Kasper Duelund Jensen

VM-legender: Ferenc Puskás - Spredte magi i Schweiz

Ferenc Puskás var i 1950'erne profilen på et stærkt ungarsk landshold. Indkast.dk giver dig her et indblik i VM-fortællingen om en af spillets største legender.
Inden VM-slutrunden i Schweiz i 1954 var Ungarn klare favoritter til at løbe med guldet, og årsagen var simpel - Ferenc Puskás. Puskás udgjorde nemlig den vigtigste brik på et ungarsk landshold, der ikke havde tabt en betydningsfuld kamp i fire år.

Ungarn tog den suveræne form med videre ind i VM-slutrunden i Schweiz, hvor holdet spadserede sig videre fra gruppespillet med storsejre over Sydkorea og Vesttyskland.

Puskás selv spillede en klar hovedrolle i Ungarns imponerende præstationer i gruppespillet, men pådrog sig desværre også en skade undervejs. Skaden var så slem, at den farlige angriber først kom tilbage på grønsværen til VM-finalen mod Vesttyskland.

Finalen startede fantastisk for Ungarn, da hvem andre end Puskás sørgede for at åbne ballet med en scoring efter kun seks minutter på uret. Det blev tilmed endnu bedre for Ungarn, da Zoltán Czibor et par minutter senere fik fordoblet føringen. Puskás fandt derfor sig selv med den ene hånd på VM-trofæet i 1954, men chancen for at løfte det glippede alligevel til sidst. Vesttyskland endte nemlig med at vinde finalen med 3-2 efter at have leveret et af de mest inspirerende comebacks i VM-historien.

Finalenederlaget i 1954 var en stor mundfuld for Puskás, der aldrig kom ligeså tæt på at vinde VM igen. Han emigrerede efterfølgende til Spanien på grund af den ungarske revolution og fik da også spansk statsborgerskab, hvilket var grunden til, at han stillede op til VM i Chile i 1962 under de spanske farver.

Men selvom det altså heller ikke blev til fodboldens fineste hæder under VM-slutrunden i Chile, så vil mindet om Puskás stadig leve længe i historiebøgerne. Under karrieren i Spanien nåede angriberen nemlig også at etablere sig selv som en kæmpe stjerne i Real Madrid, der desuden havde ingen ringere end Alfredo di Stéfano på holdet.