ALT om VM

Fodbold nyheder

DANMARK – Er danskerne VM-slutrundens dark horses?

Af Kent Christensen

Landsholdshypen har på ingen måde nået bristepunktet endnu, og alt tyder på, at det danske landshold er klar til at bevare det grænseløse ambitionsniveau.
Article image
Janteloven hører ingen steder hjemme, når snakken går på det danske landshold, og på trods af landets størrelse, er der ingen grænser for, hvad man tør håbe på af succeser til fodboldslutrunderne. Sidste år nåede håbet for alvor nye højder, da det danske landshold var usædvanlig tæt på at nå deres kun anden EM-finale nogensinde. Finale-håbet blev dog på skuffende vis slukket af englænderne i semifinalens forlængede spilleminutter.


På trods af et grænseløst ambitionsniveau, er det dog ikke altid selvskrevet, at Danmark kvalificerer sig til en VM-slutrunde, og VM i Qatar bliver danskernes sjette deltagelse i turneringen. Vejen til VM har været en nydelig omgang for det danske landshold, da de vandt ni ud af deres ti kvalifikationskampe. Her er det også værd at nævne deres imponerende målscore i kampene, hvor de i alt scorede 30 mål og kun indkasserede tre.

Medgangen i kvalifikationskampene har været overført til både UEFA Nations League- og EM-succes. Det er specielt sidstnævnte slutrunde, hvor minderne stadigt er dugfriske. Starten på sidste års EM blev dog en ualmindelig, rodet og kaotisk en af slagsen, hvor det mest sorgfulde og bekymrende øjeblik var, da Christian Eriksen i slutrundens første kamp mod Finland fik et ildebefindende. Det danske landshold rådede dog bod på Christian Eriksens uheldige situation og dedikerede turneringens senere succeserne til stjernelandsholdsspilleren. Det blev tilslut en flotspillet EM-semifinale mod et stærkt engelsk mandskab.

Nations League-kampene har også været en ’ligeved og næsten oplevelse’ for danskerne, da de med et enkelt point mindre end Kroatien på førstepladsen kommer til at gå glip af finalestævnet til næste sommer. Spillet har dog ofte være tilfredsstillende i turneringen, hvor det mest nævneværdige har været de to sejre over de tidligere verdensmestre fra Frankrig. Kun Kroatien har været en slags ’kryptonit’ for det danske landshold, da det var det eneste hold, der lykkedes med at stjæle vigtige point fra danskerne.

Hvis man kigger på danskernes VM-gruppe, kan man også fryde sig lykkelig over ikke at kunne se Kroaterne i gruppen, som ved sidste VM-slutrunde var holdet, der satte en stopper for det danske landsholds videre avancement. Tunesien, Australien og Frankrig, er holdene, som skal stå overfor VM-slutrundens dark horses fra Danmark, hvor specielt sidstnævnte nation bliver afgørende at slå, hvis man skal gøre sig forhåbninger om at blive gruppevindere. Det er heller ikke utænkeligt for danskerne at hente point mod de tidligere verdensmestre, da Danmark som sagt er gået sejrrigt ud af de seneste to opgør og spillede sig til en pointdeling ved VM i 2018 mod Frankrig.

Mange spår danskerne til at være turneringens ‘dark horses’, da de er en forholdsvist lille fodboldnation sammenlignet med VM-slutrundens helt store favoritter og de samtidigt ikke har et samlebånd af internationale trofæer i pokalskabet hos DBU. Det danske landsholds seneste præstationer taler dog for, at de kan udfordre selv de største nationer og titel-favoritter, og med en spillertrup, der indeholder unge talenter og mere erfarne spillere med adresser i fodboldverdenens helt store ligaer, så er det ikke utænkeligt, at det danske landshold kan nå langt ved VM i Qatar.


Profilen

Danmark har ikke for alvor en enkelt profil, som gang på gang stjæler alle landsholdsrelaterede-overskrifter, men er mere kendt for at være et kollektiv, der sammen skaber resultaterne. Det er klart, at Christian Eriksen vil være på de flestes læber, når man taler enkeltmandspræstationer på holdet, men hvis man kigger på lederrollen, er det Kasper Schmeichel, der skinner igennem. Hele otte kampe i træk formåede han at holde buret rent i kvalifikationskampene, og landsholdserfaringen er heller ikke til at tage fejl af, da han hidtil står noteret for 84 landsholdskampe siden 2011. Hvis danskerne skal få VM-succes, er det vigtigt, at man først og fremmest har en anfører i Schmeichel, som formår at afværge målfarlige situationer, samt en effektiv-offensiv til at afgøre kampene.

Træneren

Fra den ene Kasper til den anden. Kasper Hjulmand er ligesom Schmeichel, personen, som skal udfylde lederrollen på holdet, og siden sin start på landsholdet i 2020, er han på kort tid blevet en anerkendt træner. Sejrsraten har siden job-overtagelsen været til at prale af for den danske landstræner, og det afspejler sig også i den tiltro han har til, at det danske landshold kan nå langt ved enhver slutrunde. Taktikken består af høj-boldbesiddelse og offensivt spil - som han blandt andet har været kendt for i sin tid hos FC Nordsjælland. De offensive taktikker har allerede vist sig at give pote for landstræneren, da hans landsholdstrup var i stand til at score hele 30 mål på ti kampe i VM-kvalifikationen. Det offensive spil bliver med al sandsynlighed også en væsentlig faktor, for at Danmark kan få succes i Qatar-slutrundens landsholdskampe.

Mere om Danmark

VM 2022

Lande-beskrivelser

Profiler

Lisandro Martinez
Amsterdams carnicero
Kevin De Bruyne
Kasseret af Mourinho
Gabriel Jesus
Er fortovsmaleren med øgenavnet Tetinha ”up 4 it”?
Gabriel Martinelli
Arsenals diamant
Neymar
30 år
Rodrygo
Fundet på gaden
Vinícius Júnior
VINI, VIDI, VICI
Joachim Andersen
Ukendt rekordindkøb eller Ronald Koeman?
Martin Braithwaite
Bedre end FIFA
Andreas Cornelius
Ny i FCK… for tredje gang
Kasper Dolberg
SMIL
Christian Eriksen
Tæt på Helveg og Jan Dahl
Pierre-Emile Højbjerg
Fremskudt bryst og frie følelser
Simon Kjær
Lederen der taler med fødderne
Phil Foden
Storsamler af fodboldkort og større end Messi
Harry Kane
Otte ord
Marcus Rashford
Red for life
Raheem Sterling
Hjem til London
Ben White
Fremtidsløsningen for Arsenal?
Karim Benzema
BenzeNA eller hattrick-helt?
Olivier Giroud
Jagter Henry
Antonie Griezmann
Tidligere Esencia!
Kylian Mbappé
Den næste Pelé kender retningen
Raphaël Varane
Gennembrud imod Manchester United
Memphis Depay
Tarzan med tatoveringer
Mohammed Kudus
Alle har retten til at drømme
Takehiro Tomiyasu
Fjerde gang var lykkens gang
Luka Modric
Fra flygtning til verdens bedste
Hakim Ziyech
Gadedrengen
Robert Lewandowski
Var bedre end Messi og Ronaldo
Wojciech Szczesny
Flot aktion til VM i skyggen af Schmeichel
Joao Felix
Bedre end Ronaldo
Bruno Fernandes
Portugals redningsmand
Ronaldo
Ulidelig tilværelse, temperamentet og den handicappede dreng
Bernardo Silva
Alf'en
Xherdan Shaqiri
Alpine Messi
Granit Xhaka
Udskældt stjerne
Luka Jovic
Når 6% ikke er nok
Dušan Tadić
Den hjemvendte søn
Dušan Vlahović
DV9
Álvaro Morata
Udskældt helt
Kai Havertz
Kopi af Lampard
Edinson Cavani
Tidligere bevaret hemmelighed
Darwin Nunez
Den næste Luis Suarez eller Liverpools manglende brik?
Brenden Aaronson
The Medford Messi
Gareth Bale
Kasseret af Mourinho og Real Madrid
Daniel James
Den walisiske Usain Bolt

Vidste du om ...

VM Artikler

VM Legender

Kampe og tabeller

Optakt

Fodbold nyheder

Magasin-artikler

Profiler

Ledere

Statistik