ALT om VM

Fodbold nyheder

Santi Cazorla - skadet i 668 dage

Af Torsten Brix

Hvad skete der lige med Santi Cazorla? Indkast har kigget nærmere på den ankel, der har gennemgået ti operationer og næsten kostede en amputation af det gyldne højreben på spansk landsholdsanfører…
Article image
Ritzau-Scanpix
Hele 668 dage var der imellem Santi Cazorlas skade – der var tæt på at koste ham benet – og den lille spaniers comeback for barndomsklubben Villarreal i åbningskampen på 2018/19-sæsonen imod Real Sociedad, men hvad var der egentligt sket?


Vi starter med ikke at gå så langt tilbage i tiden… for vi starter faktisk med noget, der kunne minde om slutningen. For Santi Cazorla vil nok aldrig glemme, da han trådte ind i omklædningsrummet for det spanske landshold i en alder af 35 år. Her sad vennerne Sergio Ramos, Jordi Alba, Sergio Busquets, Jesus Navas og andre, som han tidligere var blevet Europamester med, og nok spillere som han ikke troede, at han igen kom til at spille sammen med på det spanske A-landshold. Men sådan blev det på den varme sommerdag i 2019 imod Færøerne.

To år forinden var han meget tæt på at miste sit højre ben, efter han tidligere var begyndt at få nogle underlige skader i sin anden sæson for Arsenal. Han scorede 12 mål i den første sæson og blev lidt af en publikumsyndling på Emirates, men et mindre spark over foden i landskampen imod Chile var tæt på at få fatale konsekvenser.

Fire uger efter var han tilbage på træningsbanen hos Arsenal, men noget var galt, og for hver træning og kamp blev det værre, og imod slutningen af 2013/14-sæsonen var det helt tosset. Men Cazorla spillede og scorede blandt andet på frispark, da ”The Gunners” var nede med 0-2 imod Hull i FA Cup-finalen. Cazorla var dermed med til at sikre Arsene Wengers første trofæ i ni år, men anklens tilstand var ikke god.

I oktober 2016 spillede Cazorla sin sidste kamp for Arsenal, da de besejrede Ludogorets med 6-0 i Champions League, og hans sidste boldberøring for London-holdet var faktisk, da han lagde op til målet, som Mesut Özil scorede. På det tidspunkt led Cazorla meget, og efter kampen var det en grædende midtbanespiller, der bev hjulpet i omklædningsrummet af holdkammeraterne.


India blev til Ind og ia
Cazorla blev opereret igen, og lægernes udmeldinger var ikke positive. De ønskede, at Cazorla skulle indstille karrieren. Efterfølgende kom der yderligere – og meget værre – tilstande, da der gik infektioner i Cazorlas akillessene og huden omkring den skulle fjernes straks. Det betød, at lægerne hurtigt tog noget hud fra den lille midtbanespillers venstre arm, hvor han havde sin datters navn ”India” tatoveret. Huden, hvor dele af denne skrift var tatoveret, blev flyttet til den syge fod, så nu står der ”Ind” på armen og ”ia” på hælen.

Sikkert lidt frustrerende, men intet imod alternativet, da det var en real mulighed, at den dengang 32-årige Cazorla skulle have amputeret benet. Meget pegede i retning af et karrierestop, men sådan skulle det ikke gå, for det nægtede Cazorla. Han gik til meget hård genoptræning på hospitalet og fik også unikt støtte af Wenger.

Kontrakten med Arsenal var udløbet, men Wenger tilbød ham alligevel en etårs kontraktforlængelse og sendte ham til Sverige for at få udført en af de ti operationer, som Cazorla har fået lavet i den belastede ankel. Da den kontrakt var udløbet, og sæsonen 2017/18 var ved at være slut, var Cazorla ikke kommet meget tættere på et comeback. Den 19. april meldte Wenger ud, at han var klar med nok en kontrakt til Cazorla, men den blev aldrig lavet, for få dage senere var den franske manager historie i Arsenal.

Wengers stop gjorde, at Cazorla ikke fik en ny kontrakt i Arsenal, og han forlod Nordlondon efter fem år, hvor de sidste var meget skadesplaget. Det blev en vemodig afsked især med holdkammeraterne Nacho Monreal, Hector Bellerin, Per Mertesacker og Danny Welbeck. Kort inden Europa League-semifinalen imod Atletico Madrid trænede Cazorla med holdkammeraterne en sidste gang. Træningen foregik på Emirates og skulle have været meget rørende.


Den gule ubåd kom til hjælp
Villarreal gjorde det, som Wenger også ville have gjort i sommeren 2018, nemlig at invitere Cazorla til træning og lave nogle tests samt en mulig kontrakt. Efter få træninger slog ”Den gule ubåd” til og skrev en etårig kontrakt, hvilket blev fejret i stor stil på hans gamle hjemmebane El Madrigal.

Efter en skadesperiode på 668 dage spillede Cazorla hjemmekampen imod Real Sociedad i åbningskampen på sæsonen 2018/19, og det gik efterfølgende godt. I starten af 2019 mødte Villarreal de nyslåede verdensmestre fra Real Madrid, og kampen på El Madrigal sluttede 2-2, efter Cazorla havde lavet to mål. Han var tilbage…

Men Villarreal flirtede med nedrykningsstregen, og i april 2019 brændte Cazorla et straffespark imod Real Betis, hvilket kunne have sikret dem overlevelse i La Liga. Det tog meget hårdt på den medlevende Cazorla, der begyndte at græde, da han efter kampen skulle tale med journalisterne. Det var kulminationen på en vanvittige uge, hvor de meget pressede Villarreal-spillere førte 2-0 ved pausen over Celta Vigo, men tabte 2-3. Kort tid efter var de foran med 4-2 over selveste Barcelona uden at vinde, og de endte med at tabe til 1-2 til Betis efter Cazorlas misbrugte straffespark.

Villarreal - og især Cazorla - kom dog tilbage og vandt efterfølgende tre kampe i træk og kom væk fra nedrykningsstregen, og få dage herefter blev han indkaldt til det spanske landshold, og så er vi tilbage i omklædningsrummet til landskampen imod Færøerne. Stemningen var elektrisk, og alle ønskede det bedste for den hårdt kæmpende Cazorla. Det blev næsten helt legendarisk, da Sergio Ramos forlod kampen og gav den meget rørte Cazorla anførerbindet på.

Forleden slog Cazorla rekorden for flest mål scoret af en midtbanespiller i Villarreal – som legenden Juan Roman Riquelme havde – og skrev sig dermed ind i historiebøgerne, men ikke hos Arsenal. Selvom Unai Emery rådførte sig hos Cazorla om forholdene i Arsenal, inden landsmanden skiftede til Premier League-klubben, så ønskede den nu fyrende manager ikke Cazorla i klubben. Måske var det en forkert beslutning? Kunne han havde haft en bedre anfører, en unik spilstyrer samt den midtbanespiller, som Arsenal har manglet - selvom han var skadet i 668 dage og næsten var ved at miste benet…

Mere om Santi Cazorla

VM 2022

Lande-beskrivelser

Profiler

Lisandro Martinez
Amsterdams carnicero
Kevin De Bruyne
Kasseret af Mourinho
Gabriel Jesus
Er fortovsmaleren med øgenavnet Tetinha ”up 4 it”?
Gabriel Martinelli
Arsenals diamant
Neymar
30 år
Rodrygo
Fundet på gaden
Vinícius Júnior
VINI, VIDI, VICI
Joachim Andersen
Ukendt rekordindkøb eller Ronald Koeman?
Martin Braithwaite
Bedre end FIFA
Andreas Cornelius
Ny i FCK… for tredje gang
Kasper Dolberg
SMIL
Christian Eriksen
Tæt på Helveg og Jan Dahl
Pierre-Emile Højbjerg
Fremskudt bryst og frie følelser
Simon Kjær
Lederen der taler med fødderne
Phil Foden
Storsamler af fodboldkort og større end Messi
Harry Kane
Otte ord
Marcus Rashford
Red for life
Raheem Sterling
Hjem til London
Ben White
Fremtidsløsningen for Arsenal?
Karim Benzema
BenzeNA eller hattrick-helt?
Olivier Giroud
Jagter Henry
Antonie Griezmann
Tidligere Esencia!
Kylian Mbappé
Den næste Pelé kender retningen
Raphaël Varane
Gennembrud imod Manchester United
Memphis Depay
Tarzan med tatoveringer
Mohammed Kudus
Alle har retten til at drømme
Takehiro Tomiyasu
Fjerde gang var lykkens gang
Luka Modric
Fra flygtning til verdens bedste
Hakim Ziyech
Gadedrengen
Robert Lewandowski
Var bedre end Messi og Ronaldo
Wojciech Szczesny
Flot aktion til VM i skyggen af Schmeichel
Joao Felix
Bedre end Ronaldo
Bruno Fernandes
Portugals redningsmand
Ronaldo
Ulidelig tilværelse, temperamentet og den handicappede dreng
Bernardo Silva
Alf'en
Xherdan Shaqiri
Alpine Messi
Granit Xhaka
Udskældt stjerne
Luka Jovic
Når 6% ikke er nok
Dušan Tadić
Den hjemvendte søn
Dušan Vlahović
DV9
Álvaro Morata
Udskældt helt
Kai Havertz
Kopi af Lampard
Edinson Cavani
Tidligere bevaret hemmelighed
Darwin Nunez
Den næste Luis Suarez eller Liverpools manglende brik?
Brenden Aaronson
The Medford Messi
Gareth Bale
Kasseret af Mourinho og Real Madrid
Daniel James
Den walisiske Usain Bolt

Vidste du om ...

VM Artikler

VM Legender

Kampe og tabeller

Optakt

Fodbold nyheder

Magasin-artikler

Profiler

Ledere

Statistik