Det læser brugerne på INDKAST lige nu

Torsten Brix

Stuttgart og Kvist – på en tynd gren

Lederen skriver: Selvom de danske rooligan-briller sidder i panden, og William Kvist tidligere er blevet kåret som et rigtigt godt indkøb af Stuttgart, er det samlende billede, at den tyske storklub siden 2006, hvor de vandt mesterskabet for første gang i 15 år, har ageret vanvittig dårligt på transfermarkedet.
Efter weekendens 1-3 nederlag til Schalke04 er Stuttgart kommet ned i den nederste halvdel af den meget tætte Bundesliga. Der er kun fem point til nedrykningsstregen, og forude venter to svære opgaver mod Leverkusen og Mönchengladback, men hvordan kan det være, at Stuttgart lige pludselig skal kigge ned af i tabellen, som de sluttede øverst på – for under fem år siden. Dengang Stuttgart blev mestre - i 2006/07-sæsonen – så idealopstillingen således ud:

Målmand:
Hildebrand (Schalke04)

Forsvar:
Osorio (Monterrey)
Meira (St. Petersborg)
Delpierre (Stuttgart)
Magnin (FC Zürick)

Midtbane:
Hilbert (Besiktas)
Khedira (Real Madrid)
Pardo (CF America)
Hitzlsperger (Wolfsburg)

Angreb:
Gomes (Bayern München)
Cacau (Stuttgart)

Tilbage er altså kun den aldrende franskmand Matthieu Delpierre, der ikke var i truppen til weekendens kamp mod Schalke, og skuffelsen Cacau. Sidstnævnte blev i vinterpausen kåret til Stuttgarts dårligste spiller i efterårssæsonen. Så intet er tilbage fra mesterskabssæsonen.

Selvom de danske rooligan-briller sidder i panden, og William Kvist tidligere er blevet kåret som et rigtigt godt indkøb af Stuttgart, er det samlende billede, at den tyske storklub siden 2006, hvor de vandt mesterskabet for første gang i 15 år, har aggeret vanvittig dårligt på transfermarkedet.

Angriberen Ciprian Marica blev købt for over 50 millioner kroner, og efter små 100 kampe og kun 19 mål skiftede han efter fire år i Stuttgart til Schalke04. Lidt senere blev Khalid Boulahrouz købt af Chelsea for 45 millioner kroner, og han er ikke længere en fast del af førsteholdet. Samme beløb kostede angriberen Pavel Pobrebnyak, da han blev hentet i Zenit St. Petersborg, og selvom russeren har spillet oftere end Zdravko Kuzmanović, der kostede 60 millioner kroner, er det ikke godt nok. Kuzmanović kom fra Fiorentina og har siden 2009 ofte været brugt som reserve, og samlet set er kvarteten til 200 millioner kroner en skuffelse.

Så pengene fra salgene af Gomes og Khedira har ikke givet den kvalitet, der tidligere har været i truppen. En af succeshistorierne handler om den 24-årige Martin Harnik, der blev hentet hos rivalerne fra Werder Bremen, men det meste peger i den forkerte retning for tiden.

Sportsbild lavede i vinterpausen en Top 10 over de største flops i efterårssæsonen, og her havde Stuttgart to spillere på listen. Føromtalte Pavel Pogrebnyak og så Christian Gentner. Sidstnævnte har trods sine kun 26 år haft en meget omskiftelig karriere. Efter det tyske mesterskab var sikret i 2006, valgte Stuttgart at lave en fireårig aftale med midtbanespilleren, men allerede året efter blev han udlejet til Wolfburg, hvor han faktisk spillede i to sæsoner, men nu er han tilbage i Stuttgart, og selvom kritikeren hagler ned over den tidligere tyske landsholdsspiller, er Gentner ofte i Stuttgarts startopstilling. Træner Bruno Labbadia har et godt øje til Gentner – ligesom han har til William Kvist.

For Kvist spiller næsten hver gang på Mercedes-Benz Arena. Et stadion og område der er tæt pakket ind i det store bilfirma. Mercedes-Benz har hovedkontor ikke langt fra stadionet med plads til over 60.000 tilskuere, og opbakningen er stor. Til mesterskabsfesten i 2006 mente politiet således, at over en kvart million mennesker deltog i festlighederne. Men champagnepropperne var knap landet, inden den sportslige nedtur startede.

I den efterfølgende Champions League-deltagelse gav de seks gruppekampe fem nederlag, hvor den ene sejr var over Glasgow Rangers. I slutningen af 2009 var Stuttgart placeret som nr. 16 i Bundesligaen, hvilket kostede en fyreseddel til træner Markus Babbel. Afløseren Christian Gross rettede meget op, og Stuttgart sluttede flot af, hvilket resulterede i en 6. plads. Den nuværende træner Bruno Labbadia ser Bundesliga-kommentator på Eurosport 2 – Henrik Hvillum - ikke som en langtidsløsning i Stuttgart.

- Stuttgart-træner Bruno Labbadia er endnu en gang ved at vise, at han ikke formår at holde standarden i de klubber han står i spidsen for. Både i Leverkusen og i HSV kom han ind med store mængder gejst og eufori, men når hverdagen melder sig, har hans hold tendens til at gå helt i stå. Det er også sket i Stuttgart, hvor man faktisk var igang med at gøre det modsatte af, hvad der er sket de seneste to sæsoner, hvor man har skulle rette op på en dårlig start gennem resten af sæsonen. I år er det gået stik modsat, og hvor stor en del af skylden Labbadia har, er svært at sige. Sikkert er det, at offensive profiler som Cacau (4 mål) og Pogrebnyak (1 sølle mål) slet ikke har leveret varen. Også i næste geled kan man med rette kritisere spillere som Tamas Hajnal. Zdravko Kuzmanovic og Shinji Okazaki for ikke at servicere angriberne med brugbare afleveringer. Stuttgarts 24 mål i 18 kampe understreger blot, at det er i den ende af banen, forbedringerne skal komme, siger Hvillum til Indkast.dk og fortsætter om Kvists præstation for Stuttgart:

- William Kvist har fået fuld spilletid og er allerede nu en vigtig spiller på holdet. Defensivt har danskeren har gjort hvad han skulle, men når nu offensiven halter, skal en spiller som naturligt påtager sig ansvar, altså også gå med frem. Jeg har fx kun set ex-FCK'eren skyde på mål ganske få gange i efteråret. Det kan han sagtens gøre noget oftere. Stuttgart har et stærkt hold og en ganske bred trup. Men en spiller som Pogrebnyak skal afskibes snarest muligt, så man får en skarpere og mere bevægelig angriber ind, således at Cacau og den udmærkede Harnik får et brugbart alternativ.

Kigger man på den nuværende placering, blinker advarselslamperne lyserødt, da Stuttgart i de sidste seks Bundesliga-kampe kun har hentet ét point - bortset fra sejren over bundholdet og kriseramte HSV. Midt i dette står William Kvist, der i danskernes øjne har gennemført et noget nær det perfekte skifte fra dansk fodbold og Superligaen til tysk fodbold, men den tidligere FCK'er kan pludseligt få det meget hedt i Tyskland, selvom han tidligere har forsøgt at nedtone forventningerne.

- Kort efter jeg kom til Tyskland, brugte jeg sammenligningen med Messi for at fortælle, at jeg ikke er den type, der dribler forbi ti mand og scorer mål. Jeg ville bare fortælle, at jeg ikke er den mest iøjnefaldende spiller.

Nu skal de næste to kampe vise, om Stuttgart rejser sig, for efterfølgende kommer et møde med Bayern München i den tyske pokalturnering. Det bliver ikke let – så Kvist kan godt sidde på en tynd gren.

MEST LÆSTE - SPORTSNYHEDER

SENESTE SPORTSNYHEDER