Det læser brugerne på INDKAST lige nu

Henrik Varbøl Andersen

MEXICO – I skyggen af Hugo Sanchez og VM 1986

De sidste syv gange Mexico har deltaget ved et VM, er det endt med exit i 1/8-finalerne, og denne gang er forventninger heller ikke til mere.
VM i 1986 i Mexico er langt væk, og den eufori der dengang omgav det mexicanske landshold er ligeledes forduftet. Anført i 1986 af Real Madrid-stjernen Hugo Sanchez nåede landsholdet helt til kvartfinalen, hvilket stadig står som mexicanernes bedste resultat ved et verdensmesterskab.

Den nuværende landstræner Gerardo ”Tata” Martino har ikke opnået popularitet hos fans eller hos pressen, og hans konservative stil står ofte for skud. Både presse og fans har travlt med, at kræve Martinos afgang som landstræner, og det smitter af på kærligheden til landsholdet.

Landsholdet spiller ikke godt, og deres seneste landskamp i juni mod Uruguay endte med et katastrofenederlag på hele 0-3. ”Tata” Martino skal dog ikke have hele skylden, da det mexicanske landshold ikke ligefrem flyder over med stjernespillere fra store adresser.

Holdet skal genfinde den form, som de havde da Martino startede sin periode. Hele 17 kampe uden nederlag og blandt andet sejre over Sydkorea, Japan og Holland. 4-3-3 formationen fungerede til perfektion for holdet, og det kan derfor virke lidt underligt at Martino nu er begyndt at eksperimentere med formationen.

Holdet er havnet i pulje B med Argentina, Saudi-Arabien og Polen, hvor specielt opgøret mod polakkerne bør ses som en nøglekamp. Mexicanerne har travlt med kun godt en måned til VM, så skal formen snart indfinde sig igen hos Martinos udvalgte hvis holdet skal opleve samme succes og eufori som i de glade dage i 1986.


Profilen
Guillermo Ochoa, som med sine 37 år også er holdets mest rutinerede, bliver en vigtig mand for mexicanerne. Standard Liege-målmanden har fortsat sine fantastiske reflekser, og på den baggrund kan han fortsat blive enormt vigtigt. Han kan gå en travl slutrunde i møde, da mexicanerne ikke ligefrem sprudler som hold. Ochoa har siden 2011 befundet sig i Europa, og han var en stor profil hos franske Ajaccio, hvor han nåede hele 112 kampe fra 2011 til 2014. Herefter gik turen til Malaga i Spanien, hvor succesen ikke blev så stor. En lejeaftale med Granada i 2016-17 vendte dog målmandens lykke igen, og han er nu en sikker sidste skanse hos belgiske Standard Liege. Han er også et af de mest sikre kort på holdet, når Martino sender sine udvalgte på banen. Den rutine han besidder bliver vigtig for Mexico.


Træneren
Siden 2019 har Gerardo Daniel ”Tata” Martino stået i spidsen for Mexico. Argentinerens CV taler for sig selv, da han tidligere har været chefen hos Barcelona og det argentinske landshold. Det blev dog kun til en enkelt sæson i den spanske storklub Barcelona inden ”Tata” blev afskediget. I hans nuværende job høster han heller ikke de store roser i øjeblikket. Fans og presse har nærmest dannet fælles front i det fodbold gale land, og ønsket om at den konservative træner jages på porten er tiltagende.

Senest da ”Tata” fraveg sit normale 4-3-3 til fordel for 5-3-2, hvilket Uruguay udnyttede til en nem 3-0 sejr mod en flok modløse mexicanere. Han startede dog med stor succes, da han førte Mexico til en sejr i CONCACAF Gold Cup efter en finale sejr over USA. Det var Mexicos ottende triumf i den Nord Amerikanske turnering, som inkluderer landene fra Central Amerika og Caribien. Det spil skal ”Tata” Martino få sit hold til igen at præstere, hvis han skal skaffe succes til landsholdet ved VM i Qatar, og måske også sikre sin egen eksistens som landstræner.

MEST LÆSTE - SPORTSNYHEDER

SENESTE SPORTSNYHEDER