ALT om VM

Fodbold nyheder

Raphaël Varane – Gennembrud imod Manchester United

Af Torsten Brix

Efter fire Champions League-titler og tre spanske mesterskaber skifter verdensmesteren lidt overraskende til Manchester United.
Article image
Efter længere tid uden at Raphaël Varane kunne blive enige om en kontraktforlængelse i Real Madrid slog præsidenten Florentino Perez fast, at han ville sælge forsvarsstjernen for 420 millioner kroner. Det ville Manchester United gerne betale og efter 10 år i ”Kongeklubben” flytter Varane fra Spanien til Nordengland, men hvad er historien egentlig om den 28-årige franskmand.


Den 25. april 1993 blev Raphaël Varane født. I fødebyen Lille tilbragte han de spæde fodboldår i klubben Hellemmes, inden han som 10-årig skiftede til Ligue 1-klubben Lens. Allerede her var flere ude efter ham, blandt andet LOSC Lille fra hjembyen. Efter syv år på diverse ungdomshold i Lens, var klubben kloge nok til at give ham en professionel kontrakt, og dermed skulle den unge mand prøve kræfter med Ligue 1. Her opnåede han 23 ligakampe og scorede to mål i kampe mod henholdsvis Caen og Monaco. På trods af hans bidrag måtte Lens dog en tur ned i Ligue 2, men det skulle ikke blive med Varane i truppen.


Et defensivt stjerneskud
Den 22. juni 2011 kunne Lens-præsident Gervais Martel nemlig offentliggøre, at klubben for den nette sum af 75 millioner kroner, måtte slippe deres unge stjernefrø til mægtige Real Madrid. I Madrid præsenterede de købet som en investering i fremtiden, og i den første sæson var det da også sporadisk med spilletiden. Det viste sig dog i hans anden sæson, at fremtiden ikke var så fjern for den unge franskmand. Kort efter jul løb det normale førstevalg sammen med Sergio Ramos, Pepe, ind i en skade, og Varane blev foretrukket fremfor Raúl Albiol og Ricardo Carvalho. Med den chance blomstrede han for alvor op.

Sidst i januar 2013 debuterede han i El Clásico, den evige rivalkamp mod FC Barcelona, denne gang i Copa del Rey. Det gjorde han med stil. Først reddede han bolden på målstregen efter et forsøg fra Xavi, og siden headede han udligningen til 1-1 i mål. Dermed blev han den andenyngste udenlandske spiller til at score i et Clásico for Real Madrid. I returkampen på Camp Nou en måned senere vandt Real Madrid 3-1 og sikrede sig dermed videre adgang i turneringen, og igen var Varane imponerende, og igen scorede han, da han konsoliderede sejren med scoringen til 3-1. Det fik den franske landsholdslegende Bixente Lizarazu til at udtale følgende:

- Vi snakker om en knægt, der har sat Pepe af, og Pepe, med alle hans ting, er stadig en god midterstopper. Hans præstationer mod Manchester United og Barcelona var ekstraordinære, sagde Lizarazu. Og netop kampene mod Manchester United blev hans store internationale gennembrud.Imponerede Drogba - bedre end Hierro
Kort efter fik alle fodboldfans verden over blik for Varanes særlige talent. Først leverede han overbevisende præstationer mod Manchester United i 1/8-delsfinalerne, og i den første kvartfinale, på hjemmebane mod Galatasaray, leverede han en decideret pragtpræstation. I den direkte duel med Didier Drogba vandt han samtlige af sine tacklinger, mens samtlige hans 27 afleveringer fandt en medspiller. Det fik Drogba til at udtale sig i særdeles positive vendinger om den dengang 19-årige Varane:

- Jeg kan ikke tro, han kun er 19 år. Han er en af de bedste forsvarer, jeg nogensinde har stået overfor.

På grund af hans intelligente forsvarsstil og hans høje tekniske niveau blev han straks sammenlignet med Real Madrid-legenden Fernando Hierro og Varanes landsmand Frank Leboeuf mener sågar, at han er bedre end ham.

- Mange sammenligner man med Hierro på grund af hans teknik, men på det fysiske plan er han bedre, og han er langt hurtigere, udtalte Leboeuf om hans unge landsmand.


Legende i Madrid - det samme for Frankrig
Varanes rivende udvikling har da også betydet, at han kun har opnået 17 U-landskampe for Frankrig, to med U-18 og 15 med U-21. I marts 2013 fik han nemlig sin debut på det franske landshold, da han startede inde i kvalkampen mod Georgien, som blev vundet 3-1. Siden er det blevet til 78 landskampe – og et VM-trofæ i 2018.

Real Madrid-fansene var heller ikke i tvivl om hvad de mente, og i hans gennembrudssæson opnåede han, udover internationalt gennembrud og landholdsdebut, en utrolig hæder ved enden af sæsonen. Her havde den spanske avis AS besluttet sig for, at de skulle kåre det bedste hold af udenlandske profiler i klubben gennem tiden. Avisen lod det være op til sine internetbrugere at bedømme hvem der fortjente en plads, og, sin unge alder til trods, kunne Varanes navn ses på holdkortet sammen med klublegender som Alfredo Di Stéfano og Zinedine Zidane.

Men efter fire Champions League-titler og tre spanske mesterskaber kunne Manchester United annoncere, at de havde købt Raphaël Varane i Real Madrid og lavet en fire-årig aftale med den 28-årige. Franskmanden havde kun et år tilbage af sin kontrakt med Real Madrid, som han havde fået et gennembrud for - imod Manchester United.

Mere om Raphaël Varane

VM 2022

Lande-beskrivelser

Profiler

Lisandro Martinez
Amsterdams carnicero
Kevin De Bruyne
Kasseret af Mourinho
Gabriel Jesus
Er fortovsmaleren med øgenavnet Tetinha ”up 4 it”?
Gabriel Martinelli
Arsenals diamant
Neymar
30 år
Rodrygo
Fundet på gaden
Vinícius Júnior
VINI, VIDI, VICI
Joachim Andersen
Ukendt rekordindkøb eller Ronald Koeman?
Martin Braithwaite
Bedre end FIFA
Andreas Cornelius
Ny i FCK… for tredje gang
Kasper Dolberg
SMIL
Christian Eriksen
Tæt på Helveg og Jan Dahl
Pierre-Emile Højbjerg
Fremskudt bryst og frie følelser
Simon Kjær
Lederen der taler med fødderne
Phil Foden
Storsamler af fodboldkort og større end Messi
Harry Kane
Otte ord
Marcus Rashford
Red for life
Raheem Sterling
Hjem til London
Ben White
Fremtidsløsningen for Arsenal?
Karim Benzema
BenzeNA eller hattrick-helt?
Olivier Giroud
Jagter Henry
Antonie Griezmann
Tidligere Esencia!
Kylian Mbappé
Den næste Pelé kender retningen
Raphaël Varane
Gennembrud imod Manchester United
Memphis Depay
Tarzan med tatoveringer
Mohammed Kudus
Alle har retten til at drømme
Takehiro Tomiyasu
Fjerde gang var lykkens gang
Luka Modric
Fra flygtning til verdens bedste
Hakim Ziyech
Gadedrengen
Robert Lewandowski
Var bedre end Messi og Ronaldo
Wojciech Szczesny
Flot aktion til VM i skyggen af Schmeichel
Joao Felix
Bedre end Ronaldo
Bruno Fernandes
Portugals redningsmand
Ronaldo
Ulidelig tilværelse, temperamentet og den handicappede dreng
Bernardo Silva
Alf'en
Xherdan Shaqiri
Alpine Messi
Granit Xhaka
Udskældt stjerne
Luka Jovic
Når 6% ikke er nok
Dušan Tadić
Den hjemvendte søn
Dušan Vlahović
DV9
Álvaro Morata
Udskældt helt
Kai Havertz
Kopi af Lampard
Edinson Cavani
Tidligere bevaret hemmelighed
Darwin Nunez
Den næste Luis Suarez eller Liverpools manglende brik?
Brenden Aaronson
The Medford Messi
Gareth Bale
Kasseret af Mourinho og Real Madrid
Daniel James
Den walisiske Usain Bolt

Vidste du om ...

VM Artikler

VM Legender

Kampe og tabeller

Optakt

Fodbold nyheder

Magasin-artikler

Profiler

Ledere

Statistik