Fodbold nyheder

Tammy Abraham - en kopi af Drogba

Af Torsten Brix

Læs om Chelseas nye angriber...

Article image
Ritzau-Scanpix

- Hold øje med Tammy Abraham… han kan blive sæsonens helt store overraskelse! Den næste Didier Drogba.

Sådan sagde et kært familiemedlem og stor Chelsea-fan til mig, inden sæsonen startede, og imens London-klubben var under transferkarantæne, hvorfor Roman Abramovich ikke kunne styrke holdet, som han ellers har gjort flittig siden sit indtog i Chelsea.

Netop Abramovich blev i fotograferet for ti år siden sammen Tammy Abraham på parkeringspladsen foran klubbens træningsanlæg, da angriberen blot var en knægt, og i 2015 var den russiske ejer også på tribunen, da Abraham scorede det ene mål i 2-1-sejren i FA Youth Cup-finalen over Manchester City.

Så Abramovich og Abraham kender hinanden, og den russiske ejer ved efter ti år med Abraham, hvor lang tid det kræver at forme et talent, og det virker til, at Chelsea hele tiden har haft stor tiltro til den fysisk stærke angriber. I 2016 valgte de ikke at hente det unge brasilianske talent – Gabriel Barbosa – da de havde mere tiltro til Abraham, men først skulle han formes via flere lejeophold.

Hos Championship-holdet Bristol City spillede Abraham 14 kampe og lavede 11 mål og fik en masse personlig hæder som ”Young Player of the Year”, og Bristol-manageren Lee Johnson storroste også den unge angriber.

I den efterfølgende sæson blev han udlånt til Swansea, hvor han startede med at lave fem Premier League-mål i blot ti kampe, men efter waliserne blev trukket ind i nedrykningskampen, blev det kun til tre mål mere i den sæson. Trods den halvskidte afslutning slog Swanseas sportsdirektør Leon Britton fast, at Abraham var ligeså god en afslutter, som en af Premier Leagues histories bedste angribere – Jermain Defoe – var. Britton havde spillet med Defoe i West Ham og set ham hver dag i mange år, men alligevel var han ikke bleg for at sammenligne den unge Abraham med Premier League-legenden.

På transfervinduets sidste dag i sommeren 2018 blev han dog udlejet nok engang, da Aston Villa var klar til at hente ham til Birmingham, hvilket var en god ide. Inden januar havde Abraham lavet 14 mål og blandt andet fire imod Nottingham Forest. Dette fik Wolverhampton til at sende et meget attraktivt købstilbud på Abraham, men det blev afvist af Chelsea. Målene fortsatte med at komme i Villa, hvor Abraham endte med at blive den første angriber til at score mere end tyve liga-mål siden Peter Withe, der var helt ustyrlig i starten af 1980’erne. Præstationerne fik manageren Steve Bruce til at sige:

- Ligegodt hvor god han bliver… så vil jeg ikke blive overrasket. Den knægt kan alt på en fodboldbane.

Så Abraham skulle tilbage til Chelsea, hvilket blev endnu mere klart, efter manager Maurizio Sarri stoppede. Italieneren havde ikke brugt ret mange unge spillere i sin tid i London-klubben, mens det kom til at forholde sig helt anderledes, efter klublegenden Frank Lampard blev ansat. Derudover blev ungdomstræneren Joe Edwards forfremmet til assistent for Lampard, og Edwards havde et unikt samarbejde med Abraham, som han havde trænet, siden han var syv år, og efter de blandt andet havde vundet to FA Young Cups.

Dengang var Didier Drogba kongen af Chelsea, og da afrikaneren kom tilbage til Chelsea anden gang, valgte manager Jose Mourinho, at Abraham skulle træne lidt sammen med førsteholdet. Til disse træninger kopierede han idolets bevægelser, metoder og stil – hvilket man næsten kan læse i hans nuværende spil, og da Chelsea-truppen blev efterladt med få angrebsmuligheder slog Abraham til… i bedste Drogba-stil.

Mere om Tammy Abraham

Mere om Chelsea

Optakt

Fodbold nyheder

Magasin-artikler

Profiler

Ledere

Statistik