ALT om VM

Fodbold nyheder

Gilberto - Den glemte Horsens-bomber

Af Jacob Bøgen Clausen

Gilberto Macena bombede mål ind for AC Horsens fra 2006 til 2012, men hvor blev den brasilianske målræv egentlig af? Bag dagens låge gemmer der sig et portræt af den tidligere Superliga-profil.
Article image
Ritzau-Scanpix
Den brasilianske angriber, Gilberto Macena, bombede mål ind på stribe for AC Horsens, og i 2012 blev han solgt til Kina, hvor efter han stille og roligt blev glemt i Danmark. Indkast.dk tegner derfor et portræt af den målfarlige brasilianer.


Succes fra dag ét i Holbæk og Horsens
Gilberto startede karrieren i hjemme i Brasilien hos Comercial, men allerede som 21-årig blev han i 2005 hentet af 2. divisionsklubben, Holbæk. Allerede i sin første sæson viste den lille angriber sit værd, da han scorede i sin debut, og nettede hele 16 gange i sæsonen. Han hjalp derfor Holbæk til en flot andenplads, men det var dog ikke nok til oprykning, hvilket gjorde, at AC Horsens slog til og købte angriberen.

Horsens havde netop overlevet første sæson i Superligaen, men de manglede i den grad en angriber, da østjyderne var det klart mindst scorende hold, og adskillige af deres kampe endte 0-0. Gilberto fik dog en fantastisk første sæson i Horsens, hvor holdet endnu engang reddede sig, og den nyindkøbte angriber fik scoret 12 gange, hvilket var nok til en femteplads på topscorerlisten. Han fik scoret sine første mål allerede i tredje runde, hvor han lavede begge kasser i 2-2-kampen mod Viborg. Gilberto fik også hurtig et godt samarbejde i gang med den svenske angriber, Rawez Lawan, og de to små angribere blev hurtigt synonymet med 'de gules' angreb.

Året efter blev en stor succes for Gilberto og Horsens, der endte med at blive nummer fem, og Gilberto blev igen topscorer for klubben, denne gang med ni mål. Ikke nok med, at brasilianeren scorede mål, han kom også frem til en hel del chancer, og han brændte faktisk ofte nogle ret store tilbud. Det gjorde også, at Horsens nu var gået fra at score 29 mål i de første to sæsoner, til at score 47 gange i sæson nummer tre. Denne udvikling var uden tvivl takket være Gilberto og makkeren, Lawan. Gilberto selv har også gode minder fra successæsonen:

- Vi var flyvende i den sæson, og jeg kan huske, at vi havde så meget selvtillid, at vi nærmest følte os uovervindelige. Holdet var totalt sammenspillet, hvilket naturligvis var udbyttet af, at Kent (Nielsen, red.) havde bygget holdet op gennem en del år, har Gilberto fortalt til achorsensfan.dk.

Nedrykning og håb om salg
Tredje sæson i Horsens blev dog en skidt en af slagsen, da klubben rykkede ud af den bedste række, men på det personlige plan havde Gilberto endnu en gang en kanonsæson, hvor det blev til 12 mål. Det gjorde, at angriberen var en af de varmeste emner i Danmark, og det var næsten så sikkert, som amen i kirken, at brasilianeren ville skifte til en Superliga-klub. Gilberto selv var da også klar til at prøve noget nyt efter nedrykningen:


- Der er mange rygter for tiden, men jeg håber, der kommer til at ske noget, så jeg kan spille i Superligaen eller i udlandet. Jeg har en klar ambition om at spille på højeste niveau, sagde Gilberto i 2009 til Ekstra Bladet.

Der var dog ingen klubber, der var villige til at betale prisen for topscoreren, og han fortsatte derfor i Horsens. Det blev da også en hurtig tilbagevenden til den bedste række, da Gilberto med sine 18 mål var med til at sikre Horsens førstepladsen i 1. division.

Eventyret i Kina
Tilbage i Superligaen fik Gilberto scoret otte mål, og rygterne begyndte for alvor at komme om et skifte. Det kom i vinteren 2012, da Gilberto i den første halvsæson i Superligaen havde scoret 11 mål, og det var nok til, at kinesiske, Shandong Luneng Taishan FC, valgte at smide ca. 15 millioner kroner efter den tidligere Holbæk-spiller.

Det blev til 58 kampe og 13 mål og 13 oplæg i tiden i Shandong, inden Gilberto i januar 2014 skiftede til Hangzhou, da Shandong ikke ville forlænge kontrakten med den ellers så giftige angriber. Det beskrev Gilberto i Tipsbladet i 2014 således:

- Det gik meget stærkt det hele, så vi nåede ikke at undersøge, om der var andre interesserede. Shandong Luneng forklarede, at de ikke ville forlænge min kontrakt, og så kom Hangzhou på banen, og jeg sagde ja med det samme. Jeg har haft en dårlig sæson, hvor holdet godt nok blev nummer to, men hvor jeg ikke scorede mere end et par mål. Det var et skuffende år, og jeg har brug for at bevise, at jeg er en god spiller. Jeg har skrevet en kontrakt på ét år, og jeg vil koncentrere mig om det, spille godt og score en masse mål.

Opholdet i Hangzhou blev heller ikke den store succes, og i øjeblikket tørner Gilberto ud for den thailandske klub, Buriram United. Den tidligere Horsens-bomber udtalte dog i august til Tipsbladet, at han snart vender tilbage til Danmark:

- Jeg håber, at jeg kan slutte karrieren af i dansk fodbold. Allerhelst i Horsens. Jeg er vist noteret for 87 mål for AC Horsens. Hvis klubben kan bruge mig, når jeg er færdig her i Asien, satser jeg på at nå over de 100 mål i den gule trøje. Hvis trøje nummer 9 i Horsens er ledig, vil det være fint.

VM 2022

Lande-beskrivelser

Profiler

Lisandro Martinez
Amsterdams carnicero
Kevin De Bruyne
Kasseret af Mourinho
Gabriel Jesus
Er fortovsmaleren med øgenavnet Tetinha ”up 4 it”?
Gabriel Martinelli
Arsenals diamant
Neymar
30 år
Rodrygo
Fundet på gaden
Vinícius Júnior
VINI, VIDI, VICI
Joachim Andersen
Ukendt rekordindkøb eller Ronald Koeman?
Martin Braithwaite
Bedre end FIFA
Andreas Cornelius
Ny i FCK… for tredje gang
Kasper Dolberg
SMIL
Christian Eriksen
Tæt på Helveg og Jan Dahl
Pierre-Emile Højbjerg
Fremskudt bryst og frie følelser
Simon Kjær
Lederen der taler med fødderne
Phil Foden
Storsamler af fodboldkort og større end Messi
Harry Kane
Otte ord
Marcus Rashford
Red for life
Raheem Sterling
Hjem til London
Ben White
Fremtidsløsningen for Arsenal?
Karim Benzema
BenzeNA eller hattrick-helt?
Olivier Giroud
Jagter Henry
Antonie Griezmann
Tidligere Esencia!
Kylian Mbappé
Den næste Pelé kender retningen
Raphaël Varane
Gennembrud imod Manchester United
Memphis Depay
Tarzan med tatoveringer
Mohammed Kudus
Alle har retten til at drømme
Takehiro Tomiyasu
Fjerde gang var lykkens gang
Luka Modric
Fra flygtning til verdens bedste
Hakim Ziyech
Gadedrengen
Robert Lewandowski
Var bedre end Messi og Ronaldo
Wojciech Szczesny
Flot aktion til VM i skyggen af Schmeichel
Joao Felix
Bedre end Ronaldo
Bruno Fernandes
Portugals redningsmand
Ronaldo
Ulidelig tilværelse, temperamentet og den handicappede dreng
Bernardo Silva
Alf'en
Xherdan Shaqiri
Alpine Messi
Granit Xhaka
Udskældt stjerne
Luka Jovic
Når 6% ikke er nok
Dušan Tadić
Den hjemvendte søn
Dušan Vlahović
DV9
Álvaro Morata
Udskældt helt
Kai Havertz
Kopi af Lampard
Edinson Cavani
Tidligere bevaret hemmelighed
Darwin Nunez
Den næste Luis Suarez eller Liverpools manglende brik?
Brenden Aaronson
The Medford Messi
Gareth Bale
Kasseret af Mourinho og Real Madrid
Daniel James
Den walisiske Usain Bolt

Vidste du om ...

VM Artikler

VM Legender

Kampe og tabeller

Optakt

Fodbold nyheder

Magasin-artikler

Profiler

Ledere

Statistik