Fodbold nyheder

From Gooner to Goner...

Af Torsten Brix

Indkast.dk har kigget nærmere på fyringen af Arsenal-manageren… for hvad er galt – eller rettere – hvad var ikke galt? Stadion er halvtomt, anføreren Xhaka er blevet kasseret, forsvaret er forsvundet og ”Emery Out” startede imod manageren, der ikke kan tale engelsk.

Article image
Ritzau-Scanpix

I Arsenal har de også døjet meget med at finde en afløser for deres legendariske manager Arsene Wenger, og statistikkerne har efterhånden slået fast, at Emery ikke er løsningen. London-holdet har ikke vundet i seks kampe, hvilket er deres værste periode i over 20 år. Derudover har Arsenal fået den værste start på en sæson i 37 år, og de er uden sejr i november. Men ikke nok med det… spillet i weekenden på hjemmebane imod Southampton var ganske forfærdeligt, og ”The Gunners” var meget heldige med at få et point i overtiden på hjemmebanen. Det kan vel ikke fortsætte?


Sådan skrev Indkast.dk tidligere på ugen i Lederen - Hvem bliver fyret først? og det blev Unai Emery, der blev fyret først, og det var ikke uden grund. For de seks kampe uden sejr blev torsdag aften til syv efter et hjemmebane-nederlag til Eintracht Frankfurt foran et halvtomt stadion.

Officielt så var der 49.419 tilskuere til kampen, men det er langt fra tilfældet. Dette tal er solgte billetter og dermed også med de tilskuere, der har købt sæsonkort og de blev altså væk i stor stil til Europa League-kampen. Dette er alarmerende for Arsenal-ledelsen og bedømt ud af tv-billederne, så er det slet ikke urealistisk, at rekorden for færreste antal af tilskuere på Emirates fra en kamp imod BATE på 25.909 tilskuere blev slået. Altså at Arsenal-fansene simpelthen blev væk, selvom de havde billetter til kampen.

De kunne ellers se den tidligere anfører Granit Xhaka være tilbage i startopstillingen efter hans ”Fuck off” imod Arsenal-fansene, da han blev udskiftet imod Crystal Palace for en måneds tid siden. Hele misæren omkring anfører-erhvervet i Arsenal givet et krystalklart bevis på et af Emerys mange problemer i Arsenal. For hvem er egentlig styrmanden på holdet og bindeledet til manageren?

Det var i hvert fald ikke Xhaka, som af mange ikke spås den store fremtid i klubben – ligesom de to landsmænd Shkodran Mustafi og Mesut Özil nok heller ikke har. Selvom Özil er Arsenals højstlønnede spiller har han kun startet tre af første 13 Premier League-kampe i denne sæson og det virker til, at superstjernen til tider har gjort som det passer ham. Som Indkast.dk tidligere har været inde på, så har den tyske superstjerne et meget større fravær til udekampene end når der bliver spillet i London. Måske et sammenfald, men et pudsigt et af slagsen, når man ser på hans til tider ligeglade attitude på banen.

Netop indstillingen har den seneste tid tydeligvis manglet blandt andet Arsenal-spillerne og de har ikke lignet et hold, der kæmpede for at redde deres manager – snarere tværtimod – også skal ledelsen reagere som den har gjort og det er ikke sket for tidligt.


Dårligste periode siden Graham
Inden fyringen var Arsenal i gang med deres værste periode siden perioden med George Graham i 1992 og det kunne også mærkes efter hjemmenederlaget til holdet fra tiendepladsen i Bundesligaen. De relativt få tilskuere piftede spillerne fra banen og der var medbragt bannere med skriften ”Emery Out”, men under kampen lavede den pressede manager også nogle diskuterbare beslutninger.

Med tyve minutter igen var Arsenal nede med 1-2, men alligevel beholdte Emery rekordindkøbet Nicolas Pepe og målmaskinen Alexandre Lacazette på bænken, da Mustafi skulle udskiftes og i stedet blev den defensive midtbanespiller Lucas Torreira indskiftet… men alt er også galt for Emery den seneste tid som da Arsenal er foran med 3-1 imod Liverpool i Caraboa Cuppen og hjemmeholdet scorede til 5-5 langt inde i overtiden eller som imod Frankfurt, hvor Emery end ikke havde taget den korrekte jakke på, og i stedet måtte iklæde sig en grå jakke – man kan vel sige, at han tog sin jakke og gik… eller i hvert fald sit gode tøj og gik.

For Emery har været en lidt underlig oplevelse og han har ikke virket helt tilfreds, som da han ytrede sig om manglende transfermuligheder – mere om det senere. Men noget har pint i hele hans ansættelsesperiode. Det har handlet om hans ringe engelsk kundskaber. Siden Fabio Capello var engelsk landstræner har det undret undertegnet hvordan man kan være træner for topsportsfolk også ikke kan kommunikere med spillerne. Den tidligere engelske landsholdsspiller Graham Taylor foreslog Capello, da han var landstræner for ti år siden, at han ikke skulle forsøge at sige noget på engelsk, da det simpelthen var uforståelige… jah… og lidt pinligt.

Lidt bedre er Emery endt med at blive, men hvis det har virket til, at Arsenal-spillerne har spillet uden en strategi og underlig planløst kan det måske skyldes, at de simpelthen ikke har kunne forstå hvad Emery ville have dem til at gøre. Den nu fyrende manager blev bedre til engelsk i løbet af de 18 måneder han var i klubben, men det er næsten grotest, at en mand i det job end ikke kan sige ”Good evening” korrekt, og på de sociale medier er han blevet latterliggjort med hans “Good ebbening”


Samme stastikker som Wenger, men…
Nu er det tid til at sige ”Goodbye” efter, at 51 Premier League-kampe gav 88 point, hvilket pudsigt nok er det nøjagtige samme antal som Arsene Wenger fik efter hans første 51 kampe, men den store forskel i dette er, at den legendariske franske manager var i gang med at transformere Arsenal med en tydelig stil og nye spillere som Patrick Vieira, Emmanuel Petit og Nicklas Anelka. Helt anderledes er det med Emery, der i de første 18 måneder har frembragt flere spørgsmål end svar… for:

- Hvem skal være anfører på holdet i fremtiden?
- Havde Emery til sidst spillernes opbakning?
- Hvordan sættes der en stopper for de mange mål der bliver scoret imod ”The Gunners”?
- Hvad er spillestilen og planen for Arsenal?
- Hvilken rolle skal Mesut Özil have og skal han være i klubben?
- Hvad skal der ske med den provokerende Granit Xhaka?
- De er otte point fra fjerdepladsen - er Arsenal et Europa eller Champions League-hold?


Klubbens tidligere angriber Kevin Campbell sagde kort tid inden fyringen af Emery meget præcist til BBC:

- Alt i Arsenal er et stort rod…

I januar slog Emery - til manges overraskelse – fast, at Arsenal kun havde råd til at leje spillere, men i sommer brugte han altså over en milliard kroner på spillere som Nicolas Pepe, David Luiz, Kieran Tierney, Gabriel Martinelli og William Saliba (der først kommer til sommer) samt lejede den eftertragtede Dani Ceballos af Real Madrid. Han sagde også ”Goodbye” til Alex Iwobi, David Ospina, Aaron Ramsey, Danny Welbeck, Henrikh Mkhitaryan, men også de to forsvarsspillere Laurent Koscielny og Nacho Monreal, som i den grad har været savnet i denne sæson.

Måske har afsavnet af de sidste to en større betydning, end man ved første øjeblik tillægger det. For Arsenal har altså lukket 19 mål ind i Premier League i denne sæson, hvilket er det dårligste forsvar af de øverste 13 hold. Disse tal fik den tidligere målmand og defensive træner i klubben Bob Wilsom til at slå fast:

- Succes på alle hold starter i defensiven. Se på Liverpool og deres indkøb af Virgil van Dijk. Arsenal lukker et hav af mål ind, og det virker ikke til, at klubben har en struktur og slet ikke en defensiv en af slagsen.

Så Emery måtte ”Out”, og forklaringerne hertil var mange, men ikke ubegrundede…

Mere om Arsenal

Optakt

Fodbold nyheder

Magasin-artikler

Profiler

Ledere

Statistik