Torsten Brix

Galehuset – FC Barcelona

Barcelona-præsidenten Joan Laporta blæser på ”Financial Fair Play”, og han forsøger at købe sig ud af den økonomiske krise, men er han i gang med at optage ”kviklån”?
– Det er et galehus. Det er vanvittigt, hvad der foregår lige nu.

Sådan har Paulo Chichon, ekspert i spansk fodbold, sagt til Ekstra Bladet om situationen i Barcelona. Her har de to danske landsholdsspillere - Martin Braithwaite og Andreas Christensen - ufrivilligt fået en hovedrolle i et økonomisk kaos, som er kommet på den anden side af noget vanvittigt.

For hvad f….. sker der lige i den catalonske storklub. Indkast.dk har kradset lidt i ”såret” hos den medlemsstyrede klub og forsøgt at skabe et tiltrængt overblik. Næsten alt i denne forbindelse handler om økonomi, og det har aldrig været værre i FC Barcelona og måske heller ikke for nogen anden klub i verdenshistorien.

Gælden har rundet vanvittige 10 milliarder kroner og for at sætte det i forbindelse med andre klubber, så har den meget udskældte ledelse af Manchester United skabt en gæld – på det halve. Barcelona har længe haft et voldsomt driftsunderskud, men under Corona gik det helt galt. For at sætte det lidt i relief, så har Barcelona – selvom Lionel Messi ikke er på lønningslisten – flere lønningsudgifter end indtægter.

Dette er naturligvis nødt til at blive ændret og derfor har ledelsen – på en meget umenneskelig måde – forsøgt at få Martin Brathwaite og franskmanden Samuel Umtiti til at forlade klubben, efter træner Xavi slog fast, at de ikke længere var en del af hans planer og præsident, Joan Laporta, slog fast overfor Tv-stationen Esport3:

- Umtiti og Braithwaite har kontrakter, som vi respekterer, men de forstår begge, at det bedste for dem er at forlade os og spille et andet sted.

Udmeldingen fra Xavi og Laporta fik loyale fans til at reagere med hånelige kommentarer overfor især Brathwaite, der har kontrakt med klubben indtil 2024. Barcelona forsøgte altså at presse spillerne ud for at få plads i lønningsbudgettet til deres nye spillere, som de har hentet mange af. Derudover har de forsøgt at hente yderligere indtægter ind for at skabe plads i regnskabet til højere lønninger.

Disse indtægter er kommet i hus, men skulle have været fremtidige indtægter, som er solgt videre. Så i fremtiden vil Barcelona få en meget lavere omsætning for at finansiere deres dårligere økonomi for tiden. Dette er lige til et afsnit af ”Luksus-fælden” og minder meget om, hvordan deltagere optager højtforrentede ”kvik-lån” for at klare deres øjeblikkelig dårlige økonomi.

Hollandske Frenkie de Jong har derudover igennem lang tid ikke modtaget al sin løn, og hvordan ledelsen kan udlade dette samtidigt med at hente løntunge spillere ind er fortsat en gåde. Klubbens motto ”Més que un club” – mere end en klub - har virkelig været sat på en prøve. FC Barcelona er ejet af klubbens ca. 145.000 medlemmer og dette er i økonomisk trængte tider også et problem, for dermed er der ikke nogen stenrige klubejere, der kan hjælpe, ”når kassen er tom”.

Joan Laporta har tidligere skabt noget mytisk over Barcelona ved at hente nogle store fodboldnavne til klubben, og det er han også i gang med nu. Jules Koundé, Raphinha og en af verdens allerstørste stjerner, Robert Lewandowski, er kommet for samlet 1.500 millioner kroner. Hvordan dette er muligt, når klubben i marts 2021 offentliggjorde, at de havde en gæld på over 1,2 milliarder euro er mildest talt overraskende. For hvordan er det muligt med FIFA’s stramme Financial Fair Play-regler?

Det handler om det spanske ord – Palancas – som betyder ”løftestang”. De har solgt deres fremtidige indtægter blandt andet 15 procent af rettighederne til klubbens tv-indtægter de næste 25 år og senere solgte de yderligere ti procent af dette samme. Derudover har de solgt 25 procent af Barça Studios, der står for håndteringen af klubbens sociale medier.

Et voldsomt sats af Barcelona-ledelsen, men måske havde den ikke noget valg. For de skulle have løftet det sportslige niveau i klubben og det kræver penge – at tjene penge i dette tilfælde. Barcelona har kun vundet et trofæ de sidste tre sæsoner, efter de havde vundet det spanske mesterskab 8 ud af 11 gange før det.

Så Barcelona bruger en masse penge og satser på, at sportslig succes kan hente nogle af pengene tilbage. Næsten ligesom at tage til Las Vegas og så satse alle sine penge. Derfor var det næsten komisk, da Joan Laporta forleden kom på et gigantisk lysende billboard hos luksushotellet Palms Casino Resort… i Las Vegas. En præsident der forsøger at forbruge sig ud af deres økonomiske krise!

MEST LÆSTE - SPORTSNYHEDER

SENESTE SPORTSNYHEDER