Fodbold nyheder

Sådan husker vi VM2014…

Af Torsten Brix

Redaktionen på Indkast.dk kigger – og husker – tilbage på den sidste måneds fodboldfest.

Article image
Ritzau-Scanpix

- VM2014 var ikke mange timer gammel, inden den første indikation på, at slutrunden ville blive historisk, indtraf, da de gavmilde spaniere - og især Íker Casillias – havde tabt med hele 1-5 til Holland, hvilket de regerende mestre fulgte op med 0-2 nederlag til Chile. Adios Espana!- Det spanske nederlag blev dog hurtigt overskygget af Costa Ricas 3-1 sejr over små-favoritterne fra Uruguay i Gruppe D – D for dødens gruppe. Her blev alt vendt på hovedet, da Italien og England ikke gik videre fra gruppespillet.


- Honduras viste i gruppe E, at fodbold stadigvæk bliver spillet meget brutalt på deres breddegrader, og i kampen imod de letbenede franskmænd gik det langt over stregen. Frankrig imponerede trods dette mange og vandt deres første fire kampe, inden mestrene Tyskland blev endestationen.


- Tysklands første kamp viste, at Pepe stadigvæk godt kunne bruge et langt kursus i at styre sit iltre temperament. Pepe og Portugal – samt superstjernen Ronaldo – skuffede fælt, da de ikke gik videre fra gruppen, hvor USA sluttede på andenpladsen efter de sejrsvante tyskere.


- Det var de små marginaler, der blev afgørende for Portugal, ligesom i gruppe G, hvor Rusland blev ”sorteper” efter det fæle drop af den ellers så sikre målmand Igor Akinfeev. Dermed skuffede træner Fabio Capello stort, selvom han var klart den højst-lønnede træner i turneringen.


- Selvom der var langgabere i gruppespil-kampene, som den målløse kamp imellem Iran og Nigeria, så var gruppespillet historisk målrigt og meget seværdigt, mens ottendedelsfinalerne blev langt mere forsigtige. Indstillingen i kampene vendte, da der ”ikke blev satses nok på at vinde, og angsten for at tabe blev større”. Derfor sluttede fem 1/8-finaler uafgjort, hvilket tangerede en 76 år gammel rekord.


- Som kampene blev flere og flere, blev det også mere og mere tydeligt, at værterne fra Brasilien både lavede en fest på – og udenfor - banen. Der har været fest overalt i det store land, og mange pæne piger er blevet vist frem på tv-billederne. Så mange piger at en tv-chef opfandt "The Honey Shot", altså tv-klicheen, hvor kameraet zoomer ind på en sød pige blandt publikum.


- Nok engang viste slutrunden også med alt tydelighed, at fodbold kan samle hele verden, men også at hele verden SKAL være repræsenteret… - på dommerfronten, selvom det tydeligvis ikke er de bedste dommere. Det vil i evalueringen af slutrunden igen blive et af de største samtaleemner, og tilhængere af de mangfoldige dommere vil sige, at hele verden også er repræsenteret hos spillerne - så hvorfor ikke også blandt dommerne? Svaret er simpelt… Fordi dommerne kan ødelægge kampene, det kan spillerne kun gøre i mindre grad.


- Slutrunden vil også blive husket for forsvindingssprayen og den nye mål-teknologi, som afløste “dommerne bag målet”. En dommer med den placering bag målet havde Mexico sikkert ønsket sig, da usympatiske Arjen Robben filmede sig til et afgørende straffespark. Hvordan skal man straffe sådan en usportslig mand?


- En anden skandale er naturligvis Luiz Suarez-biddet. Der er skrevet en masse om det, så Indkast.dk ønsker ikke at tilføje noget – udover… gad vide om Barcelona havde en aftale på plads, inden angriberen lavede den historiske skandale. De tilgiver det sikkert i Catalonien, hvor de får et vanvittigt angreb. I slutrunden viste Lionel Messi nemlig samme spil for Argentina, som han har vist for Barcelona, og derudover viste Neymar også, at han i den kommende sæson kan løfte sit spil for Barcelona.


- Igennem hele slutrunden blev den legendariske engelske angriber Gary Lineker mere og mere populær. Især de lunefulde tweeds men også da han iklædte sig en Costa Rica-trøje i håbet om, at dette i de sidste gruppekampe kunne hjælpe England videre. Lineker tweetede blandt andet, at de 22-startere fra den elendige semi-finale mellem Holland og Argentina end ikke kunne slå 11 tyskere i finalen.


- Hollands træner Louis van Gaal høstede stor anderkendelse i starten af turneringen, men den dalende til “under frysepunktet” efter semi-finalen, hvor Holland spillede med et 6-mandsforsvar – ligesom i håndbold. Derudover gav van Gaals genistreg med at udskifte målmanden Cillesen i kvartfinalens straffesparks-konkurrence også et enormt bagslag, da den hollandske målmand virkede selvtillidsforladt, da semi-finalen blev tabt til Argentina fra 11-meterpletten.


- At det var netop Argentina og Tyskland, der mødes i finalen, er måske ikke så underligt, da det er ungdomsverdensmestrene fra 2009, der møder ungdomseuropamestrene fra 2005.


- Vi slutter med et meget specielt tankeeksperiment, der handler om de berømte små marginaler. For i Gruppe C gik andenpladsen til Grækenland, efter de fik et meget sent straffespark imod Elfenbenskysten, der dermed røg ud. Grækenland endte med at tabe til Costa Rica i straffesparkskonkurrence i ottendedelsfinalen. Costa Rica tabte til Holland i straffesparkskonkurrence, og Holland tabte til Argentina i staffesparkskonkurrence… Hvis nu Grækenland ikke havde fået det sene straffespark – hvor langt var Elfenbenskysten så nået i turneringen, hvis der kun var blevet sparket straffespark? Holdet har jo stærke skytter som Gervinho, Didier Drogba, Kolo Touré, Yaya Touré, Wilfried Bony og Salomon Kalou. De var vel ikke sluttet i finalen imod Tyskland?


- Sådan tankeeksperimenter er på sin vis meget uinteressante, men nogle gange også meget sigende… Skal man afslutte VM-slutrunden meget sigende, kunne det være med ordene… Tak Brasilien – for en god fest med mange minder…


P.S.: Til dem som allerede har fået fodbold-abstinenser… Superligaen starter om en håndfuld dage, og transfer-vinduet har indtil nu vist, at den kommende sæson i de store europæiske ligaer bliver meget spændende – ligesom VM2014 var det…


Optakt

Fodbold nyheder

Magasin-artikler

Profiler

Ledere

Statistik

ANNONCE