Det læser de besøgende på INDKAST lige nu

Torsten Brix

Genvalg til Infantino – skal man grine eller græde?

Fodboldverdenen led et stort nederlag ved kongressen i Rwanda. Her blev den upopulære præsident genvalgt på den mest groteske måde og man kan kun krumme tæer over FIFA, men også DBU…
- Hvorfor er I så onde?

Sådan spurgte Gianni Infantino de hovedrystende journalister på pressemødet kort efter, at han var blevet valgt til FIFA-præsident for yderligere fire år, og måske er ”valg” et stort ord at bruge om FIFAs kongres i Rwanda.

For der var jo ikke noget valg… da der ikke var en modkandidat til Infantino. Ingen havde lyst til at opstille, for en sådan var jo chanceløs. Inden fristen for at opstille til valget havde Infantino dokumenteret, at han allerede på det tidspunkt havde opbakning fra over halvdelen af de 211 medlemslande.

Helt tilbage i maj 2022 meddelte de 47 asiatiske fodboldforbund officielt, at de samlet stod bag Infantinos kandidatur og kort efter fulgte det afrikanske fodboldforbund op med samme melding – ligesom Sydamerika og Oceanien også gjorde. Afrikanerne kaldte Infantino for ”Deres bror med base i Europa”.

Men pudsigt nok er det lidt svært at finde ud af, hvor Infantinos base er. Ekstra Bladet har opsøgt hans adresse i den schweiziske by Zug, som er kendt for dens skattemæssige fordele. I byen har ingen af naboerne set Infantino i den håndfuld år, hvor han skulle have boet der. Så dette er nok et skattely for ham og den årsløn på omkring 25 millioner kroner, som han skulle få fra jobbet som præsident for FIFA.

I forbindelse med den skandaleombruste VM-slutrunde i Qatar kom det frem, at Infantino havde boet i værtnationen op til turneringsstarten – ligesom han skulle gøre nu. Altså være flyttet til værterne Mexico for VM2026.


Den dårligste VM-slutrunde
Siden eksekutivkomiteen tildelte Qatar VM-værtskabet er 11 af de 22 medlemmer dømt for korruption, og det tal vil fortsat vokse. Trods dette sagde talsmanden for turneringen Hassan Al Thawadi:

- Jeg ved godt, at flere medlemmer af eksekutivkomiteen er blevet tilbageholdt. Det er af andre grunde og er ikke i relation til vores værtskab i 2022. Uheldigvis blev vores VM født i ild.

Midt i denne ild stod den nuværende FIFA-præsident Gianni Infantino, som inden turneringens start slog fast, at dette ville blive ”den bedste VM-slutrunde nogensinde”. Han tog grueligt fejl. Det blev den værste, synes vi i Skandinavien og Tyskland. Det var de eneste lande, der kun rejste sig og ikke ville klappe af valget af Infantino…

Resten af kongressen var tilfredse med valget, men helt grotesk bliver det, når der ikke er modpart til valget og de utilfredse deltagere end ikke vil ytre deres holdning til valget af fodboldens mest magtfulde position.

Infantino fremlagde et rekordgodt regnskab med en omsætning på 50.000.000.000 kroner for de sidste fire år og slog fast, at når han kunne præsentere sådan et regnskab, burde man være selvskrevet til at forsætte fire år mere i jobbet. Et godt argument – medmindre man forholder sig til, hvordan denne store omsætning er kommet og hvilke konsekvenser det blandt andet har haft for bygningsarbejderne i Qatar.

Det er blandt andet forholdene for disse samt FIFAs underlige diktering af det danske anførerbind under slutrunden, der gjorde, at Dansk Boldspil-Union på forhånd havde meldt ud, at man ikke ville stemme på Infantino ved FIFA-kongressen.

Dette var dog en gratis handling, da der ikke kom en urafstemning på kongressen, og dermed fik Jesper Møller og de andre utilfredse medlemmer ikke lov til at vise deres utilfredshed – men de opsøgte heller ikke muligheden, fortæller DBU-direktøren til Jyllands-Posten:

- Resten af verden har et syn på os, som vi må forholde os til. Hver eneste gang vi beder om ordet, også hernede, så breder der sig en stemning, hvor nogle ryster på hovedet og siger: Åh nej, ikke nu igen. Vi har sagt de samme ting igen og igen de seneste år. Hvis der bliver sagt ret meget mere fra talerstolen, risikerer vi, at vi slet ikke kan skaffe lydhørhed for vores synspunkter.

Så de utilfredse valgte ikke at gøre noget imod valget af Infantino, da de mente at det var håbløst – så ingen modkandidat eller kritiske spørgsmål til Infantino, der i Europa fik 45 stemmer af de 55 mulige. Udover Danmark stemte Norge heller ikke på Infantino, men vores nordlige naboer valgte trods alt på kongressen at indsende et forslag om en undersøgelse af de brud på menneskerettighederne i Qatar samt FIFAs ansvar for dette. Dette førte til, at der skal laves en offentlig rapport samt skabes en fond, der kan hjælpe med erstatninger. Dette var det norske modsvar til Infantino, mens der altså ikke kom noget fra DBU.

Denne passivitet og den manglende modkandidat sætter de demokratiske processer i organisationen – helt ud på sidelinien… eller rettere – helt op på tribunen. Glem nu ikke, at Infantino kom til jobbet efter FIFA-boss Sepp Blatter og UEFA-kollegaen Michel Platini var blevet anklaget for korruption. Tilbage i november 2010 mødtes de med den daværende franske præsident Nicolas Sarkozy og Qatars emir. Siden har fransk politi forsøgt at finde ud af, hvad der skete på mødet, og der er stærke mistanker om en studehandel af værste skuffe, hvor USA mistede det ellers oplagte værtsskab til Qatar.

Her lovede den franske fodboldlegende Platini angiveligt at skaffe nok stemmer til at skaffe Qatar værtskabet. Som modydelse ville den nuværende emir og daværende kronprins af Qatar, Tamim Al Thani, sende gigantiske summer til den gældsplagende parisiske fodboldklub PSG samt ikke mindst købe franske Airbus-fly, Rafales jagerfly, Tigerhelikoptere og Aster 30-antimissilsystemet med lang rækkevidde for den nette sum af 90.000.000.000 kroner. – altså omkring 90 milliarder kroner. Dette gjorde, at der i 2015 på luksushotellet Baur au Lac i Zürich blev arresteret en række FIFA-bosser for mistanke om bestikkelse og magtmisbrugt.

Nu er Blatter væk – eller han dukker jævnligt op med vanvittige historier, som da han forleden var rasende over, at han ikke kunne komme i sit pengeskab hos FIFA. Man kunne måske passende spørge, hvorfor han overhovedet har et pengeskab på sit gamle kontor? Årsagen til, at Blatter ikke må komme i pengeskabet, kan måske skyldes, at juristen Infantino for tiden bruger det?

Siden udnævnelsen til FIFA-præsident er Infantino kommet med mange vanvittige forslag, som at have en VM-turnering hver andet år, hvilket i den grad vil udvande andre turneringen som fx EM-slutrunden – men en slutrunde hver andet år kunne utvivlsomt være godt for Infantinos pengeskab. Derudover har han indført Financial Fair Play, som indtil videre har været en gigantisk skuffelse. Kig alene på Manchester City, som har modtaget over 100 anklager for brud på dem, mens ingen aner, om der kommer nogen sigtelse eller konsekvens?

Rent kaos og det gør det naturligvis ikke bedre, at Infantino har mange relationer i de Forenede Arabiske Emirater, hvorfra Manchester Citys ejere jo kommer. Det er historier som disse, der belaster Infantino, men som han smutter udenom på en meget overset måde – og med et flertal af stemmerne inden tidsmeldingsfristen var der ingen, der opstillede end ikke som blot en protest. Dette giver ”en gratis omgang” til Infantino, men måske har den ikke været gratis?

Infantino er blevet en autokrat, og som enevældig hersker, kan han nu blive forgyldt samt elsket og hyldet mange steder. Som da Infantinos højre hånd, generalsekretær Fatma Samoura, højlydt på kongressen og fra talerstolen tilkendegav:

- Vi elsker dig, præsident…

Hun talte næppe for alle, men desværre nok fra dem, som sidder på toppen af magten i fodboldens verden. Alle os andre må bare se måbende til – og grine eller græde!


MEST LÆSTE - SPORTSNYHEDER

SENESTE SPORTSNYHEDER