Torsten Brix

Bendtner – Begge Sider … et mesterværk

(Næsten) alt kommer frem, når den holdningsbelagte Nicklas Bendtner fortæller om livet på ”Begge Sider”, men pas på. Du må ikke starte på bogen, hvis du ikke har tid til at læse den færdig – nu! Den er som en god Netflix-serie.
For omkring 15 år siden blev hele fodbolddanmark rystet, da David Nielsen i bogen ”Sorte Svin” ærligt fortalte mange historier fra angriberens karriere. Om festerne og masser af vinkler på historier, som ikke var kommet frem – det samme gør Nicklas Bendtner i ”Begge Sider”.

Her bliver der ikke lagt fingre imellem, og man skal ikke mange sider ind i bogen, før Bendtner fuldstændig præcist beretter om sin manglende billet til VM2018. Om hvordan en storsvedende Åge Hareide overdrog ham beskeden, som kom meget bag på Bendtner, der virker til at mene, at de to havde en aftale om VM-deltagelsen, da Bendtner 18 måneder forinden tog til Rosenborg for at få karrieren tilbage på ret fod. Derudover spejler det igennem, at Bendtner er sikker på, at landsholdsanføreren Simon Kjær hellere ville have vennen og Bendtners nuværende FCK-holdkammerat Victor Fischer med til slutrunden. Det er udlægninger som denne, der gør Bendtners bog til noget unikt.

Bendtner fortæller nemlig (næsten) alt, hvilket er ganske befriende. Han beretter blandt andet om, hvordan han grædende måtte tigge for sin Arsenal-fremtid i en tidlig alder, da han ikke var seriøs nok, men legenden og akademi-bossen Liam Brady gav Bendtner en sidste chance. Gad vide, hvad der var sket i danskerens liv, hvis ikke han havde fået den?

Eneste skyggeside ved bogen er, at den ikke går skridtet videre og fortæller om, hvorfor Bendtner ikke er ambitiøs nok eller hvorfor han havner i de gigantiske drukproblemer? Vi kommer ikke mange spadestik dybere, men de første stik er nu også spændende nok, men…

Drukproblemerne startede for alvor i Birmingham, hvor Bendtner havde en månedsløn efter skat på 400.000 kroner, som forsvandt hurtigt – mest på damer – og når man læser bogen, falder tankerne på det legendariske George Best-citat:

- Jeg har brugt mange penge på sprut, damer og hurtige biler. Resten har jeg ødslet væk.

Bogen beretter blandt om en samtale med en rassende Birmingham-manager Steve Bruce, der havde hørt, at Bendtner havde været i byen søndag, mandag, tirsdag og torsdag… hvortil danskeren følte sig nødt til at afbryde den iltre manager for at fortælle, at han altså også var i byen onsdag aften.

Bruce brød grinende sammen på kontoret og endte med at tage sig fuldstændig af den danske angriber, og faktisk blev Bendtner kæreste med Bruces datter, efter han havde lavet et væddemål med holdkammeraterne om, hvorvidt han kunne ”score” hende. Det er historier som disse, der gør bogen underholdende og til sjov læsning.

Der er også mange godt beskrevne skyggesider i bogen, som da Bendtner fik tilbudt kokain som 16-årig eller da eks-baronesse Caroline Fleming anmeldte ham for kidnapning af deres fælles barn. Et barn, som Bendtner først fik lov at have til overnatning, da knægten var otte år.

Netop reality-stjerner som Caroline Fleming og Frederik Fetterlein får det glatte lag i bogen. Fetterlein beskrives som havnede et sygelig behov for at blive fotograferet med Bendtner og slå det op på de sociale medier, selvom dette er meget upassende, da Bendtner er på klubjagt, og derfor helst ikke vil have afsløre sin location. Sangerinden Medina er veninde med Bendtners daværende kæreste, Julie Zangenberg, får også hård kritik af den pigeglade Bendtner. Medina mødte op på d’Angleterre, og i bogen fortæller han følgende:

- Jeg overværer det ikke selv, men jeg skal høre for det. Medina – Julies såkaldt bedste veninde – har stået og skreget nede i receptionen: ’Jeg skal op til Nicklas, det utro svin’. Det er typisk for folk, der er blevet venner, fordi de er kendisser. Alt handler om opmærksomhed. Hvis Medina virkelig bekymrede sig om sin veninde, så ville hun ikke stå og lave en scene midt inde i byen. Så ville hun bare tage sig af hende.

Bendtners største kritik i bogen, og det som virker til at være hans største nederlag i livet, er bruddet med faderen – Thomas. Ifølge Nicklas har faderen, der i knægtens barndom var gået konkurs, snydt ham for millioner af kroner. Han siger blandt andet:

- Det handler også om min far. At jeg ikke har villet ende som ham. Jeg vil ikke være ham, der lyver og snyder foran sine egne børn. Jeg er ikke that guy, selv om vi har så mange andre fællestræk. Frækheden og kvindeglæden og alt det.

- Min far støtter ikke op, og det ville nok være nemmere at acceptere, hvis han ikke samtidig levede fedt på at have mig som søn. I det mindste burde han vise noget omsorg bagom. Min lillebror fortæller, at han går rundt på Otte Liebes Allé og omtaler mig som ’idioten’.

De mange millioner skulle være forsvundet ud af smykkefirmaet ”Noble by Bendtner”, der blev en gigantisk skuffelse. Altså hudløse ærlige beretninger… og tak for dem. Ikke kun dem udenfor banen, men også om et opgør med selveste Thierry Henry, hvor de til en træning var tætte på at ryge i totterne på hinanden, selvom Bendtner blot var en lille dansk dreng imod nogle af verdens bedste fodboldspillere.

Til disse træninger gik Sol Campbell og Kolo Toure hårdt til en meget ung Bendtner, der også oplevede at blive jagtet af en flok Tottenham-fans, og han endte i den forbindelse med at blive opsøgt af politiet. Så vi er med hele tiden både på og udenfor kridtstregerne – fra omklædningsrummet via drukturene til detentionen og tilbage på træningsbanen næste dag, hvor Bendtner fik ”kærligheden” at føle.


Befriende efter for mange kedelige profiler
I en tid, hvor fodboldsspillerne bliver mere og mere pressesky, er Bendtners bog et pusterum. Et afbræk efter at spillerne er kommet langt væk fra den øvrige befolkning. I bogen tager Bendtner os med… i bilen, men den forkerte vej ad en ensrettet gade i 2013 i København i en giga-brandert, hvor han tilbød en betjent 100.000 kroner for at lade ham slippe.

Pengene lå i en konvolut, som han havde med for at give den til sin mor, der var i bedring i et kræftforløb. Hudløst ærlig men som tidligere nævnt ikke helt med de bagvedliggende forklaringer.

Bendtner er et af de mennesker i Danmark - og faktisk også lidt i England – som flest mennesker har en holdning til. I ”Begge Sider” kommer han med sin version, men han når ikke helt rundt om begge sider. Den er flot fortalt og voldsom interessant for fodboldfans, men man sidder tilbage med en følelse af, at ikke alt bliver fortalt. Er det faktisk endnu mere trist end det, som Bendtner fortæller?

Styrken er… at bogen ærligt beretter om en ung fodboldsspillers ned- og opture samt om, hvordan omgivelserne påvirker en meget ung knægt. Måske kommer der en ny bog, der vil gå endnu mere i dybden med konsekvenserne af dette liv med masser af fristelser, som Bendtner har levet indtil nu.

Afslutningsvist vil jeg med stolthed gerne berette, at jeg aldrig har købt et ”ugeblad”, som er med til at forpeste livet for Bendtner og andre ”kendisser”, MEN… når jeg er ved frisøren elsker jeg at læse dem. ”Se & Hør” og lignende drager mig, men jeg – føler jeg selv – tager afstand ved ikke at købe dem. Dobbeltmoral af værste skuffe… jeg ved det godt.

”Begge Sider” drager mig også ligesom ugebladene og ikke mindst, ligesom ”Sorte Svin” gjorde for 15 år siden. Dengang kan jeg huske, at flere i min omgangskreds fortalte, at deres juleaften havde været påvirket af David Nielsens bog. Altså at modtageren af bogen ikke kunne lægge den fra sig. At man hele tiden ønskede et kapitel mere - som en god Netflix-serie.

Sådan er det også med ”Begge Sider”… Jeg kunne sagtens forestille mig, at den også kommer til at ødelægge flere juleaftner i kongeriget. Kan noget være så dragende… jah… så er det altså et mesterværk!

MEST LÆSTE - SPORTSNYHEDER

SENESTE SPORTSNYHEDER