Torsten Brix

Bernardo Silva – ”Bubble Gum” is heading for… SILVA-ware!

Alf'en er helt anderledes end andre fodboldspillere!
Forestil dig en professionel fodboldspiller, der spiller på et af de mest hypede hold i Europa. Grotesk livsstil med mulighed for vanvittig luksus… Tænk nu på Bernardo Silva… så kan du godt fjerne alt fra det føromtalte sofistikerede liv…

Den portugisiske playmaker har ønsket at leve et liv langt væk fra alt dette. I Monaco boede han i en etværelses lejlighed med et mindre køkken uden en opvaskemaskine, og han tørrede sit vasketøj på den lille balkon. Værd at bemærke… så var hans ugeløn omkring 300.000 kroner. Silva kunne altså sagtens have boet under helt andre forhold, men det ønskede han bare ikke. Ikke noget ekstravagant, store tatoveringer, røde Ferrari'er eller privatfly.

Silva er helt anderledes, og det har han også været på banen. Han var styrmanden i Monaco, der har imponeret voldsomt i 2016/17-sæsonen. Hele otte point var mestrene bedre end selveste PSG, og derudover sluttede de Champions League-gruppespillet på fornem vis i Gruppe E, hvor formstærke Tottenham end ikke fik en af de øverste to pladser. Derudover endte Monaco i CL-semifinalen, hvor Juventus blev stopklodsen.

De store præstationer havde Silva store andele i og det bemærkede Pep Guardiola i Manchester. Derfor blev Silva første City-indkøb i 2017, selvom klubben i forvejen rådede over offensive midtbanespillere som blandt andet David Silva, Jesus Navas, Kevin De Bruyne, Leroy Sane og Raheem Sterling. Så City rådede over mange offensive kort, men måske ikke nogen som ”den nye Silva”. Den tidligere holdkammerat Benjamin Mendy roste i hvert fald den elegante midtbanespiller.

- Jeg kalder Bernardo Silva for ”Bubble Gum”, fordi han er umulig at få bolden fra. Jeg nyder selv at se ham spille, så hvad gør fansene ikke? spørger Mendy og får opbakning af en tidligere holdkammerat:

- Til træning og til kampene viser Silva, at han er en kunstner. Nogle gange har vi kaldt ham for ”Alf'en”, efter de underlige ting han kan med bolden og hans lidt underlige ører, skulle Jemerson have tilføjet.


Ikke god nok til Benfica – tre år senere kostede han 400 millioner kroner
Den meget afbalancerede Bernardo Silva er ikke kun disciplineret og stilsikker udenfor banen. Han er en sand gentleman på banen og mister aldrig besindigheden. Silva har heller ikke nogen grund til at spille med musklerne, for den kamp vil han ofte tabe. Han bruger hjernen i stedet for – og det har han gjort godt.

Silva er blot 173 cm og vejer blot 62 kg, og hans store løbepensum gør, at han har udviklet sig til en ”box-to-box-spiller”, og han har udviklede sig enormt i fyrstedømmet. Han ankom til Monaco i 2014 for lidt mere end 100 millioner kroner, men blev solgt for næsten det firedobbelt til City. Inden skiftet til Monaco var Silva i Benfica, hvor han end ikke trænede fast med førsteholdet, men efter tre år med Jorge Mendes var udviklingen vendt – for den meget anderledes person med tyggegummiet… på støvlerne.


Lyserøde shorts
Det var også en afslappet og anderledes spiller, der ankom til Manchester i 2017. Den engelske presse så måbende til, da Silva i lyserøde short ankom fra en ferie på Ibiza. Forinden havde City mødt Monaco og vundet 5-3 i Champions League-kvartfinalerne. Få minutter efter kampene i februar var slut, skulle Guardiola have bedt sportsdirektør Txiki Begiristain om at holde et stort øje med Silva.

Begiristain holdt øje, og få måneder senere var den lille portugiser ændret til Manchester City-spiller, og siden er formen bare gået opad. Han spiller en stor rolle i mesterskabssuccesen i 2017/18 og det efterfølgende titelforsvar, hvor Silva udviklede sig til en sand arbejdsmand. Hele 12,1 km løb han i gennemsnit, efter han blandt andet løb 13,7 km i mesterskabskampen imod Liverpool i januar 2019, hvilket var rekord for sæsonen. Udviklingen er ikke gået nedad og pokalerne har været mange - men det har bejlerne også været. Barcelona og PSG var meget interesseret i sommeren 2022, men det virker ikke til at påvirke den loyale City-spiller.

Silva taler fire sprog, og han beskrives ved at være en meget respektfuld og intelligent ung mand, der ikke betegner jobbet som fodboldspiller som et arbejde. Han bor i en beskeden lejlighed i Spinningfield med kæresten Alicia Verrando, hvor han tit går på baren ”The pen and Pencil” samt jazz-klubben ”Matt & Phreds”. Her var han meget interesseret i andre mennesker og deltog blandt andet med mange af City-fansene i mesterskabsfesten i 2018 på Mayfield Depot – han er ikke bare fodboldspiller, men også et rart menneske… måske en lille alf!