Jacob Krogsgaard Nielsen

Shinji Kagawa – Kan han genfinde formen?

Shinji Kagawa har skuffet i Manchester United, men kan han mon levere til VM?
Hvis tiden spoles tilbage til sommeren 2009, og en mand havde fortalt Kagawa, at han tre år efter ville spille for Manchester United, ville den lille japaner med garanti have rystet på hovedet. På daværende tidspunkt rodede Kagawa nemlig rundt i den anden bedste række i hjemlandet, Japan. Men ikke desto mindre blev det alligevel aktuelt, da han Sir Alex Ferguson hentede ham til Old Trafford fra Dortmund.

Kagawa er født i den lille japanske by, Kobe. Fem år efter fødslen indledte Kagawa sin rejse mod toppen af professionel fodbold, da han startede sin karriere i Marino Football Club. Herfra gik turen over Kobe NK FC og FC Miyagi Barcelona, før han skrev under på sin første professionelle kontrakt i klubben, Cerezo Osaka. Som blot 17-årige blev Kagawa hurtigt stamspiller i klubben, og i hans andet år i klubben, blev han rækkens topscorer med 27 mål i 44 kampe. De flotte præstationer gjorde, at Kagawas navn bredte sig til Europa. I august 2010 blev han hentet til Dortmund af Jürgen Klopp for under tre millioner kroner.

Kagawas landsholdkarriere startede i 2008, hvor han fik sin debut på det Japanske A-landshold. Men i 2010 var ikke at finde i den japanske VM-trup, hvilket skabte stor røre i hjemlandet. Men i 2011 tog han sin personlige revanche, da var han nøglefigur på japanske hold under Asian Cup, hvor han for alvor slog sit navn fast på landsholdet. Siden da har Kagawa været en fast del af det japanske landshold.

25-årige Kagawa har uden tvivl haft størst succes under opholdet i Dortmund, hvor han allerede i sin første sæson blev udvalgt til 'Årets hold' i Bundesligaen, og det til trods for, at han faktisk missede halvdelen af sæsonen grundet en skade. I Kagaws første sæson i Dortmund vandt holdet, til stor overraskelse for mange, det Tyske Mesterskab foran Bayern München. Kagawa fandt ind i et eminent samarbejde Robert Lewandowski, og de to blev hurtigt frygtet i hele Tyskland. I Dortmund spillede Kagawa 10'er-rollen bag Lewandowski, og her var den vævre japaner en evig trussel med sit forudseende blik for spillet og de umulige aflevering, som kunne rive et hvert forsvar til atomer.

Anden sæson i Bundesligaen blev endnu en succeshistorie for Kagawa, som sammen med resten af Dortmund-holdet genvandt det tyske mesterskab – og den tyske Pokaltitel efter holdet havde udspillet Bayern München i en fantastisk finale på det Olympiske Stadion i Berlin. Kagawa bragte Dortmund foran 1-0, og herfra kiggede 'de gule' sig ikke tilbage – Dortmund bankede Bayern 5-2. Det var Kagawas kroning af en fantastisk sæson, som allerede fra januar havde medført bred interesse fra nogle af Europas største klubber – heriblandt Manchester United. Og i sommeren 2012 skiftede Kagawa til Manchester United, hvor han stadig er på græs.

Kagawa har ikke ramt samme tårnhøje niveau som i Dortmund-dagene, hvorfor han nu rygtes væk fra Manchester, og her skulle Dortmund angiveligt stå klar til at hente den fortabte søn hjem. I Manchester United har Kagawa næsten ikke spillet på hans fortrukne position lige bag angriberen. Han er i stedet blevet placeret på en af de to kanter, og her han aldrig fundet melodien. Kagawas ophold i Manchester betegnes indtil videre som en klokkeklar fiasko, hvilket må give anledning til spekulationer om, hvorvidt de to parter er ved at gå hvert til sit. Men Kagawas talent er indiskutabelt, og får han chancen for at spille fast bag angriberen, vil han med garanti blive en succes i engelsk fodbold.