Fodbold nyheder

Slaget om Montevideo

Af Torsten Brix

Verdens ældste derby – udenfor Englands grænser – spilles i Uruguay, hvor to store rivaler mødes.

Article image
Ritzau-Scanpix

Efter de har vundet fem Liberatadores-finaler, hævder fodboldklubben Penerol, at de er den tredjestørste klub i sydamerikansk fodbold – kun overgået af Boca Juniors og Independiente. Men ikke langt fra Penerol mener rivalerne fra Nacional, at de end ikke er den største klub i Uruguay.

De to hold fra hovedstaden i Uruguay har et betændt forhold til hinanden, og det stopper nok aldrig for de to meget gamle fodboldklubber. Penarol blev grundlagt i 1891 af en cricket-klub, mens Nacional startede i 1913 efter en sammenlægning af Uruguay Athletic Club og Montevideo FC.

Dette blev startskuddet til en af de ældste og mest forhadte forhold imellem to fodboldklubben i verden, og rivaliseringen har også fået ekstra næring via stor sportslig lighed. Nacional har vundet mesterskabet i Uruguay 46 gange, mens Penarol har vundet tre gange mere, men Nacional-fansene mener dog, at fem af rivalernes mesterskaber skal fjernes, da de blev vundet før 1915, hvor Penarol ikke var navnet på klubben, men blot en bydel i Montevideo.


Vanvittig stemning og opgør
Kigger man langt ned i historiebøgerne, finder man nogle sindssyge opgør og historier om disse kampe. I 2013 havde Penarol-fansene til opgøret lavet verdens største flag - på hele 600 gange 50 meter til kampen.

I 1949 varede opgøret kun 45 minutter, da Nacional-spillerne ikke kom tilbage fra pausen, efter de var nede med 0-2. Kampen blev omdøbt til ”Clasico de la fuga”, som kan oversættes med ”Flugtens Derby”, da Penarol-fansene mener, at Nacional ikke turde spille anden halvleg, fordi de var bange for et for stort nederlag, mens Nacional begrunder udeblivelsen med utilfredshed med dommeren.

Januar 2014 var der også drama, da de to hold mødte hinanden. Nacional vandt 1-0 i en kamp med fire røde kort, og 11 spillere måtte efter kampen overnatte i fængsel. For resten… kampen var en venskabskamp!


Relaterede artikler

Optakt

Fodbold nyheder

Magasin-artikler

Profiler

Ledere

Statistik