Lasse Petersen

Lee Hendrie - Bagsiden af medaljen

Som 21-årig løber Lee Hendrie på banen for England. Femten år senere har han forsøgt at tage sit liv to gange - Indkast.dk har undersøgt, hvordan det kom så vidt.
Den 18. november 1998 fik en 21-årig Lee Hendrie debut for det engelske A-landshold på den legendariske hjemmebane, Wembley, da han blev skiftet ind i stedet for Paul Merson i 2-0-sejren over Tjekkiet. Samtidig spillede han for Aston Villa foran 40.000 mennesker hver weekend og tjente i omegnen af 260.000 kr om ugen. Men mens holdkammeraterne fra Englands U/21-landshold, Frank Lampard, Rio Ferdinand og Steven Gerrard, alle fik storslåede karrierer, faldt Hendries liv fra hinanden.

En lovende start
Lee Hendrie, der er født og opvokset i Birmingham, startede sin karriere i byens største klub, Aston Villa. Englænderen fik sin Premier League-debut allerede som 18-årig i 1996:

- Jeg troede, jeg havde klaret det (som fodboldspiller red.). Jeg spillede mod United og Liverpool. Jeg elskede det, udtaler Lee Hendrie til The Mirror.

Han havde spillet 12 kampe og scoret 5 mål for Englands U/21-hold, da den daværende engelske landstræner, Glenn Hoddle, udtog ham til landsholdet til kampen mod Tjekkiet. En langvarig drøm var gået i opfyldelse.

- Jeg kan huske, at drengene kom over for at give mig hånden. David Beckham og Robbie Fowler fik mig til at føle mig velkommen og som en del af holdet. Det var utroligt at løbe ud på Wembley med min familie på tribunerne. Jeg fik at vide, at Glenn Hoddle ville gøre mig til en del af sit hold, men ugen efter blev han fyret.

Hvad brugte han pengene på?
Hendrie brugte mange penge, da hans karriere var på sit højeste. Han smed for eksempel en formue efter over tyve sportsbiler, herunder en Ferrari til 1,4 millioner kroner. Pengene blev dog også tilsyneladende fornuftigt investeret i ejendomme og lejligheder. Nogle af boligerne overrakte han stolt til familiemedlemmer.

- Jeg stoler på folk. Jeg vil ikke påstå, at jeg ved alt om aktier, andele og ejendomme, men jeg betalte nogen til at ordne det for mig. Vi gennemgik, hvordan jeg stod hver sjette måned, og jeg troede, at jeg var sikret, konstaterer Hendrie ifølge The Guardian og fortsætter:

- En dag var der én, der ringede og fortalte mig, at mit ejendomsfirma var gået bankerot. Vi havde et møde, hvor jeg fik at vide, at jeg var okay. Omkring tre måneder efter, da vi forsøgte at ordne skilsmisseforliget, sagde advokaten: ”Ved du godt, at du er i pengeproblemer?” Jeg sagde: ”Det kan jeg umuligt være.” Han sagde: ”Jeg foreslår, at du søger rådgivning andetsteds.” Her begyndte alarmklokkerne at ringe.

Lee Hendrie blev skilt fra barndomskæresten, Becky Hendrie, blot få timer efter deres bryllup i 2004, der i øvrigt havde kostet i omegnen af en halv million kroner. Becky fandt nemlig ud af, at Hendrie havde skrevet sammen med sin nuværende kone, Emma Cheal, op til brylluppet.

- Jeg var for ung. Jeg pådrager mig det fulde ansvar for den skørtejæger, som jeg var dengang. Der var mange piger, som jeg ville ønske, at jeg ikke havde nærmet mig, men det var så fristende. Den slags skaber kun sorg og skam. Du sårer de mennesker, du elsker, og du skammer dig over dig selv, fortæller Hendrie til The Mirror.

En karriere på hæld
Englænderen spillede for Aston Villa indtil år 2007, hvor han forlod klubben efter at have spillet 251 kampe i den vinrøde og blå trøje. Her skiftede han til Championship-klubben, Sheffield United, og senere videre til Derby Country i 2009, hvor han spillede en meget mislykket sæson. Den tidligere Aston Villa-stjerne begyndte at kunne se en ende på sin karriere, selvom han kun var i starten af trediverne.

Mens han frygtede, at han aldrig ville blive tilbudt en kontrakt igen, kunne han se sine venner forsætte med at spille i Premier League og på det engelske landshold – det var her depressionen for alvor slog rod. Ikke nok med, at han havde begyndende økonomiske problemer, han kunne heller ikke længere levere på banen.

- Jeg sad derhjemme og kiggede ud af vinduet, eller så mine mål i fjernsynet igen og igen, blot med det ønske at komme til at spille fodbold igen, siger Hendrie.

Det udgjorde en stor del af årsagen til, at han for første gang besluttede at begå selvmord. Kæresten, Emma, ringede til ham, da hun var nervøs for ham. Han besvarede opkaldet og sagde, at hun ikke skulle bekymre sig og lagde telefonen væk. Emma ringede straks til politiet, der kunne spore signalet fra telefonen, og hun nåede heldigvis at finde ham og få ham på hospitalet, før det var sent.

Økonomisk ruin
Efter selvmordsforsøget ville han starte på en frisk og fik en kontrakt hos Bradford City. Her kom han uheldigvis i endnu større problemer uden for banen. Hendrie opdagede, at han havde mistet hele sin formue, der var investeret i huse og lejligheder, fordi boligpriserne var styrtdykket.

- Jeg kunne ikke få svar ud af mine rådgivere. På et tidspunkt, fik Emmas far nogen til at gennemgå mine regnskaber. De havde dårligt nyt – jeg havde mistet alt.

Lees egen bolig, som var købt for knap 15 millioner kroner i år 2006, blev inddraget. Hans mor og andre familiemedlemmer stod også til at miste de huse, som han oprindeligt havde købt til dem. I skam over sin dårlige økonomi, forsøgte englænderen igen at tage sit eget liv i juli 2011. Denne gang ved at indtage dobbelt så mange piller som ved første selvmordsforsøg. Igen blev han mirakuløst reddet, men måtte ligge i respirator i 24 timer.

Den tidligere Sheffield United-holdkammerat, Gary Speed, begik selvmord i det efterfølgende efterår. Det blev en stor øjenåbner for Hendrie, der med gru så hvilken effekt det havde på omverden, og hvad han kunne have udsat sin egen familie og sine venner for.

- Jeg kan huske, at jeg følte mig syg, den dag han døde. Jeg kunne ikke tro det. Jeg følte, at det kunne have været mig. ”Speedo” var en fantastisk person. Jeg så, hvad der efterfølgende skete med hans kone og børn og tænkte over, hvordan de følte, lyder det fra Hendrie.

Hendrie besluttede efterfølgende, at han ville få gjort noget ved sine problemer, og han begyndte regelmæssigt at gå til psykolog efter sit sidste selvmordsforsøg. Det har fået den tidligere Aston Villa-spiller til at give udtryk for, at han håber, andre kan lære noget hans historie og søge hjælp, før de når så langt ud, som han var. For ham er der dog fortsat ikke kommet en ende på problemerne. Senest dukkede han ikke op, da han, som følge af sine økonomiske problemer, skulle til en høring i år, hvorfor dommeren udstedte en arrestordre på ham.

Problemerne hobede sig op, og det blev skruen uden ende for Hendrie. En kavalkade af forkerte beslutninger og handlinger banede den usandsynlige vej fra hæder og landsholdsfodbold på Wembley til en ødelagt økonomi, der førte til flere selvmordsforsøg. Investeringer, der skulle sikre ham en profit og være fornuftige, endte med at være det stik modsatte. Paradoksalt, eftersom Hendrie afslutningsvis fortæller følgende til The Mirror:

- Jeg skrev under på kontrakter for huse og lejligheder i Knightsbridge og Notting Hill for at sælge dem med en fortjeneste. Jeg lyttede til en masse råd, men jeg var i virkeligheden kun interesseret i at spille fodbold.

MEST LÆSTE - SPORTSNYHEDER

SENESTE SPORTSNYHEDER