Torsten Brix

Angel Di Maria - den lille Criollo

Angel Di MaGia eller “tuercebotas” … kært barn har mange navne – hvilket også gælder Di Maria…
Argentina spillede sig tirsdag aften videre til kvartfinalen ved VM. Især båret frem af kampens enlige målscorer Angel Di Maria, der høster topkarakter for sin indsats. Nogle gange handler det her i livet om at blive ved med at prøve, selv om tingene ikke lige lykkes i hverken første eller andet forsøg. Det er Angel Di Marias kamp mod Schweiz et bevis på. Rigtig mange driblinger og afslutninger gik galt undervejs, men den offensive spiller fra Real Madrid blev bare ved og ved med at udfordre og prøve at hive medspillerne op. Til sidst scorede han - fortjent - sejrsmålet på oplæg fra Messi.

Sådan skrev fodbold-eksperten Andreas Kraul - helt tilbage i 2014 - om Angel Di Marias bedrift med at få Argentina i VM-kvartfinalen. Di Maria var i den grad – sammen med Lionel Messi – hovedaktøren i argentinernes slutrunde, og den daværende Real Madrid-spiller arbejdede hårdt… jah faktisk som en lille argentinsk hest – en lille Criollo.

Den lille Criollo er en af verdens mest hårdføre hesteracer, og stammer fra Sydamerika, hvor den er kvægvogternes foretrukne ride dyr, og Di Maria har været på noget af en ridetur.

Otte år senere var Kraul kommentator på DR i VM-finalen, hvor han igen skulle sætte ord på Di Maria, som alene i første halvleg fremtvang et straffespark og også scorede til 2-0. Di Maria var blevet foretrukket i startopstillingen for Argentina, hvilket var en god beslutning og dermed noget af en omvæltning for den 34-årige sydamerikaner.

I Argentina går kantspilleren fra at blive kaldt den magiske – Angel di MaGia – til at være “tuercebotas”, som man bedst kan oversætte med, at en spiller er i så meget ubalance, at han må have to ens ben – i di Marias tilfælde… to venstreben.

Di Maria er ellers meget alsidig, og højrebenet fejler heller ikke noget, men hans favorit position på banen er på venstresiden, hvor hans hurtighed virkelig kan komme til udtryk, men i de dårlige kampe kan han også meget let forsvinde “på kanten”. Flere gange er Di Maria blev kritiseret for at lade sig kyse, når modstanderen har spillet for hårdt overfor den spinkle argentiner, der kun vejer 64 kg.

Kritik har Di Maria det umiddelbart ikke særlig godt med, som da han for Real Madrid blev piftet fra banen og udskiftet. På vej ud valgte Di Maria “at rette” lidt på bukserne. Hændelsesforløbet blev Real Madrid og Di Maria aldrig enige om, selvom klubben bakkede ham op, og efterfølgende sagde han:

- Jeg rettede kun på mine bukser. Min familie var tilstede til kampen, og jeg ville aldrig gøre noget sådan overfor dem.


Nej til Rusland – Di Maria ville vente
Di Marias karriere startede, da han fik debut for Rosario Central i 2005, og allerede to år efter fik han et tilbud fra den anden side af jordkloden, hvor russiske Rubin Kazan var klar, men de blev afvist, for Di Maria ville hellere vise sig frem til U-20 VM i 2007. Det gjorde han, og det åbnede for et skifte til Benfica samme år.

I Benfica skulle Di Maria være afløseren for selveste Simao, der havde været holdets profil i fem sæsoner, men det fik ikke Di Maria til at ryste på hænderne. I 2009 fik di Maria forlænget kontrakten efter mange gode præstationer, hvilket også fik Diego Maradona til at kalde ham for “Argentinas næste superstjerne”.

2010 blev ankomst-året i Real Madrid, og her blev det til mange flotte bedrifter, selvom konkurrencen på den offensive midtbane til tider var meget hård – blandt andet fra Cristiano Ronaldo. Sidstnævnte kom som bekendt til Real Madrid fra Manchester United, mens Di Maria tog den modsatte vej, da han i sommeren 2014 blev det dyreste indkøb lavet af den britisk klub.

Di Maria slog fast, at han ikke ønskede at forlade Real Madrid og måske af den grund blev opholdet på Old Trafford aldrig godt. Et år senere skiftede han til PSG, hvor han i debutsæsonen 2015/16 lavede vanvittige 18 assists. Det var medvirkende til, at han i sommeren 2021 slog klubrekorden med flest assists nogensinde – hele 104 oplæg.

I sommeren 2022 endte han igen i en klub, som Ronaldo også havde været i, da Juventus blev ny arbejdsgiver – og Di Maria skulle rejse midtbanen for ”Den Gamle Dame” sammen med en anden ny spiller… Paul Pogba.

Kort inden jul 2022 var Juventus dog ti point efter Serie A-topholdet Napoli, men alt dette var glemt, da VM-finalen ved denne tid blev spillet i Qatar. Finalens store spillere var den 35-årige Lionel Messi og den næsten jævnaldre Di Maria – ”den lille Criollo”.