ALT om VM

Fodbold nyheder

SPANIEN – En ny generation skal genfinde succesen

Af Kent Christensen

Spanien er klar til endnu en VM-slutrunde, og deres deltagelse til VM er på ingen måde ny for dem, da de har kvalificeret sig til samtlige FIFA-arrangerede turneringer siden 1978.
Article image
Ritzau-Scanpix
Det overrasker ingen at spanierne deltager i årets VM i Qatar, men det var dog med nød og næppe at det spanske landshold fik kvalificeret sig. Trods en forholdsvist overskuelig VM-kvalifikationsgruppe med hold som; Kosovo, Georgien, Grækenland og Sverige, var det kun en kneben 1-0-sejr mod Sverige i deres sidste kvalifikationskamp, der sikrede deres VM-billet. Det blev dermed deres tolvte VM-kvalifikation i træk.


Overordnet set har kvalifikationskampen for Spanien været sværere, end hvad mange havde kunnet forudse. De har skullet kæmpet sig igennem stærke defensive hold som Grækenland, og været heldige med at få mål i kampenes sidste minutter, samt tabt point i kampe mod både Grækenland og Sverige. På trods af de vanskelige kvalifikationskampe, kan spanierne dog prale af at have klaret sig ganske fint i andre turneringer. De mest nævneværdige er specielt deres førsteplads i UEFA Nations League-gruppen, hvor Alvaro Morata, ligesom i sidste kvalifikationskamp mod Sverige - scorede i det 88’ende minut og vandt kampen med 1-0, og dermed sikrede førstepladsen i gruppen.

Spanien kan altså, udover at se frem til en længeventet VM-slutrunde, samtidigt glæde sig til Nations League-finalestævnet, der bliver spillet til næste sommer. Sommeren-2021 var også ganske fin for spanierne, som nåede til semifinalen, hvor de mødte EM-vinderne fra Italien. Deres EM-gruppesil bestod af to uafgjorte kampe mod henholdsvis Polen og Sverige, samt en stor 5-0-sejr mod Slovakiet i deres sidste gruppekamp. Dernæst skulle spanierne ud i hele tre forlængede spilletids-kampe i EM-playoffs, hvor de lykkedes med at vinde den forlængede spilletid mod Kroatien og en straffesparkskonkurrence mod Schweiz i kvartfinalen. Spanien var millimeter fra en EM-finale, da de tilslut blev slået ud af Italien i en straffesparkskonkurrence, hvor Spaniens to angribere; Olmo og Morata, brændte hver deres skud.

Det er ikke mange år siden, at det spanske landshold oplevede deres storhedstid. Man skal tilbage til 2008, hvor den helt store succes fandt sted, da de vandt EM i Schweiz. EM-succesen gentog de fire år efter, da de vandt europamesterskabet med en storsejr på 4-0 over Italien. Landets stolteste øjeblik var dog ved VM-slutrunden i 2010, hvor de for første gang i deres historie kunne løfte det prestigefyldte VM-trofæ i Sydafrika efter en højintens finale mod Holland. Spanien blev i årene 2008-2012 det første hold til at vinde tre internationale-titler på stribe.

Holdet fra den gyldne æra anses af mange som værende det bedste fodboldhold nogensinde, og den dag i dag, er der stadig enkelte spillere fra perioden på landsholdet. Det er dog ikke til at tage fejl af, at der er sket et generationsskifte på holdet, og for mange handler dette års VM om at genfinde den ypperste succes i turneringen.

Profilen


Spanien er fyldt med profiler, og de er kendt for at være offensive i deres spil med masser af boldbesiddelse og korte afleveringer. Det ville næsten være en sensation hvis ikke man så holdet stille op i en 4-3-3-formation. Generationsskiftet er ganske vist aktuelt på det spanske landshold, og det er i særdeleshed interessant at kigge på deres midtbanekæde, hvor man tidligere har kunnet fryde sig over at have verdensklasse midtbane-legender som Andrés Iniesta og Xavi Hernández til at styre showet. De er dog blevet erstattet af to væsentligt yngre midtbaneprofiler, nemlig Pedri og Gavi, der til daglig spiller i FC Barcelona. Begge er yderst vigtige for, at Spaniens spil kan fungere, men da mål er det vigtigste for at vinde, kræver det også en dygtig angriber. Ansu Fati fra FC Barcelona kunne være et god bud på en profil, det forudsætter dog, at træner-Luis Enrique prioriterer at sætte ham på banen, hvilket ikke har været tilfældet for nyligt. Derfor er den mere erfarne Alvaro Morata fra Atletico Madrid måske et bedre bud, da han i øjeblikket er noteret for langt flere minutter på banen, og har derudover også formået at score vigtige mål for det spanske landshold.

Træneren

Den succesfulde manager, Luis Enrique, er manden bag roret på det spanske landshold. Trænerjobbet er ikke fremmed for den spanske kommandant, som tidligere har haft stor succes i FC Barcelona, hvor han blandt andet vandt Champions League-trofæet i 2015, samt to ligatitler og tre Copa Del Reys. Luis Enrique viste sig altså at være en god tronarving fra Barcelonas gyldne år med Guardiola, og hans taktiske tilgang er meget sammenlignelig med Pep Guardiolas, da begge satser meget på offensivt spil. Selv udtaler træneren om sin taktik:

- Spillerne som jeg håber at kunne vælge til at spille, er spillere, der er egnet til at holde på bolden, samt have bolden i modstanderens banehalvdel, selvom det giver fansene et hjerteanfald.


Mere om Spanien

VM 2022

Lande-beskrivelser

Profiler

Lisandro Martinez
Amsterdams carnicero
Kevin De Bruyne
Kasseret af Mourinho
Gabriel Jesus
Er fortovsmaleren med øgenavnet Tetinha ”up 4 it”?
Gabriel Martinelli
Arsenals diamant
Neymar
30 år
Rodrygo
Fundet på gaden
Vinícius Júnior
VINI, VIDI, VICI
Joachim Andersen
Ukendt rekordindkøb eller Ronald Koeman?
Martin Braithwaite
Bedre end FIFA
Andreas Cornelius
Ny i FCK… for tredje gang
Kasper Dolberg
SMIL
Christian Eriksen
Tæt på Helveg og Jan Dahl
Pierre-Emile Højbjerg
Fremskudt bryst og frie følelser
Simon Kjær
Lederen der taler med fødderne
Phil Foden
Storsamler af fodboldkort og større end Messi
Harry Kane
Otte ord
Marcus Rashford
Red for life
Raheem Sterling
Hjem til London
Ben White
Fremtidsløsningen for Arsenal?
Karim Benzema
BenzeNA eller hattrick-helt?
Olivier Giroud
Jagter Henry
Antonie Griezmann
Tidligere Esencia!
Kylian Mbappé
Den næste Pelé kender retningen
Raphaël Varane
Gennembrud imod Manchester United
Memphis Depay
Tarzan med tatoveringer
Mohammed Kudus
Alle har retten til at drømme
Takehiro Tomiyasu
Fjerde gang var lykkens gang
Luka Modric
Fra flygtning til verdens bedste
Hakim Ziyech
Gadedrengen
Robert Lewandowski
Var bedre end Messi og Ronaldo
Wojciech Szczesny
Flot aktion til VM i skyggen af Schmeichel
Joao Felix
Bedre end Ronaldo
Bruno Fernandes
Portugals redningsmand
Ronaldo
Ulidelig tilværelse, temperamentet og den handicappede dreng
Bernardo Silva
Alf'en
Xherdan Shaqiri
Alpine Messi
Granit Xhaka
Udskældt stjerne
Luka Jovic
Når 6% ikke er nok
Dušan Tadić
Den hjemvendte søn
Dušan Vlahović
DV9
Álvaro Morata
Udskældt helt
Kai Havertz
Kopi af Lampard
Edinson Cavani
Tidligere bevaret hemmelighed
Darwin Nunez
Den næste Luis Suarez eller Liverpools manglende brik?
Brenden Aaronson
The Medford Messi
Gareth Bale
Kasseret af Mourinho og Real Madrid
Daniel James
Den walisiske Usain Bolt

Vidste du om ...

VM Artikler

VM Legender

Kampe og tabeller

Optakt

Fodbold nyheder

Magasin-artikler

Profiler

Ledere

Statistik