ALT om VM

Fodbold nyheder

Zdenek Zeman - kæderygende karismatiker

Af Jonatan May

Tjekkiske Zdenek Zeman har for anden gang i karrieren fået muligheden for at lede Roma til sølvtøj i Serie A. Indkast tegner et portræt!
Article image
Ritzau-Scanpix
Trods hans mange år i branchen og hans aldeles karismatiske væsen, er tjekkiske Zdenek Zeman et ubeskrevet blad for mange fodboldfans – i hvert fald for dem, der ikke kommer fra Italien. Således har langt de fleste af de 18 klubber han har stået i spidsen for været italienske, og mange af dem har huseret i lavere rækker end Serie A.


Det hele startede, da han i sin ungdom måtte erkende, at han aldrig selv ville kunne blive fodboldspiller, men at han elskede sporten for meget til bare at lade den være en hobby. Derfor blev han i 1975 færdiguddannet i sportsmedicin, og fire år senere, i 1979, fik han en officiel trænerlicens.

Med hans onkel Cestmir Vycpaleks, der inden han indstillede sin karriere i 1974 både havde vundet mesterskaber med Juventus som træner og spiller, hjælp, blev Zeman indlemmet Palermos ungdomsholds trænerstab i slutningen i 1970'erne. Det resulterede i, at han i 1981 blev cheftræner for selv samme ungdomshold. I de efterfølgende otte år skiftede den kæderygende tjekke til flere forskellige italienske klubber – dog lod hans Serie A-debut vente på sig.

Den skulle dog vise sig at komme, da Zeman i 1989 blev ansat i Foggia – to efter han var blevet fyret fra samme klub. Hans andet ophold skulle dog vise sig at blive en langt større succes end det første, da han brugte de to første sæsoner på at ændre Foggia fra at være en midterklub i Serie C til at skulle spille i Serie A. Den imponerende bedrift stoppede dog ikke der, da holdet, der nærmest udelukkende bestod af ukendte spillere, i de tre næste år, skulle vise sig at være en seriøs udfordrer til de europæiske pladser, og ikke den prügelknabe man havde forventet.

Det var ligeledes her Zeman blev kendt for den taktik han stadig sværger til i dag – en ekstremt offensiv 4-3-3 hvor de to backs snarere agerer midtbanespillere, og to af midtbanespillerne snarere agerer angribere:

- Når vi angriber skal alle tre angribere være i straffesparksfeltet, og to midtbanespillere skal fungere som almindelige angribere. Når bolden så kommer ind i feltet, har du flere muligheder for at score, fordi du har flere mænd derinde. Det er ikke raketvidenskab. Det er simpel matematik, udtalte tjekken tidligere i år til Wall Street Journal.


Som en naturlig konsekvens af de flotte resultater Zeman leverede, meldte flere klubber sig interesserede i ham. Det udmøntede sig i en ansættelse i hovedstadsklubben SS Lazio og en nedrykning til Foggia i den efterfølgende sæson. Udover en flot 2.- og 3. plads er Zeman siden blevet husket for at have kickstartet Alessandro Nestas karriere under sit ophold hos ”Biancocelesti”.

Da uoverensstemmelser i mellem Zeman og Lazio-præsident Sergio Cragnotti betød, at de to brød med hinanden i 1997, valgte han at blive i den italienske hovedstad – dog hos rivalerne fra AS Roma. Ganske overraskende, de to klubbers forhold til hinanden taget i betragtning. Endnu mere overraskende var det dog, at den tidligere Lazio-træner på rekordtid blev en fan-favorit blandt den rød/gule del af tilhængerne på Stadio Olimpico.

Ligesom han havde det i Lazio, skulle Zeman nemlig vise sig at have et godt øje for talenterne. Sådan et havde Roma i den unge Francesco Totti, der, ligesom Nesta, for alvor slog i gennem på den store scene under den tjekkiske træner. Udover den offensive spillestil og den succesfulde talentudvikling blev Zeman under sit første ophold i Roma kendt for altid at være god for en spydig kommentar – især omkring Juventus. Således kom han i de sene 90'ere med flere beskyldninger mod Juventus' spillere og lægestab, da han anklagede dem for at bruge medicin, der ikke var tilladt.

- Fodbold bliver mere og mere en industri, og mindre og mindre et spil. Fodbold bliver nødt til at komme væk fra apoteket, udtalte Zeman i 1998 ifølge Goal.

De mange anklager tog Juventus-spillerne naturligvis ilde op: Gianluca Vialli kaldte Zeman en terrorist, Del Piero bad sin agent retsforforfølge ham og den daværende Juventus-træner Marcello Lippi opfordrede til, at Zeman fik 5 års karantæne.
Efter utallige afhøringer var det dog ikke Zeman, men Juventus-lægen Riccardo Agricola der modtog en betinget fængselsdom på to år for at være i besiddelse af flere ulovlige medikamenter – heriblandt EPO.

I sommeren 1999 blev Roma-ledelsen og Zdenek Zeman enige om at indstille samarbejdet.

Derefter gik hans karriere ned af bakke. To fejlslagne ophold i Fenerbahce og sidenhen Napoli på et og samme år betød, at efterspørgslen på den karismatiske taktiker ikke var nær så stor som i 90'erne. Derfor gik turen tilbage til de lavere italienske divisioner, hvor han skulle vise sig at bruge flere år – blandt andet hos Foggia.

Det var dog først i sidste sæson 65-årige Zeman manifesterede sit comeback til den store scene, da en flot mesterskabssæson med Serie B-holdet Pescara som bekendt betød, at Roma ansatte ham endnu en gang.

På trods af, at han befinder sig i sin karrieres efterår – måske endda vinter – går den kæderygende karismatiker ikke på kompromis med sine principper. Således benytter han sig til stadighed af den meget offensive version af 4-3-3, selvom det tydeligt ses, at det kræver tilvænning for flere Roma-spillere.

Og det er præcis det, der har gjort ham til den helt han er blandt Roma-tilhængerne. Ikke på grund af resultaterne, men på grund af hans inderlige kærlighed til fodbold som spil og ikke forretning og hans kamp i mod doping. Eller som han ifølge Tipsbladet selv sagde det i 2009:

- At spille fodbold og at spille for resultater er ikke det samme – mit hold spiller fodbold! Måden de såkaldte vinderhold spiller på i dag handler kun om spillerne. Trænerne fokuserer kun på ikke at lukke mål ind, og så efterlader de ellers alt det andet til spillerne. Folk som Capello og Mourinho bliver hyldet som genier, fordi de vinder. Men altså, de vinder fordi de har de bedste spillere og ikke på grund af hvad de gør. Hvis min døde bedstefar stod i spidsen for deres hold, ville de stadig vinde.

VM 2022

Lande-beskrivelser

Profiler

Lisandro Martinez
Amsterdams carnicero
Kevin De Bruyne
Kasseret af Mourinho
Gabriel Jesus
Er fortovsmaleren med øgenavnet Tetinha ”up 4 it”?
Gabriel Martinelli
Arsenals diamant
Neymar
30 år
Rodrygo
Fundet på gaden
Vinícius Júnior
VINI, VIDI, VICI
Joachim Andersen
Ukendt rekordindkøb eller Ronald Koeman?
Martin Braithwaite
Bedre end FIFA
Andreas Cornelius
Ny i FCK… for tredje gang
Kasper Dolberg
SMIL
Christian Eriksen
Tæt på Helveg og Jan Dahl
Pierre-Emile Højbjerg
Fremskudt bryst og frie følelser
Simon Kjær
Lederen der taler med fødderne
Phil Foden
Storsamler af fodboldkort og større end Messi
Harry Kane
Otte ord
Marcus Rashford
Red for life
Raheem Sterling
Hjem til London
Ben White
Fremtidsløsningen for Arsenal?
Karim Benzema
BenzeNA eller hattrick-helt?
Olivier Giroud
Jagter Henry
Antonie Griezmann
Tidligere Esencia!
Kylian Mbappé
Den næste Pelé kender retningen
Raphaël Varane
Gennembrud imod Manchester United
Memphis Depay
Tarzan med tatoveringer
Mohammed Kudus
Alle har retten til at drømme
Takehiro Tomiyasu
Fjerde gang var lykkens gang
Luka Modric
Fra flygtning til verdens bedste
Hakim Ziyech
Gadedrengen
Robert Lewandowski
Var bedre end Messi og Ronaldo
Wojciech Szczesny
Flot aktion til VM i skyggen af Schmeichel
Joao Felix
Bedre end Ronaldo
Bruno Fernandes
Portugals redningsmand
Ronaldo
Ulidelig tilværelse, temperamentet og den handicappede dreng
Bernardo Silva
Alf'en
Xherdan Shaqiri
Alpine Messi
Granit Xhaka
Udskældt stjerne
Luka Jovic
Når 6% ikke er nok
Dušan Tadić
Den hjemvendte søn
Dušan Vlahović
DV9
Álvaro Morata
Udskældt helt
Kai Havertz
Kopi af Lampard
Edinson Cavani
Tidligere bevaret hemmelighed
Darwin Nunez
Den næste Luis Suarez eller Liverpools manglende brik?
Brenden Aaronson
The Medford Messi
Gareth Bale
Kasseret af Mourinho og Real Madrid
Daniel James
Den walisiske Usain Bolt

Vidste du om ...

VM Artikler

VM Legender

Kampe og tabeller

Optakt

Fodbold nyheder

Magasin-artikler

Profiler

Ledere

Statistik