Fodbold nyheder

Paul Pogba – nightmAIR efter fem spildte år

Af Torsten Brix

Den kontroversielle Paul Pogba forlod Manchester United og smækkede med døren i 2013 efter et nytårsnederlag og Sir Alex’ 70-års fødselsdag. Siden er han vendt tilbage, men det er aldrig blevet godt og han er fortsat ”Fergie's biggest mistake” og nu smækker han igen med døren…
Article image
Ritzau-Scanpix
Masser af gange har Paul Pogba ytret sig meget negativt om Manchester United, og kigger man nærmere på det hotte interview med Le Figaro, er der ikke tale om nogen undtagelse. Her slår midtbanespilleren fast, at hans anden periode i Manchester United har været spild af fem år. Franskmanden blev ellers indkøbt rekorddyrt i 2016 og har spillet 222 kampe, men blot vundet 52% af dem. Det er langt fra første gang, at Pogba svinger den verbale sabel over Old Trafford.


Under landskampspausen i efteråret 2020 kom Pogba med nok et angreb på Manchester United, da han til den franske tv-stadion RT slog fast, at når han var afsted med det franske landshold, var det ligesom at få ”frisk luft”. Udtalelsen kommer efter en periode, hvor Manchester United – og især Pogba – var så skidt kørende sportsligt, at det kan betegnes som et mareridt.

Efter syv Premier League-kampe var storholdet placeret på 14. pladsen i ligaen, og Pogba var ikke er en del af Ole Gunnar Solskjærs idealopstilling. Dette fik den franske landstræner Didier Deschamps til meget nøgternt at slå fast, at Pogba ikke kunne være tilfreds med situationen på Old Trafford. Meget bedre var det ikke i 2013, hvor midtbanespilleren forlod klubben med følgende udtalelse:

- Jeg skal aldrig tilbage dertil igen. Klubben behandlede mig ikke med meget respekt, da jeg forlod den i sommer. Sir Alex Ferguson ringede til mig tre uger senere og grinte ned i telefonen i 25 minutter. Det værste var, at han tilbagekaldte mit idol Paul Scholes. Han kaldte mig navne og sagde, at jeg ikke var god nok til at spille for klubben. På det tidspunkt bestemte jeg, at jeg aldrig skulle vende tilbage til klubben. Ingen penge i verden kan få mig til det.

Sådan sagde Paul Pogba til La Repubblica i 2013, men i sommeren 2016 var der alligevel penge nok til at ændre holdningen til Manchester United, da han underskrev en femårig aftale med klubben. Samtidig blev der pillet lidt i Sir Alex Fergusons eftermæle, da Jose Mourinho betalte hysterisk mange penge for spilleren, som den skotske manager havde kasseret. Samlet set så lavede Sir Alex Fergusons igennem de historiske mange år som manager i Manchester United ikke mange fejltagelser, der var værre end, da han valgte at tilbagekalde den pensionerede Paul Scholes i stedet for at satse på den fremadstormende 19-årige Paul Pogba.

Som reaktion på Fergusons valg smuttede den franske midtbanespiller til Juventus, hvor han på imponerende vis slog sig fast, selvom han tog til en klub, der ellers var stærkt repræsenteret på den centrale del af banen. Da Pogba ankom til Torino, var den elegante playmaker Andrea Pirlo, den italienske landsholdsspiller Claudio Marchisio og den målfarlige Arturo Vidal i klubben. Så masser af konkurrence til den unge Pogba på den centrale del i Juventus-formationen 3-5-2.


Her imponerede Pogba på fornemmeste vis, og underligt nok manglede Manchester United i samme periode i den grad en ”box to box-player” på deres defensive midtbane. Så det charmerende træk af Ferguson med at hente klubikonet Scholes tilbage blev på en forunderlig måde meget kostbart, og nok engang blev Pogba centrum for ballade.


Den franske ballademager
I 2009 forlod Pogba den franske klub Le Havre på en dramatisk måde. Den franske klub mente, at den talentfyldte spiller havde lovet at underskrive en forlængelse, men sådan gik det ikke, og i stedet endte han på Old Trafford, som han forlod på næsten samme måde. For tre år efter ankomsten til Manchester smækkede han med døren, mens Sir Alex Ferguson ”råbte” følgende efter ham:

- Så vidt vi ved, så skrev Pogba under med Juventus for længe siden. Det er lidt skuffende, for jeg synes ikke, at han viste os nogen respekt overhovedet. Hvis det er sådan, at han vil gøre det, så er jeg glad for, at han er væk.


Kopi af ? - måske Patrick Vieira
Igennem 1990'erne døjede Sir Alex Ferguson meget med Arsenal-rivalen Patrick Vieira, hvilket er lidt pudsigt, da Pogba ofte er blevet sammenlignet med den langlemmede landsmand. Derudover har han haft Europa- og verdensmesteren som forbillede.

På det franske ungdomslandshold er det blevet til over 50 kampe for Pogba, men det er præstationerne for klubholdet Juventus, der har bevidstgjort omverdenen om hans høje niveau. Således har Pogba været sat på U-21 Champions League-drømmeholdet efter gode præstationer i den store klubturnering. Derudover har Pogba på de franske ungdomslandshold spillet masser af gode kampe. Han var anfører på det franske U-20 landshold, der vandt U-20 VM, hvor Pogba også blev kåret til turneringens bedste spiller.


Kært barn har mange navne
Det er dog langt fra kun hæder, som Pogba har høstet. Som tidligere nævnt har der også været masser af ballade, som da han spyttede efter en modstander i en Serie A-kamp eller da han i november 2014 blev sat af holdet, efter han var kommet for sent til et par træninger.

Trods balladen omkring Pogba var masser af storklubber på jagt efter ham i sommeren 2016, men han endte med at tage tilbage til Old Trafford, hvor karrieren for alvor startede – men også tilbage til ”balladen”. Pogba var nemlig modig ved at gå imod selveste Sir Alex Ferguson, hvilket fik holdkammeraterne fra “Den Gamle Dame” til at give Pogba kælenavnet “Nelson Mandela” grundet den modige beslutning. Det er dog langt fra det eneste kælenavn, som Pogba har fået. Den italienske presse kaldte ham for “Il Polpo Pogba”, da de mente, at de lange ben og arme på franskmanden mindede om armene på en blæksprut.

Så kælenavnene og kontroverserne har stået side om side, når det gjaldt omtalen af den meget farverige Pogba, der blandt andet har haft meget omskiftlige hårpagter med mange forskellige farver. På banen har der også været lidt rysten på hånden – her har der været tale om en blanding af Patrick Vieira og Andrea Pirlo… store ord om en ung mand… selvom "Mandela" eller "Il Polpo Pogba" allerede har været meget i overskrifterne. Det største problem har dog været at finde den rette position til Pogba i Premier League – for er han 6'er, 8'er eller 10'er?


Ballede med Sir Alex
I forhold til exit'en fra Old Trafford startede det for alvor omkring nytårsaften 2011. Pogba var blevet tilbudt en kontraktforlængelse, hvis størrelse indikerede, at den 18-årige skulle være en fast del af Manchester United-holdet. Dette er sidenhen blevet bekræftet af den daværende assistent Rene Meulensteen. Indtil nu er det ikke blevet kendt, hvorfor Pogba valgte mægtige Manchester United og Sir Alex Ferguson fra og i stedet tog til Juventus på en fri-transfer seks måneder senere.

Gætterier har sendt beslutningen tilbage til den famøse nytårsaften 2011. Et voldsomt afbudsramt United-hold tabte 2-3 til bundholdet Blackburn, men trods de mange afbud så Pogba hele kampen fra bænken. I stedet for Pogba havde Sir Alex valgt at lade den mindre forsvarsspiller Rafael da Silva spille på den centrale midtbane, hvilket skulle have gjort, at Pogba den aften besluttede sig for at skifte til Juventus. Ikke mindst fordi Pogba ikke fik nogen forklaring eller kommentar fra Sir Alex, der ifølge engelske medier havde mere travlt med at komme til sin egen 70-års fødselsdag.

Pudsigt at denne United-legendes største fejl kom på hans runde fødselsdag, og et tankeeksperiment kunne være; hvordan havde Uniteds efterfølgende – og lidt kriseprægede - sæsoner været, hvis Pogba havde været i klubben. De fire sæsoner han var i Juventus, blev de mestre i samtlige.

Første sæson i Italien spillede han 27 gange for mesterholdet samt otte gange i Champions League – så United og Sir Alex så helt forkert et halvt år tidligere, hvor den vævre da Silva blev foretrukket sammen med den tilbagekaldte Scholes.

Op til EM2016 postede Englands største fodboldmagasin - FourFourTwo - en forside med overskriften ”The Greatest show on Earth”. Forsiden havde spillere som Neuer, Ibrahimović, Ronaldo, De Gea og Bale – og midt i det hele og med det største billede var Paul Pogba. En stjerne var født og var blevet placeret blandt de allerstørste EM-profiler.

Men tiden siden har samlet set været plaget af usikkerhed om, hvor Pogba skulle spille på United-midtbanen, og når han endelig spillede, har præstationerne heller ikke været så gode, at man følte sig sikker på franskmandens fremtid i klubben. Det sker samtidigt med, at landsmanden i Real Madrid - Zinedine Zidane - offentligt ønskede sig Pogba, så transferflirten med den spanske hovedstadsklub har været stor og helt sikkert påvirket Pogba.

Desuden har Pogba løftet sit niveau betydelig, når han har spillet på det franske landshold, som da har været et stort aktiv på det hold, der vandt VM2018. Men det er jo også her, hvor han kunne få ”luft” og ikke levede et mindre mareridt som ”Fergie's biggest mistake”.

Efter tilbagekomsten til Manchester United har Pogba spillet 222 kampe for Manchester United, men også været skadet til 84 kampe eller hele 527 dage. Dette har påvirket relationen imellem United-fansene og Pogba, men også forholdet imellem de forskellige United-managere der har været i klubben i denne periode. Men i det føromtalte interview med Le Figaro siger Pogba også, at han ville ønske, at han kunne få samme forhold til United-manageren Ralf Rangnick, som han har til den franske landstræner Didier Deschamps, som han vandt VM2018 med.

Pogba har ikke trivedes i Manchester og han har blandt andet slået fast, at han havde en depression, da Jose Mourinho var manager i storklubben, hvor han følte sig isoleret og alene. Til sommer har Pogba kontraktudløb med Manchester United og nu smækker han med United-døren igen og siger:

- På det franske landshold er det simpelt. Jeg har en rolle og en fast position. Jeg kender den rolle og føler, at jeg har trænerens opbakning. Det er helt anderledes i Manchester United, fordi jeg hele tiden spiller forskellige positioner og vi ændrer også hele tiden vores formation. Jeg kender ikke min rolle og jeg har spurgt efter det – men ikke fået noget svar.Mere om Paul Pogba

Mere om Manchester U

Optakt

Fodbold nyheder

Magasin-artikler

Profiler

Ledere

Statistik