ALT om VM

Fodbold nyheder

JAPAN – Asiatisk sværvægter i en svær gruppe

Af Daniel Fisker

Det er syvende gang i træk, at Japan har kvalificeret sig til en VM-slutrunde, og i tre af de forudgående seks slutrunder er "Blue Samurai" gået videre fra gruppespillet, men denne gang står Tyskland og Spanien mellem japanerne og avancement fra gruppespillet.
Article image
Ritzau-Scanpix
Der var tale om en sand magtdemonstration, inden Japan kvalificerede sig til den kommende VM-slutrunde. "Samurai Blue" gjorde således rent bord med otte sejre ud af otte mulige. En af sejrene var på hele 14-0 over Mongoliet, mens Myanmar blev besejret 10-0. Japanerne scorede hele 46 mål i løbet af VM-kvalifikationen, mens der kun blev indkasseret to mål.


Selvom VM-kvalifikationen var en sand japansk magtdemonstration, var der i den grad grus i det japanske maskineri i kølvandet på OL i Tokyo i sommeren 2021. Her blev det japanske A-landshold slået sammen med OL-landsholdet, og herefter blev det til to nederlag i de efterfølgende tre kvalifikationskampe.

I første omgang tabte Japan - på hjemmebane - til Oman, hvorefter det to kampe senere blev til et nederlag til Saudi-Arabien. Herefter vandt Japan dog seks kampe i træk, hvorfor Japans kvalifikation til den syvende VM-slutrunde i træk var en realitet med en kvalifikationskamp i baghånden, hvor "Blue Samurai" spillede 1-1 mod Vietnam.

Selvom den japanske VM-kvalifikation var en sand magtdemonstration, så er der en vis niveauforskel fra kvalifikationsmodstanderne fra eksempelvis Tajikistan, Kirgisistan og Kina noget helt andet en Japans VM-gruppe, hvor japanerne skal op imod Tyskland, Spanien og Costa Rica.

Træneren

54-årige Hajime Moriyasu fik sit første cheftrænerjob i februar 2012, hvor han overtog tøjlerne i Sanfrecce Hiroshima, som han havde været assistenttræner for fra 2004 til 2010. Herefter var Moriyasu assistenttræner i Albirex Niigata, inden han satte sig i cheftrænerstolen i Sanfrecce Hiroshima.


I 2015 havde Hiroshima-klubben vundet det japanske mesterskab tre gange, hvorefter Moriyasu - i 2017 og efter 265 kampe som Sanfrecce Hiroshima-træner - gjorde sit indtog på det japanske landshold. Ved VM-slutrunden i 2018 var Moriyasu assistenttræner, men nu skal han altså have sin VM-ilddåb som Japansk landstræner.

Moriyasu har hidtil svoret til en 4-2-3-1-formation med to defensive midtbanespillere, en enkelt angriber og særdeles aggressivt spil på kanterne, hvilket også vil afspejle sig i den følgende vurdering af de japanske profiler. Japan er farligst på kontraangreb, og det kan vise sig at blive en fordel mod Tyskland og Spanien.

Profilen

Det var ganske vist den tidligere Liverpool-spiller, Takumi Minamino, som med ni mål blev Japans topscorer i den asiatiske VM-kvalifikation. Japans spydspids i VM-kvalifikationen, Yuya Osako, stod noteret for otte mål, da den asiatiske VM-kvalifikation var slut, men der er et tredje - og måske mere oplagt - bud på en japansk VM-profil.

Kantspilleren Junya Ito, som i sommerens transfervindue skiftede belgiske KRC Genk ud med Ligue 1-klubben Stade Reims, beviste således også sit værd i VM-kvalifikationen som både måltyv og assistmager. Hvis man ser tilbage på hele Japans VM-kvalifikation, hvilket vil sige 14 kvalifikationskampe, scorede Ito seks mål, mens han satte sine medspillere i scene med otte assists.

Osako, som var særdeles farlig i VM-kvalifikationen, er ikke i betragtning til VM-slutrunden, hvilket sandsynligvis skal tilskrives den 32-årige angribers formdyk det seneste år. Minamino kan dermed komme til at spille rollen som spydspids.

Derudover bliver det spændende at holde øje med det 21-årige stortalent Takefusa Kubo, som blev FC Barcelona-spiller, før han fyldte 10 år. Da han var 18 år gammel, skiftede han til Real Madrid, hvor han udviklede sig til at være et af de største talenter i verden. Udviklingen nåede dog at stagnere, før han i sommer skiftede til Real Sociedad, hvor han foreløbig har scoret to mål og leveret to assists i ni La Liga-kampe.

Mere om Japan

VM 2022

Lande-beskrivelser

Profiler

Lisandro Martinez
Amsterdams carnicero
Kevin De Bruyne
Kasseret af Mourinho
Gabriel Jesus
Er fortovsmaleren med øgenavnet Tetinha ”up 4 it”?
Gabriel Martinelli
Arsenals diamant
Neymar
30 år
Rodrygo
Fundet på gaden
Vinícius Júnior
VINI, VIDI, VICI
Joachim Andersen
Ukendt rekordindkøb eller Ronald Koeman?
Martin Braithwaite
Bedre end FIFA
Andreas Cornelius
Ny i FCK… for tredje gang
Kasper Dolberg
SMIL
Christian Eriksen
Tæt på Helveg og Jan Dahl
Pierre-Emile Højbjerg
Fremskudt bryst og frie følelser
Simon Kjær
Lederen der taler med fødderne
Phil Foden
Storsamler af fodboldkort og større end Messi
Harry Kane
Otte ord
Marcus Rashford
Red for life
Raheem Sterling
Hjem til London
Ben White
Fremtidsløsningen for Arsenal?
Karim Benzema
BenzeNA eller hattrick-helt?
Olivier Giroud
Jagter Henry
Antonie Griezmann
Tidligere Esencia!
Kylian Mbappé
Den næste Pelé kender retningen
Raphaël Varane
Gennembrud imod Manchester United
Memphis Depay
Tarzan med tatoveringer
Mohammed Kudus
Alle har retten til at drømme
Takehiro Tomiyasu
Fjerde gang var lykkens gang
Luka Modric
Fra flygtning til verdens bedste
Hakim Ziyech
Gadedrengen
Robert Lewandowski
Var bedre end Messi og Ronaldo
Wojciech Szczesny
Flot aktion til VM i skyggen af Schmeichel
Joao Felix
Bedre end Ronaldo
Bruno Fernandes
Portugals redningsmand
Ronaldo
Ulidelig tilværelse, temperamentet og den handicappede dreng
Bernardo Silva
Alf'en
Xherdan Shaqiri
Alpine Messi
Granit Xhaka
Udskældt stjerne
Luka Jovic
Når 6% ikke er nok
Dušan Tadić
Den hjemvendte søn
Dušan Vlahović
DV9
Álvaro Morata
Udskældt helt
Kai Havertz
Kopi af Lampard
Edinson Cavani
Tidligere bevaret hemmelighed
Darwin Nunez
Den næste Luis Suarez eller Liverpools manglende brik?
Brenden Aaronson
The Medford Messi
Gareth Bale
Kasseret af Mourinho og Real Madrid
Daniel James
Den walisiske Usain Bolt

Vidste du om ...

VM Artikler

VM Legender

Kampe og tabeller

Optakt

Fodbold nyheder

Magasin-artikler

Profiler

Ledere

Statistik