Fodbold nyheder

Bemærkelsesværdige hold – FC Midtjylland 2015/16

Af Niklas Gerster

Sæsonstarten nærmer sig for de danske klubhold, og dermed ruller diverse kvalifikationskampe til de europæiske turneringer også snart over skærmen igen. I den anledning er vi her på Indkast.dk dykket ned i historiebøgerne. For hvilke danske hold har gennem tiden begejstret og overrasket os i det store Europa?
Article image
Mathias Bak Larsen
FC Midtjylland er det første Superliga-hold der skal i aktion i den nye europæiske sæson, når de den 19. juli træder ind i 2. kvalifikationsrunde til Champions League. Her skal de forsøge at forsvare den danske fane imod det cypriotiske hold AEK Larnaca. I den forbindelse kaster vi blikket tilbage på deres flotte europæiske rejse i 2015/2016-sæsonen.


FC Midtjyllands 2015/16-hold skrev på flere måder historie for den unge klub fra 1999. Stammen af truppen havde kort forinden vundet klubbens første danske mesterskab. Samtidigt var holdet fra 2015/16-sæsonen det første, som lykkedes med at banke døren ind til et europæisk gruppespil efter flere fejlforsøg i tidens løb. En af holdets mest iøjnefaldende profiler var Pione Sisto, som i den grad cementerede sit navn denne sæson. Cheftræneren Jess Thorup rådede dog også over andre centrale FCM-skikkelser. Der kan i flæng nævnes profiler som Tim Sparv, Jakob Poulsen, Kristian Bach Bak, Morten ”Duncan” Rasmussen, Paul Onuachu og Erik Sviatchenko.

FC Midtjylland åbnede den europæiske sæson i 2. kvalifikationsrunde til Champions League. Her mødte de semiprofferne Lincoln Red Imps fra Gibraltar. Det blev en smal sag for danskerne, som samlet vandt 3-0. I 3. kvalifikationsrunde blev modstanden hårdere, da de cypriotiske mestre APOEL FC ventede. Et mandskab som tidligere havde gjort det onde ved danske hold, og FCM blev ingen undtagelse. 2-2 endte det samlet, men cyprioterne avancerede på reglen om flest udebanemål.

FCM fik dog endnu en chance for at opnå et europæisk gruppespil, da nederlaget sendte dem over i Europa League-formatet, hvor en direkte kamp om deltagelse i den mindre europæiske turnering ventede. Modstanderen de skulle forbi var dog ikke en lille én af slagsen, da engelske Southampton var udfordreren. ”The Saints” var uvante i Europa, men var alligevel storfavoritter til at gå videre. Holdet fra heden tog dog udfordringen op, og spillede sensationelt 1-1 i Southampton. Tim Sparv huggede det vigtige udebanemål ind fra kanten af feltet. Dermed stod FCM med gode kort på hånden inden det skæbnesvangre returopgør på MCH Arena. Det blev en magisk aften, hvor midtjyderne med hiv og sving klemte en 1-0-sejr hjem. Heroisk forsvarsspil, en portion held samt et rigtigt knoklemål af Morten ”Duncan” Rasmussen blev opskriften på succes. Dermed var FC Midtjylland i Europa League-gruppespillet for første gang.

Danskerne kunne måbende se den italienske storklub Napoli dukke op i gruppelodtrækningen. Polske Legia Warszawa og belgiske Club Brügge var gruppens øvrige modstandere. Napoli var åbenlyse favoritter til at vinde gruppen, mens Legia Warszawa og Club Brügge på papiret var mere til at tale med.

Midtjyderne startede hjemme imod Legia Warszawa. Her fik de en drømmestart, og vandt 1-0 over de polske mestre. Holdet fra Herning- og Ikastområdet var dog langt fra færdige med at imponere, da de runden efter vandt 3-1 på udebane imod Club Brügge. Pione Sisto, Paul Onuachu og Filip Novak stod bag målene. FCM havde dermed maksimumpoint efter de første to runder, og selvtillidskontoen var derfor fuldt tanket inden den europæiske sværvægter Napoli gæstede MCH Arena. Her kom midtjyderne dog gevaldigt ned på jorden igen, da italienerne bankede dem 4-1. Stjerner som Kalidou Koulibaly, Manolo Gabbiadini og Gonzalo Higuain viste FC Midtjylland, at de stadig var en mindre fisk i det store hav af europæiske klassemandskaber.


I runde fire fik FCM endnu heftigere bank i det omvendte opgør på Stadio San Paolo i Napoli. Et ikonisk stadion hvor selveste Diego Maradona trådte sine største fodboldskridt. Hjemmeholdet sendte FCM hjem med en 5-0-afklapsning. Den dårlige stime fortsatte, da FCM også tabte i Polen, hvor Legia denne gang var 1-0 sejrherrene. Der var dermed lagt op til en direkte duel om 2. pladsen i puljen, da Club Brügge gæstede MCH Arena i sidste spillerunde. Vinderen gik videre, men FCM kunne også nøjes med uafgjort. Det blev da også resultatet i et tæt opgør. 1-1 og Europa-rejsen fortsatte for danskerne.

FC Midtjylland var dermed iblandt de sidste 32 europæiske hold, som skulle kæmpe om trofæet i knald eller fald kampe frem til finalen. Liverpool, Lazio og Tottenham var blot nogle af de europæiske storhold, som kunne trækkes. Det blev da også noget af en lodtrækning for midtjyderne, da Manchester United blev duellanten. Englænderne var dumpet ned fra Champions League-gruppespillets 3. plads i en gruppe med Wolfsburg, PSV Eindhoven og CSKA Moskva. Selvom United ikke var i den bedste forfatning, var de stadig gigantiske favoritter til at gå videre. Premier League-mandskabet drog til Herning, og mødte naturligvis et udsolgt MCH Arena. Hjemmeholdets fans var opsatte på at se, om de lokale helte kunne stille noget op imod stjerner som Memphis Depay og Juan Mata.

Det var en flok topmotiverede midtjyder, der bød den store modstander velkommen. Kampen bølgede, men pludselig viste udeholdet hvorfor favoritværdigheden var på deres side. Et skarpt indlæg i højre side blev sendt ind i det lille felt. Memphis Depay modtog den, og klemte sin afslutning ind under Mikkel Andersen. 0-1. Kort efter fik tilskuerne dog valuta for pengene. Bolden landede for fødderne af driblestærke Pione Sisto i venstre angrebsside. Den lokale Tjørring-dreng tørrede efterfølgende et par United-spillere, og vristede sig i en fri skudposition. Hans afrettede afslutning endte uden for Sergio Romeros rækkevidde i målet. 1-1 og ekstase på MCH Arena.

Uafgjort ville være et markant resultat for FCM, og det lignede da også kampens udfald, som anden halvleg skred frem. Men ud af det blå tog indskiftede Paul Onuachu pludselig sagen i egen hånd. Den tårnhøje angriber fik på feltkanten slidt sig frem til en skudmulighed, og med en flad afslutning sendte han bolden i det korte målhjørne. Føringen på 2-1 holdt hjem, og FCM havde skabt et sensationelt resultat imod den engelske storklub.

Arbejdet var dog langt fra færdigt, og ugen efter skulle midtjyderne til det ikoniske stadion Old Trafford, som har plads til 75.000 tilskuere. Midtjyderne gik igen uimponerede til værks, og i det 27. minut var Pione Sisto atter på pletten. Han snød flere United-spillere med et par fikse driblinger i feltet, hvorefter han sendte bolden fladt ned i det ene målhjørne. Den ultimative sensation lurede, men United fik sat foden ned over for den aktuelle 1-3-stilling. De udlignede inden pausen, og i anden halvleg viste de således, hvem der regerede i Manchester. Her gik ”De røde djævle” komplet mål amok, og den dengang 18-årige Marcus Rashford fik et gennembrud med to scoringer, der sænkede det midtjyske mandskab. 5-1 stod den på måltavlen ved slutfløjt. Dermed endte det europæiske eventyr brat med en forventet øretæve af den engelske storklub. Midtjyderne holdt dog liv i miraklet længere tid, end de fleste havde spået, og klubben fra den jyske hede kunne stolt se tilbage på store europæiske oplevelser og erfaringer.

Starting XI:

Mikkel Andersen

André Rømer
Kian Hansen
Nikolaj Bodurov
Filip Novak

Tim Sparv
Kristoffer Olsson

Rilwan Hassan
Vaclav Kadlec
Pione Sisto

Martin Pusic

Kampen vi husker
Torsdag d. 18. februar 2016


Hvad skete der efterfølgende

Flere FCM-spillere gjorde sig bemærkede i den europæiske kampagne. Dette medførte et par flotte salg af de midtjyske købmænd. Det lukrative udstillingsvindue sendte forsvarsprofilen Erik Sviatchenko afsted til Celtic allerede i vintervinduet. Også Pione Sisto blev solgt til Celta Vigo kort efter sæsonafslutningen.

FC Midtjylland har siden stiftelsen i 1999 været kendte for at drømme stort og sætte høje målsætninger for dem selv. Derfor var de ikke overraskende sultne efter mere europæisk succes, ovenpå den tilfredsstillende debut. De rendte dog ind i et par lunkne sæsoner, hvor kvalifikationen kiksede. De seneste to sæsoner har de dog formået at kvalificere sig til europæisk fodbold. I 2020 var det den ypperste turnering Champions League, og i 2021 stod den igen på Europa League.

Nationalt har det midtjyske mandskab også klaret sig godt siden den europæiske debut. To danske mesterskaber samt to pokaltitler er det blevet til siden dengang. Klubben har fortsat udviklingen siden mesterskabet i 2015, og har opnået en status som fast tophold i dansk fodbold.
I næste uge skal FC Midtjylland således forsøge at ride videre på målsætningen om at blive en mere seriøs og fast bestanddel af de europæiske klubturneringer.


Mere om FC Midtjylland

Optakt

Fodbold nyheder

Magasin-artikler

Profiler

Ledere

Statistik

Champions League - Inter - Barcelona