Det læser de besøgende på INDKAST lige nu

Torsten Brix

Jorde Mendes – Superagenten

Super-agenten havde en unik sommer, men han er også blevet beskyldt for at bruge alternative forretningsmetoder.
José Mourinho, Luiz Felipe Scolari, Diego Costa, Carlos Queiroz, Simão Sabrosa, Anderson, Fábio Coentrão, Pepe, Ángel Di María, Cristiano Ronaldo, Radamel Falcao, Ricardo Carvalho, Nani, Ricardo Quaresma, Burak Yılmaz, João Moutinho, James Rodríguez, Eliguim Mangala, David de Gea, Víctor Valdés…

Dette er blot nogle af de navne, som agenten Jorge Paulo Agostinho Mendes – også kaldet Jorge Mendes – har i sit kartotek. Af samme grund er Mendes blevet kaldt for “Super-agenten”, ikke mindst når man kigger på aktiviteterne fra denne sommer. Blandt andet har Anderson, Costa, Di Maria, Mangala, Falcao, Nani og Rodriguez skiftet klub og flere af dem på meget lukrative aftaler.

Alene i sommeren 2014 blev Falcao, Rodriguez, di Maria, Costa og Mangala handlet til over 2.500.000.000 kroner, hvor Mendes vil få en procentsats. Derudover vil agenten også få en del af den månedlige løn, som spillerne får i deres nye klubber, og de føromtalte fem spillere har tilsammen en årsløn på over 600.000.000 kroner.

Så 48 årige Mendes har lavet noget af en forretning, siden han i 1996 oprettede firmaet – GestiFute. Meget godt klaret af den gamle DJ, der mødte sin første klient – målmanden Nuno – på en bar. Mendes endte med at skaffe Nuno til en god kontrakt i Deportivo La Coruña, men det helt store startskud kom, da han i 2004 forhandlende Jose Mourinhos kontrakt på plads i Chelsea.

Mendes er ligesom Mourinho fra Portugal, og efter “The Special One” var havnet i London, åbnede kontrakten op for, at agenten kunne få mange af Porto-spillerne Ricardo Carvalho, Paulo Ferreira, Tiago og Maniche i sit kartotek. Nogle af disse handler og ejerskaberne af spillerne blev dog udført med lidt for stor kreativitet, så Mendes-firmaet GestiFute blev i 2011 anklaget og straffet for disse ulovligheder.

Flere af handlerne har således været mystiske og været beskyldt for at være en del af et spil, hvor mange penge har skiftet hænder. Blandt andet blev der sået tvivl om Manchester Uniteds mystiske køb af Bebe, som næsten gik fra gaden ind på Old Trafford. Bebe er sidenhen blevet kåret til det værste indkøb i Manchester Uniteds historie, men der var mange sammenfald. Den daværende United-manager Sir Alex Ferguson hævdede, at han var blevet rådført til at købe Bebe af Carlos Queiroz… problemet var blot at Queiros også var i kartoteket hos Mendes – ligesom Bebe kom…

Omkring Middelhavet foregår agentarbejdet helt anderledes, end vi kender det i den nordlige del af Europa. Meget omkring fodbolden er kommet i en kriminel gråzone – og her er Mendes nok ikke den mest uskyldige, men han er den mest succesfyldte.

I sommerens transfer-vindue 2014 endte Mendes med at være agent for fire af de syv største handler – eller måske skal man sige “Super-agent”.

MEST LÆSTE - SPORTSNYHEDER

SENESTE SPORTSNYHEDER