Anders Mathiasen

TYSKLAND - Tilbage på fodboldtronen under ny ledelse?

Tyskland træder ind til den kommende VM-slutrunde med blandede forventninger. På den ene side forventes det altid, at Tyskland kæmper med om titlerne til de store turneringer, men skuffelser i de seneste to slutrunder betyder, at forventningerne til det tyske mandskab ikke er så høje som tidligere år. Og med en ny træner ved roret venter verden med spænding på at se, om Tyskland igen skal betragtes som favoritter til at tage verdensmesterskabet.
7 - 1 stod der på måltavlen i på Estádio Mineirão i Brasilien den 8. juli 2014 efter semifinaleopgøret ved VM 2014 mellem værterne fra Brasilien og Tysland. Det var et højdepunkt for det tyske landshold samtidig med, at det var præcis det modsatte for et sagesløst brasiliansk landshold, der uden Neymar ikke kunne stille noget op overfor den tyske målmaskine. Det var et tysk landshold der dengang i finalen mødte Argentina, hvor man i forlænget spilletid på et mål af Mario Götze vandt 1-0 og dermed sikrede sig VM-titlen.

Denne dag føles efterhånden som en evighed siden, for det tyske landshold har siden VM i 2014 ikke udviklet sig tilstrækkeligt under Joachim Löw til for alvor at kæmpe med om de største titler. Ved VM i 2018 blev det et skuffende exit fra gruppespillet, mens man røg ud af ottendedelsfinalen ved EM i 2021 til England, hvilket blev den endelige destination for Joachim Löw som cheftræner, hvorefter den tidligere assistenttræner Hansi Flick blev ansat til at lede tyskerne tilbage på sporet mod endnu en stor titel. Siden Flicks overtagelse er tyskerne for alvor kommet tilbage på sporet, hvor en blandet trup med både erfarne og unge spillere udgør stammen på holdet. Thomas Müller, Manuel Neuer og Antonio Rüdiger viser vejen for de unge stjerneskud som Jamal Musiala, Karim Adeyemi og Nico Schlotterbeck.

Tyskland kvalificerede sig til det kommende VM i Qatar uden de store problemer. Man formåede at kvalificere sig til VM 2022 som det første hold i verden, hvor man gik igennem kvalifikationen med sejre i ni ud af ti kampe. Kun et bittert nederlag på hjemmebane til Nordmakedonien blev det til i hele kvalifikationen - et nederlag der var tyskernes blot tredje nederlag i VM-kvalifikations sammenhæng.

Profilerne

Uden at forklejne det tyske angreb med fine spillere som Kai Havertz og Timo Werner må det siges at være det tyske forsvar, der skal bringe en eventuel VM-titel hjem. Det er unægteligt på den nederste halvdel af banen, at man skal finde de profiler, der skal gøre forskellen for ”Die Mannschaft”. Her finder man især Manuel Neuer, Jushua Kimmich og Antonio Rüdiger. Neuer er efter en alvorlig skade i 2017 og 18 kommet flot tilbage og er stadig førstemand for Bayern München og ”Die Mannschaft”. Med sine redninger, sin feltdominans og sine sweeper-agtige udløb der gør det svært for modstanderne at lave lange stikninger, er han en vigtig sidste skanse for Hansi Flick og det tyske mandskab. Lidt længere fremme på banen har vi som nævnt Joshua Kimmich og Antonio Rüdiger, der begge er essentielle for den måde, som Flick vil have det tyske landshold til at spille på. Rüdiger er med sin fart vigtig for restforsvaret, hvis modstanderen vil forsøge at køre omstillinger mod et ofte højtstående tysk forsvar, mens han også selv kan drive bolden frem. Kimmich er lige så essentiel, for med sin vision for spillet kan han både fra højre back og fra midtbanen kontrollere kampens tempo. Kimmich er en spiller, som de fleste trænere, gerne vil have på sit hold; han er en regulær schweizerkniv, der kan bruges, hvor end der er behov for det.

Træneren

Hans-Dieter Flick, også kendt som Hansi Flick, overtog posten som cheftræner for det tyske landshold efter den succesrige Joachim Löw fratrådte sin stilling efter EM 2021. Löws periode som cheftræner for landsholdet var præget af stor succes, hvor man bl.a. formåede at vinde VM i 2014 samt opnå en sølvmedalje ved EM i 2008. Hansi Flick var en stor del af succesen i disse år, da han i erhvervet som assistenttræner havde en finger med i spillet, hvad angik tyskerne spil på banen. Derfor var det også naturligt, at det var netop Flick, der skulle overtage når Joachim Löw engang trådte tilbage fra sin post. Da tiden kom efter EM i 2021, var det en Hansi Flick, som havde oplevet stor succes som cheftræner i Bayern München, hvor han i en periode på knap to år formåede at vinde Champions League, Bundesligaen, Pokalturneringen samt VM for klubhold. Flick og Bayern München blev hurtigt kendt for deres kompromisløse ”gegenpress” og høje intensitetsniveau, hvilket utvivlsomt også er noget, som Flick forsøger at implementere på det tyske landshold - dog til tider med mindre held. Flick har en enkelt gang eksperimenteret med en tremandsbagkæde, men ellers ligner det en 4-2-3-1 formation, som det tyske landshold skal bruge i Hansi Flicks øjne.

MEST LÆSTE - SPORTSNYHEDER

SENESTE SPORTSNYHEDER