Europa: EM
FT
2 - 2
(0 - 1)
Tyskland
Ungarn
K. Havertz (66), L. Goretzka (84)
Á. Szalai (11), A. Schafer (68)
Philip Sinkbæk Jensen

Ovenpå LGBT+-kampagne i München: Ungarns premiereminister aflyser tur efter reaktioner

Episoden omkring UEFA, der ikke tillader at oplyse Allianz Arena i München med regnbuefarver har givet genlyd på sociale medier i hele fodboldeuropa. Andre tiltag forberedes med flag på stadion, og nu aflyser Ungarns premiereministrer, Viktor Orbán, tur til München ovenpå Münchens reaktion på afvisningen af stadiontiltaget.
I aften skal den afgørende kamp mellem Tyskland og Ungarn spilles i Gruppe F, hvor gruppen står pivåben. I går kunne Indkast skrive, at UEFA ikke tilladte München at oplyse Allianz Arena i regnbuefarver, hvilket UEFA anså som en politisk erklæring, da Ungarns premiereminister, Viktor Orbán, havde udført en lovgivning, der underminerer homoseksuelle i Ungarn.

Begrundelsen var, at UEFA anses som en politisk og religiøs-neutral organisation, og at anmodningen har en politisk sammenhæng, da det er en reaktion på en politisk beslutning i Ungarn, og dermed må afvises. Nu ønsker München-by dog at reagere på UEFAs beslutning og anvende andre midler for at markere støtten til LGBTQ+.

11.000 regnbueflag vil være på stadion såvel som at flere historiske bygninger i München vil være lyst op i regnbuefarver. Derudover vil 48 stadions rundt i Tyskland være lyst op i regnbuefarver. Initiativtagerne er organisationer bag Christopher Street Day samt tyskerne selv, der ville have sendt et signal til den ungarske parlamentsleder, hvis budskab også florerer over sociale medier under hastag'et "lightupMunich".

Ifølge det tyske medie Sportschau, så vil den ungarske premiereminister, Viktor Orbán, ikke være til stede på Allianz Arena, der ellers var planlagt. Orbáns kovending kan meget vel tage afsæt i Münchens modreaktion til UEFAs beslutning. Premiereministeren har sågar appelleret til Münchens politikere om at acceptere UEFAs beslutning, og samtidigt udtalt, at regnbuens farver ikke nødvendigvis har noget at køre med statsanliggende eller homoseksuelle rettigheder generelt:

- Om München fodboldstadion eller et andet europæisk stadion skinner i regnbuefarver er ikke en statsbeslutning, sagde Orbán til Sportschau, der også neglegerede, at regnbuens farver udelukkende kan relateres til LGBTQ+ i Budapest:

- Regnbuens farver er naturligvis en del af gadebilledet (i Budapest, red.), sagde Orbán til det tyske medie, der altså ikke vil være at finde på stadion i aften.

Kampen mellem Tyskland og Ungarn spilles kl. 21.00, og kan transmitteres på DR1, DRTV og Viaplay.

Det læser brugerne på INDKAST lige nu

MEST LÆSTE - SPORTSNYHEDER

SENESTE SPORTSNYHEDER