ALT om VM

Fodbold nyheder

Mohammed Kudus – Alle har retten til at drømme

Af Niklas Gerster

22-årige Mohammed Kudus begyndte at udleve sin fodbolddrøm som 12-årig. Ghaneserens talent bragte ham til Europa for at videreudvikle sin fodboldkarriere – En rejse som er blevet sat i søen af især hans altopofrende mor samt en filantropisk fodboldelsker…
Article image
Ritzau-Scanpix
Mohammed Kudus er en af de helt store succeshistorier fra FC Nordsjællands frugtbare samarbejde med det ghanesiske akademi Right to Dream. Kudus’ store potentiale blev udfoldet hos holdet fra Farum, og han blev i 2020 klubbens næststørste salg, da de skød ham afsted til Ajax for hele 67 millioner plus bonusser. Hans tid i den hollandske storklub har indtil videre budt på både op- og nedture. Han fik en glimrende sæsonstart i 2020/21-sæsonen, hvor han blandt andet lavede fire mål og tre assist. Sæsonen var dog også præget af skader, som afholdt ham fra, at kunne bidrage til holdet.


Skaderne blev dog i endnu større grad overskriften for Kudus i 2021/22-sæsonen, hvor han af to omgange fik skader, der holdte ham ude i henholdsvis to og tre måneder. Skaderne gjorde det naturligvis svært for Kudus at opretholde både kontinuerligt spilletid og dermed også niveau. Derfor spillede han i denne sæson også for Jong Ajax, som er Ajax’ andethold for unge spillere, som spiller i den næstbedste række.

Kudus viste dog stor moral, og kæmpede sig tilbage til Ajax’ førstehold igen. Formen er blevet genfundet, og han har haft en blændende sæsonåbning i 2022/23-sæsonen, hvor han allerede har lavet otte mål i alle turneringer. Særligt i Champions League har han vist sig flot frem med flere blændende offensive aktioner. Samtidigt er han efterhånden blevet en af de bærende kræfter på et succesfuldt ghanesisk landshold. Men hvad er det egentlig, der gør Kudus så dygtig?

Spidskompetencerne? Lidt af det hele
Spillestilen hos den talentfulde og tekniske begavede ghaneser er på flere områder enestående. Hans alsidige færdigheder gør, at han kan dække flere positioner på banen. I Ajax har han især udfyldt rollen som falsk 9’er, hvorimod han for Ghana mere gør sig på 10’er positionen, og i større grad er dirigenten i det offensive gennembrudsspil. Men Kudus kan også uden problemer udfylde en kantposition. Altså er Kudus på mange måder en ret komplet offensivspiller, hvor det er svært direkte at udpege en spidskompetence, da han både har teknik, fart og fysik. Desuden sparker han næsten lige så godt med sit højreben som med sit foretrukne venstre.

Tuo Zaafi-sælgeren
En særlig person har spillet en stor rolle for Mohammed Kudus i løbet af hans opvækst. Ghanasoccernet.com lavede i 2020 en længere historie omkring Kudus’ opvækst, hvor det fortælles, at han voksede op i området Nima, som er beliggende i Ghanas hovedstad Accra. Her var det Kudus’ mor, som knoklede for at skabe den bedst mulige tilværelse for Kudus og hans tre ældre søskende.

Moren tjente til familiens tilværelse ved at sælge den lokale delikatesse Tuo Zaafi – en ret bestående af en slags blød og klistret melbolle som typisk serveres med noget kød i en suppe. Moren hyldes for retten Tuo Zaafi af sin taknemmelige søn Kudus, som blandt andet bruger hashtagget #meituo på sin Instagram-konto, hvilket betyder Tuo Zaafi-sælgeren.


Moren bliver desuden hyldet af den lokale sanger Shatta Wale, som anerkender morens betydning for folket i Nima igennem sin musik. Moren er således lidt af en lokal helt, og Kudus tilskriver hende stor ære for, at han har haft en god opvækst i Accra. I et interview fra hans tid i FC Nordsjælland fortalte han, at han aldrig gik sulten i seng – men tilføjer, at det formentlig var fordi, at andre ofrede sig for hans skyld. Moren spillede altså en afgørende rolle for, at Kudus havde det godt, og kunne udleve sin drøm om at blive professionel fodboldspiller.

Right to Dream – Filantrop banede vejen for Kudus
I 1999 blev der oprettet et akademi i Ghana. Right to Dream Academy var navnet, og dets oprettelse skulle få en afgørende betydning for Kudus’ vej til at blive fodboldspiller. Som 12-årig forlod han familien for at forfølge sin drøm på akademiet, som lå nogle hundrede kilometer fra hjemmet.

Stifteren af akademiet – Den tidligere chef for talentspejderarbejde i Manchester United, Tom Vernon, har i den grad skabt afgørende rammer for, at Kudus og masser af andre unge håbefulde og fodboldglade ghanesiske drenge fik chancen for at udfolde deres talent. Vernon sagde i 2017 blandt andet følgende om visionerne for projektet i Ghana:

- Der er en stor chance for, at den nye Lionel Messi eller Usain Bolt vil være fra Afrika, men vedkommende vil ikke få sin chance for at udvikle sit talent.

Vernons værdier skabte altså gode rammer for Kudus, og efter seks år var han klar til at tage det næste skridt i fodboldkarrieren. Det blev som bekendt til Danmark og FC Nordsjælland, som kunne forene deres værdier med Right to Dream, og derfor indgik de et samarbejde. Drømmen gik dermed i opfyldelse for Kudus, som tog til FC Nordsjælland i 2018. Kudus kom til Danmark med stor ydmyghed og læringsparathed. Hans tidligere holdkammerat Andreas Skovgaard har blandt andet fortalt, at Kudus lynhurtigt indlærte fodboldstilen i Danmark, og desuden arbejdede han også med det samme på at lære det danske sprog.

Kudus glemmer dog heller ikke opvæksten i Ghana, hvor han blandt andet også fik en muslimsk opdragelse, hvorfor Kudus beder bøn fem gange dagligt. Kudus leverede fra start i den danske Superliga, og allerede to år efter skiftet drog han igen på et nyt eventyr til Ajax. Den nu 22-årige offensivspiller blomstrer, og skal nu også snart forsøge at bringe Ghana til succes ved VM. Hvem ved – måske Kudus snart igen er klar til at drage til en større adresse? Han har under alle omstændigheder hidtil formået hurtigt at både tilpasse sig men også overgå niveauerne på de hylder, som han er landet på.

Mere om Mohammed Kudus

Mere om Ajax

VM 2022

Lande-beskrivelser

Profiler

Lisandro Martinez
Amsterdams carnicero
Kevin De Bruyne
Kasseret af Mourinho
Gabriel Jesus
Er fortovsmaleren med øgenavnet Tetinha ”up 4 it”?
Gabriel Martinelli
Arsenals diamant
Neymar
30 år
Rodrygo
Fundet på gaden
Vinícius Júnior
VINI, VIDI, VICI
Joachim Andersen
Ukendt rekordindkøb eller Ronald Koeman?
Martin Braithwaite
Bedre end FIFA
Andreas Cornelius
Ny i FCK… for tredje gang
Kasper Dolberg
SMIL
Christian Eriksen
Tæt på Helveg og Jan Dahl
Pierre-Emile Højbjerg
Fremskudt bryst og frie følelser
Simon Kjær
Lederen der taler med fødderne
Phil Foden
Storsamler af fodboldkort og større end Messi
Harry Kane
Otte ord
Marcus Rashford
Red for life
Raheem Sterling
Hjem til London
Ben White
Fremtidsløsningen for Arsenal?
Karim Benzema
BenzeNA eller hattrick-helt?
Olivier Giroud
Jagter Henry
Antonie Griezmann
Tidligere Esencia!
Kylian Mbappé
Den næste Pelé kender retningen
Raphaël Varane
Gennembrud imod Manchester United
Memphis Depay
Tarzan med tatoveringer
Mohammed Kudus
Alle har retten til at drømme
Takehiro Tomiyasu
Fjerde gang var lykkens gang
Luka Modric
Fra flygtning til verdens bedste
Hakim Ziyech
Gadedrengen
Robert Lewandowski
Var bedre end Messi og Ronaldo
Wojciech Szczesny
Flot aktion til VM i skyggen af Schmeichel
Joao Felix
Bedre end Ronaldo
Bruno Fernandes
Portugals redningsmand
Ronaldo
Ulidelig tilværelse, temperamentet og den handicappede dreng
Bernardo Silva
Alf'en
Xherdan Shaqiri
Alpine Messi
Granit Xhaka
Udskældt stjerne
Luka Jovic
Når 6% ikke er nok
Dušan Tadić
Den hjemvendte søn
Dušan Vlahović
DV9
Álvaro Morata
Udskældt helt
Kai Havertz
Kopi af Lampard
Edinson Cavani
Tidligere bevaret hemmelighed
Darwin Nunez
Den næste Luis Suarez eller Liverpools manglende brik?
Brenden Aaronson
The Medford Messi
Gareth Bale
Kasseret af Mourinho og Real Madrid
Daniel James
Den walisiske Usain Bolt

Vidste du om ...

VM Artikler

VM Legender

Kampe og tabeller

Optakt

Fodbold nyheder

Magasin-artikler

Profiler

Ledere

Statistik