M. Demiral (53)
C. Immobile (66), L. Insigne (79)
Christian Bang Jensen

Dominerende Italien smadrede Tyrkiet

Italien dominerede hele åbningskampen ved EM-slutrunden mod et defensivt og svagt spillede Tyrkiet og kom dermed perfekt fra land med en 3-0-sejr i Rom.
Fem år skulle der gå før vi igen kunne vende blikket mod en EM-slutrunde, men fredag aften blev EM-slutrunden anno 2020 endelig skudt i gang. Og med fyr, flamme, storslået italiensk sangkunst og pyroteknik kunne Rom og Stadio Olimpico lægge græs til åbningskampen mellem Tyrkiet og Italien.

De italienske ”værter” kom bedst fra start i en forsigtig og chancefattig indledning, hvor Ciro Immobile havde turneringens første chance. Men angriberen, der ellers til dagligt spiller på netop Stadio Olimpico for sin italienske klub Lazio, havde ikke indstillet sigtekornet i første halvleg.

Roberto Mancini har udtaget et yngre italiensk mandskab, men det var alligevel den rutinerede stopperduo fra Juventus, Leonardo Bonucci og Giorgio Chiellini, der startede kampen for ”Gli Azzurri”. Sidstnævnte kom midt i første halvleg frem til flere store hovedstødsmuligheder, men den 25-årige tyrkiske målmand Ugurcan Cakir fik viftet bolden forbi målstolperne.

Italienerne pressede mere og mere på, og flere gange var der appel for hånd på bolden i feltet, men en ny linje omkring den tvivlsomme hands-regel er blevet lagt, og derfor forblev dommer Danny Makkelies fløjte tavs.

Tyrkerne var sjældne gæster i første halvleg, og havde ikke et eneste skud på Gianluigi Donnarumma. Omvendt blev de rødklædte ”gæster” presset længere og længere tilbage på banen, og flere gange var alle 11 mand fanget omkring eget straffesparksfelt, for at dæmme op for det italienske spil omkring feltet.

Anden halvleg startede som første sluttede. Italien i offensiv dominans, der pressede tyrkerne tilbage på egen banehalvdel. Og i kampens 52. minut kunne italienerne ånde lettelsens suk. Manuel Locatelli fandt med en flot aflevering sin midtbanekollega Nicolo Barella, der sendte bolden i dybden til Domenico Berardi på højrekanten. Sassuolo-angriberen sendte et fladt indlæg ind i det lille målfelt efter Ciro Immobile, men det var 23-årige Merih Demiral, der noget uheldigt kom til at tæmme bolden i eget net.

Scoringen ændrede ikke kampbilledet. ”Gli Azzurri” fortsatte det tunge pres, mens tyrkerne lavede frygtelige opspilsfejl og begyndte at diskutere indbyrdes. I det 66. minut fik venstre backen Leonardo Spinazzola muligheden, men den fantastiske afslutning blev fulgt op af en lige så flot redning fra Ugurcan Cakir. Desværre for den tyrkiske målmand faldt bolden lige ud til Ciro Immobile højre fod, og han kunne på mest Ciro Immobile-agtige måde putte sig selv øverst på EMs topscoreliste.

Resten af kampen stod i Olé-boldens tegn. Italien crusede bolden rundt mellem hinanden uden at tyrkerne var i nærheden af hverken den eller nogle større målchancer. Med 12. minutter tilbage af opgøret førte endnu en opspilsfejl i det tyrkiske forsvar til, at det også blev 3-0 til de italienske ”værter”. Fire hurtige afleveringer, og så lå bolden ved Lorenzo Insigne, der uden problemer kunne sende EM-bolden i rosen.

3-0 blev dermed åbningskampens resultat, hvor Italien til tider så skrammende stærke ud mod et svagt tyrkisk mandskab. Lørdag eftermiddag spiller Wales og Schweiz den anden kamp i EMs gruppe A., hvor der med det store nederlag til Tyrkiet er åbent op for både anden- og tredjepladsen.