Det læser de besøgende på INDKAST lige nu

Torsten Brix

Yossi Benayoun - bevægelig beduin

Arsenals 3-3 kamp mod Norwich startede med et hurtigt mål af Yossi Benayoun, hvis form er stigende i Arsenal-trøjen. Men hvordan ender eventyret for den omrejste israeler?
På transfervinduets sidste dag var Arsenal på udkig efter spillere til sin svækkede midtbane, og Benayoun var på udkig efter spilletid. De måtte kunne bruge hinanden - og sådan endte det... men Yossi Benayoun var et kendt og rutineret navn i engelsk og international fodbold. Alligevel var det næppe ham, som Arsenal-tilhængerne havde udset sig som afløser for Cesc Fàbregas og eller Samir Nasri.

Erfaring fandt Arsène Wenger dog i Benayoun, der har spillet tæt på 300 kampe for store klubber som Racing Santander, West Ham, Liverpool og Chelsea. Men trods de gode tal har det aldrig været helt godt. Klubskifter ca. hvert andet år fortæller om en spiller, der aldrig voksede sammen med én klub.

De bedste sæsoner havde midtbanespilleren hos Liverpool, for hvem han nåede at spille 92 kampe og score 18 mål, men etableret førsteholdsspiller og en af de bærende kræfter bliver han næppe hos Arsenal. Hertil er alderen for fremskreden, og her hvor sæsonen går ind i den afsluttende fase, har han kun været i startopstillingen i Premier League få gange. Om det er nok til at aftalen med israeleren bliver af permanent karakter afgøres hen over sommeren. Om en mulig forlængelse siger Wenger:

- Det er for tidligt at sige noget om i øjeblikket, men jeg vil ikke afvise det. Jeg ønsker, han skal bidrage så meget som muligt til holdet ligesom alle andre gør det - hverken mere eller mindre. Han giver sig optimalt hver gang, han spiller, og jeg tror, han kan falde til her. Han kan spille på begge kanter og på midten.

Dermed har Wenger måske også defineret israelerens rolle. Han taler ikke om ham som fast kant eller midtbanespiller, men derimod som en spiller, der kan sættes ind hvor og når, det er nødvendigt. Hans indsats hos "The Gunners" har, som mange andres i denne sæson, været svingende. Man kan dog altid regne med en 100 % arbejdsindsats af den klejne, men meget bevægelige israeler.

Enkelte scoringer er det også blevet til. Ikke mindst sejrsmålet ude mod Aston Villa kan få stor betydning ligesom han har tilført holdet rutine i kampe hvor det har været nødvendigt.

Benayouns talent blev spottet allerede som ni-årig. Da han var 15 blev han hentet til Ajax Amsterdam, og som 16-årig blev han betragtet som klubbens bedste ungdomsspiller og var bl.a. topscorer. Familien faldt dog aldrig til i Amsterdam, og allerede efter otte måneder returnerede de til Israel.

Tilbage i Israel debuterede han i den bedste liga som kun 16-årig og i 1998 kom han til Maccabi Haifa. Her var han i fire sæsoner som en af klubbens bedste spillere. I 2002 gik turen så atter til det europæiske kontinent. Denne gang til Spanien hvor Racing de Santander blev hans arbejdsgiver frem til 2005.

Efter tre sæsoner i Spanien havde flere andre europæiske klubber fået øjnene op for israeleren, bl.a. CSKA Moskva, som ønskede at hente ham for 50 millioner kroner. Benayoun afslog dog tilbuddet. Han ville hellere til England eller blive i Spanien. Det fik en række
interesserede klubber til at melde sig på banen bl.a. Newcastle, Liverpool og Tottenham, og fra Spanien i form af Real Sociedad.

Det blev dog den nyoprykkede Premier League-klub West Ham United, der løb med Benayoun. Her blev han indtil 2007, hvor han tog til Liverpool. Hos West Ham var han bl.a. med til at tabe FA Cup-finalen i 2006 mod netop Liverpool, som hev trofæet hjem til Anfield efter omkamp og straffesparkskonkurrence.

Skiftet til Liverpool i 2007 var omgæret af en del ballade. Benayoun skulle allerede havde indgået aftale med West Ham, men valgte Liverpool pga. større sportslige muligheder. Det må siges, at det var det rigtige valg. Hos Liverpool havde han sin bedste tid og opnåede mange fine resultater.

Selv om det gik godt hos Liverpool, kom arbejdsgiveren fra 2010 til at hedde Chelsea. For små 60 millioner kr. returnerede Benayoun til London og Stamford Bridge. I september samme år satte en akillesscene skade ham ud af spillet frem til april 2011, hvor han gjorde comeback mod Wigan.

Da udsigten til spilletid hos Chelsea var begrænset, og Arsenal manglede erfarne midtbanespillere var det nærliggende at bytte de blå ud med de røde. Foreløbig for en enkelt sæson, men hvem ved...


Fakta: Yossi Benayoun
Født: 5. maj 1980 i Dimona, Israel.
Højde: 178 cm.
Position: Midtbane.
Trøje nr.: 30.
Tidligere klubber: Hapoel Be'er Sheva,
Maccabi Haifa, Racing de Santander,
West Ham, Liverpool, Chelsea.
Landskampe for Israel: 85.

Vidste du:
At Benayoun er den eneste spiller, som har scoret hattrick i både Premier League, Champions League og FA Cuppen.

MEST LÆSTE - SPORTSNYHEDER

SENESTE SPORTSNYHEDER