stadion er også placeret i den vestlige del af byen. Denne omskiftlige tilværelse kan være årsagen til Herthas nuværende tilskuerproblemer. Det forekommer underligt, at man ikke har kunne opbygge et tysk storhold i hovedstaden og det er aldrig lykkedes at få østberlinerne til at tage holdet til sig – de vil hellere holde med Union Berlin.

Lillebror kunne også juble i november 2019, hvor de vandt 1-0 over storholdet Hertha efter et sent straffesparksmål, som også gjorde, at Union faktisk overvintrede over Hertha. Denne stilling tillægger man i øvrigt meget større betydning i Tyskland, end vi gør i Danmark, men tilbage til de interne opgør. For dem har der været flere af, som den 17. januar 1990 – blot 79 dage efter murens fald – hvor de spillede en venskabskamp på det Olympiske stadion med mange tilskuere. Derudover mødte de også hinanden i 2010 og 2012 i den næstbedste række. Men der har ikke været mange møder imellem rivalerne, hvilket - overraskende nok - ikke har gjort rivaliseringen mindre!

MEST LÆSTE - SPORTSNYHEDER

SENESTE SPORTSNYHEDER