ALT om VM

Fodbold nyheder

Shinji Kagawa – Kan han genfinde formen?

Af Jacob Krogsgaard Nielsen

Shinji Kagawa har skuffet i Manchester United, men kan han mon levere til VM?
Article image
Ritzau-Scanpix
Hvis tiden spoles tilbage til sommeren 2009, og en mand havde fortalt Kagawa, at han tre år efter ville spille for Manchester United, ville den lille japaner med garanti have rystet på hovedet. På daværende tidspunkt rodede Kagawa nemlig rundt i den anden bedste række i hjemlandet, Japan. Men ikke desto mindre blev det alligevel aktuelt, da han Sir Alex Ferguson hentede ham til Old Trafford fra Dortmund.


Kagawa er født i den lille japanske by, Kobe. Fem år efter fødslen indledte Kagawa sin rejse mod toppen af professionel fodbold, da han startede sin karriere i Marino Football Club. Herfra gik turen over Kobe NK FC og FC Miyagi Barcelona, før han skrev under på sin første professionelle kontrakt i klubben, Cerezo Osaka. Som blot 17-årige blev Kagawa hurtigt stamspiller i klubben, og i hans andet år i klubben, blev han rækkens topscorer med 27 mål i 44 kampe. De flotte præstationer gjorde, at Kagawas navn bredte sig til Europa. I august 2010 blev han hentet til Dortmund af Jürgen Klopp for under tre millioner kroner.

Kagawas landsholdkarriere startede i 2008, hvor han fik sin debut på det Japanske A-landshold. Men i 2010 var ikke at finde i den japanske VM-trup, hvilket skabte stor røre i hjemlandet. Men i 2011 tog han sin personlige revanche, da var han nøglefigur på japanske hold under Asian Cup, hvor han for alvor slog sit navn fast på landsholdet. Siden da har Kagawa været en fast del af det japanske landshold.

25-årige Kagawa har uden tvivl haft størst succes under opholdet i Dortmund, hvor han allerede i sin første sæson blev udvalgt til 'Årets hold' i Bundesligaen, og det til trods for, at han faktisk missede halvdelen af sæsonen grundet en skade. I Kagaws første sæson i Dortmund vandt holdet, til stor overraskelse for mange, det Tyske Mesterskab foran Bayern München. Kagawa fandt ind i et eminent samarbejde Robert Lewandowski, og de to blev hurtigt frygtet i hele Tyskland. I Dortmund spillede Kagawa 10'er-rollen bag Lewandowski, og her var den vævre japaner en evig trussel med sit forudseende blik for spillet og de umulige aflevering, som kunne rive et hvert forsvar til atomer.

Anden sæson i Bundesligaen blev endnu en succeshistorie for Kagawa, som sammen med resten af Dortmund-holdet genvandt det tyske mesterskab – og den tyske Pokaltitel efter holdet havde udspillet Bayern München i en fantastisk finale på det Olympiske Stadion i Berlin. Kagawa bragte Dortmund foran 1-0, og herfra kiggede 'de gule' sig ikke tilbage – Dortmund bankede Bayern 5-2. Det var Kagawas kroning af en fantastisk sæson, som allerede fra januar havde medført bred interesse fra nogle af Europas største klubber – heriblandt Manchester United. Og i sommeren 2012 skiftede Kagawa til Manchester United, hvor han stadig er på græs.

Kagawa har ikke ramt samme tårnhøje niveau som i Dortmund-dagene, hvorfor han nu rygtes væk fra Manchester, og her skulle Dortmund angiveligt stå klar til at hente den fortabte søn hjem. I Manchester United har Kagawa næsten ikke spillet på hans fortrukne position lige bag angriberen. Han er i stedet blevet placeret på en af de to kanter, og her han aldrig fundet melodien. Kagawas ophold i Manchester betegnes indtil videre som en klokkeklar fiasko, hvilket må give anledning til spekulationer om, hvorvidt de to parter er ved at gå hvert til sit. Men Kagawas talent er indiskutabelt, og får han chancen for at spille fast bag angriberen, vil han med garanti blive en succes i engelsk fodbold.

VM 2022

Lande-beskrivelser

Profiler

Lisandro Martinez
Amsterdams carnicero
Kevin De Bruyne
Kasseret af Mourinho
Gabriel Jesus
Er fortovsmaleren med øgenavnet Tetinha ”up 4 it”?
Gabriel Martinelli
Arsenals diamant
Neymar
30 år
Rodrygo
Fundet på gaden
Vinícius Júnior
VINI, VIDI, VICI
Joachim Andersen
Ukendt rekordindkøb eller Ronald Koeman?
Martin Braithwaite
Bedre end FIFA
Andreas Cornelius
Ny i FCK… for tredje gang
Kasper Dolberg
SMIL
Christian Eriksen
Tæt på Helveg og Jan Dahl
Pierre-Emile Højbjerg
Fremskudt bryst og frie følelser
Simon Kjær
Lederen der taler med fødderne
Phil Foden
Storsamler af fodboldkort og større end Messi
Harry Kane
Otte ord
Marcus Rashford
Red for life
Raheem Sterling
Hjem til London
Ben White
Fremtidsløsningen for Arsenal?
Karim Benzema
BenzeNA eller hattrick-helt?
Olivier Giroud
Jagter Henry
Antonie Griezmann
Tidligere Esencia!
Kylian Mbappé
Den næste Pelé kender retningen
Raphaël Varane
Gennembrud imod Manchester United
Memphis Depay
Tarzan med tatoveringer
Mohammed Kudus
Alle har retten til at drømme
Takehiro Tomiyasu
Fjerde gang var lykkens gang
Luka Modric
Fra flygtning til verdens bedste
Hakim Ziyech
Gadedrengen
Robert Lewandowski
Var bedre end Messi og Ronaldo
Wojciech Szczesny
Flot aktion til VM i skyggen af Schmeichel
Joao Felix
Bedre end Ronaldo
Bruno Fernandes
Portugals redningsmand
Ronaldo
Ulidelig tilværelse, temperamentet og den handicappede dreng
Bernardo Silva
Alf'en
Xherdan Shaqiri
Alpine Messi
Granit Xhaka
Udskældt stjerne
Luka Jovic
Når 6% ikke er nok
Dušan Tadić
Den hjemvendte søn
Dušan Vlahović
DV9
Álvaro Morata
Udskældt helt
Kai Havertz
Kopi af Lampard
Edinson Cavani
Tidligere bevaret hemmelighed
Darwin Nunez
Den næste Luis Suarez eller Liverpools manglende brik?
Brenden Aaronson
The Medford Messi
Gareth Bale
Kasseret af Mourinho og Real Madrid
Daniel James
Den walisiske Usain Bolt

Vidste du om ...

VM Artikler

VM Legender

Kampe og tabeller

Optakt

Fodbold nyheder

Magasin-artikler

Profiler

Ledere

Statistik