Fodbold nyheder

Ny offside-teknologi bliver lanceret til VM

Af Niklas Gerster

Offside har været en af de helt store udfordringer for VAR. Nu præsenterer FIFA således ny teknologi, som skal gøre beslutningerne hurtigere.

Article image
Ritzau-Scanpix

Optegnede linjer, milimeter-måling af fødder, ventetid, usikkerhed. Lange VAR-gennemgange af tvivlsomme offside-kendelser har fyldt en hel del i fodbolddebatten, og har sat fodboldfans’ tålmodighed på prøve. Men nu er der måske håb forude for de utålmodige seere. I hvert fald har FIFA i dag meddelt, at en ny offsideteknologi vil blive benyttet til VM i Qatar. De hævder, at det vil nedsætte ventetiden på offside-kendelserne fra 70 sekunder til 25 sekunder.


Det kaldes semi-automatisk offside-teknologi, og det indebærer bl.a. at bolden til VM vil blive udstyret med en sensor, som udsender data til VAR-systemet, der dobbelttjekker resultatet. Dernæst vil det blive sendt ind til dommeren, som i princippet blot skal dømme den datatjekkede beslutning. I en historie hos The Guardian beskriver lederen af FIFA’s dommerkomité, Pierluigi Collina, hvad motiverne bag lanceringen af den nye teknologi er:

- Vi ville gerne tilbyde noget, som gav et hurtigere svar. I forhold til præcision er det vigtigt, i forhold til tid er det mere psykologisk.

Den nye teknologi sammenlignes af Collina med mållinjeteknologi, og han pointerer, at nøjagtighed er et nøgleord i forhold til, hvad teknologien kan tilbyde fodbolden. Collina beskriver også vigtigheden i at fans får en visuel forklaring på de dømte situationer, og dette vil FIFA løse ved at præsentere 3D-klip på storskærmene, så seerne hurtigt kan danne sig et overblik over kendelserne.

Relaterede artikler

Optakt

Fodbold nyheder

Magasin-artikler

Profiler

Ledere

Statistik