Det læser brugerne på INDKAST lige nu

Mathias Jacobsen

Esbjerg fB - tilbage i toppen

Vores optaktsprogram om de 12 Superliga-klubber er i dag nået til en af sidste sæsons allerstørste overraskelser. Esbjerg fB snød eksperterne – og ser med Indkast.dk frem mod den nye sæson i landets bedste række.
47 point i 33 kampe var sidste sæson nok til at sikre Esbjerg en sensationel og flot fjerdeplads i den danske Superliga. Klubben kom som oprykker og lå den første halvdel af sæsonen blandt de nederste i rækken, men efter et suverænt forår – kombineret med selvtillid tanket i pokalturneringen – vendte esbjergenserne en truende nedrykning til en af klubbens bedste sæsoner siden 1960'ernes gyldne periode. Selvtilliden, der blev fundet via pokalturneringen i efteråret, blev i foråret også brugt til at sikre holdet en sjælden pokal-triumf, da man d. 9. maj 2013 løftede det ”nye” DBU-trofæ efter den første finalesejr siden 1976.

Ny mand på trænerposten
Meget at dette kom som et resultat af en stærkt engageret cheftræner med Esbjerg helt ind i hjertet i form af Jess Thorup, samt en dygtig trup bestående af mange unge, talentfulde spillere og en række spillere med den fornødne rutine og hård på brystet.

Førstnævnte Jess Thorup har i sommerpausen forladt den jyske vestkyst til fordel for det danske U21-landshold, hvorfor EfB tidligere på sommeren sikrede sig den nu forhenværende Lyngby-træner, Niels Frederiksen, der før har leveret fine resultater med klubben fra det sjællandske.

Indkast.dk har talt med den nye cheftræner, der glæder sig til at komme i gang med den nye sæson, men som samtidig godt ved, at der med sidste sæsons flotte resultater følger nogle store forventninger med til hans nye job.

- Det er klart, at der med sidste sæsons resultater er nogle store eksterne forventninger. Det skal dog siges, at transfervinduet ikke er lukket endnu, så vi kender endnu ikke den endelige trup, så de reelle forventninger er nok sætte allerede nu, lyder det fra Niels Frederiksen, der overfor Indkast.dk gør det klart, at truppen savner bredde:

- Man skal nok ikke være ekspert for at kunne se, at vores trup ikke er lige så bred nu, som den var i foråret.

En tung Hradecky-arv skal løftes
Esbjerg har hen over sommerpausen sagt farvel til flere vigtige spillere, hvor især tabet af Lukas Hradecky i første omgang gjorde særdeles ondt. Således var målmanden foråret igennem en af ligaens allerstørste profiler, hvor den finske keeper nærmest konsekvent holdt målet rent. Succesen i Esbjerg var dog ikke nok for Hradecky, der tidligere på sommeren valgte at skifte tilværelsen på Gl. Vardevej ud med en ny i Brøndby IF. Heldigvis for Esbjerg har man inden sæsonstart fundet afløseren hos nedrykkerne fra AC Horsens, hvor valget er faldet på unge Frederik Rønnow, der også formåede at gøre det godt trods ”Den Gule Fares” nedtur. Rønnow er lejet på en etårig aftale, og det glæder Niels Frederiksen, at man har fået tilknyttet en så dygtig målmand.

- Jeg er naturligvis meget glad for, at vi har fået Frederik. Vi har fået en god målmand, som jeg er sikker på, kan løfte opgaven efter Lukas. Han er meget bevægelig og god i feltet, og han er en målmand, der er god til at redde point til sit hold, siger cheftræneren, der anerkender Hradecky som værende en af ligaens største profiler, men som samtidig også ser ligheder hos Rønnow:

- Hvis jeg ikke tager helt fejl, så var han vel egentlig også den målmand i sidste sæson, der sammen med Lukas, leverede flest clean sheets, og det vel at mærke for en nedrykker. Han er en super god erstatning.

Ung hollænder med mål i støvlerne
Også i angrebet har Esbjerg fået nyt blod. I første omgang mistede man både Arnor Smarason og Jesper Lange, men senere sikrede man sig 20-årige Mick van Buren, der kommer til klubben fra Excelsior i Holland, hvor den unge angriber fik status som målmager, efter at han i sidste sæson nettede 13 gange. Nogen man dog ikke skal forvente fra start i Esbjerg, hvis man spørger cheftræneren.

- Det er rigtigt, at vi har fået en spændende spiller i Mick van Buren, men forventninger skal ikke sættes for højt. Han er en angriber med rigtig mange kvaliteter, og han har scoret rigtig mange mål dernede, men han kommer altså til et nyt hold med nye holdkammerater, og han skal formentlig også vænne sig til et højere tempo. Han har været med i træningskampene, og her har han gjort fin figur, synes jeg. Jeg tror dog ikke, at man skal regne med, at han går direkte ud og bliver en målsluger fra start af, siger Niels Frederiksen, og fortæller, at han af forventninger til øvrige spillere især glæder sig til at se Kian Hansen, Peter Ankersen og Martin Braithwaite folde sig ud.

- Jeg har naturligvis store forventninger til alle spillerne, men særligt de tre af vores spillere, der alle var inde over landsholdet i foråret, glæder jeg mig til at følge. De var nogle af de største profiler i foråret, og med deres erfaringer fra landholdet, bliver de vigtige for os.

Europa kommer i anden række
Esbjerg har som et resultat af sidste sæsons bedrifter spillet sig med i Europa League-kvalifikationen, hvor man d. 9. august er med i lodtrækningen til sidste og afgørende playoff-runde, der spilles 22. og 29. august. Modstanderen kan blive hold som Tottenham, Fiorentina og Spartak Moskva. Spændende bliver det, men i første omgang ligger fokus dog den bedste danske række.

- Først og fremmest gælder det den hjemlige liga. Det er vi nødt til at fokusere på. Først skal vi igennem en lodtrækning, så vi ved, hvem vi skal møde, og derefter begynder jeg så at se lidt nærmere på det. Vi vil ikke fokusere på Europa, før den sidste ligakamp inden opgøret er spillet, siger Niels Frederiksen, inden han afslutningsvis giver mit bud på en kommende dansk mester:

- Jeg vil ikke kommentere på, hvem der rykker ned – men til hvem, der vinder mesterskabet, må mit svar være FC København. De har ikke eneret på mesterskabet, men med det hold de har, så kan man ikke kalde dem andet end klare favoritter, slutter Niels Frederiksen.

De sidste sæsoner har været ualmindelig jævnbyrdige, og den kommende bliver det formentlig også. Derfor bliver det spændende at se, om FC København rent faktisk vinder mesterskabet, ligesom det også bliver interessant at se, om Esbjerg kan fortsætte deres umanerligt flotte udvikling i den kommende sæson.

MEST LÆSTE - SPORTSNYHEDER

SENESTE SPORTSNYHEDER