Fodbold nyheder

Pep Guardiola napper tredje mesterskab på fire år: Her er opskriften

Af Philip Sinkbæk Jensen

Manchester United tabte tirsdag aften til Leicester, der definitivt sendte Premier League-trofæet til bysbørnene i Manchester City, der markerer Pep Guardiolas suverænitet med klubben. Der kan være flere grunde til, at det er gået City så godt.

Article image
Ritzau-Scanpix

For tredje gang i fire sæsoner har Manchester City vundet mesterskabet i den engelske Premier League. Manden bag succesen er manageren Pep Guardiola, der sidste år måtte sande, at han og ’The Citizens’ tabte mesterskabet med 18 point op til et fantastisk Liverpool-mandskab i sidste sæson. Dog skulle Guardiola og Co. komme stærkere tilbage i denne sæson, hvor holdet vandt 15 gange i streg fra december til marts.


Hvordan bar Guardiola sig ad med at sikre mesterskabet med tre runder tilbage af Premier League i år? Det kan der være nogle bud på:

Købet af Rúben Dias

630 millioner kroner og centerbacken Nicolas Otamendi var nok for Benfica til at slippe Rúben Dias. Centerbacken viste samme suverænitet som Virgil van Dijk gjorde det i Liverpool i sidste sæson. I samarbejde med John Stones, der har Dias og Stones været medvirkende til at holde buret rent og forsvaret overmatchende i adskillige kampe. Hele 18 gange blev det til med en afleveringsprocent på 93,3 procent, hvilket gør Dias til den leder i forsvaret, som Guardiola har savnet.

Have tillid til John Stones

I 2016 købte Manchester City John Stones fra Everton for 411 millioner kroner, hvor Stones mildest talt underpræsterede og blev rygtet væk fra klubben. Stones formåede, med hjælp fra nogle småskader, at slå både stærke Aymeric Laporte og Nathan Aké af holdet, da Stones samtidigt fik gang i målscoringerne. Derudover har Stones vundet 1,7 hovedstødsdueller pr. 90. minut og matcher Dias’ succesrate i pasninger.


Sætte Ilkay Gündogan fremad på banen

Ilkay Gündogan har været totalt anonym i City efter sit skifte fra Dortmund i 2016. Siden at Rodri og Fernandinho har påtaget sig mere defensive roller på City-mandskabet, så har Kevin de Bruynes skade givet plads til Gündogan, der ikke fik sin normale playmaker-rolle, men et mere offensivt mindset.

Gündogan fik bolden i nettet hele 12 gange og slog sin egen seniorrekord. I den sidste halvdel af sæsonen stod tyskeren altid på det rigtige sted på det rigtige tidspunkt, og samtlige driblinger flaskede sig sågar for den 30-årige tysker.

Forløsning af Phil Fodens potentiale

Manchester City har indtil videre scoret 72 gange, hvilket i flere tilfælde har haft Phil Foden involveret. ’Stockports Iniesta’ har ikke blot været afgørende i andre turneringer i jagten på ’The Quadruple’, men også været leveringsdygtig på syv mål og fem assists i Premier League. Foden har ramt et enormt højt gennemsnitligt niveau, hvilket statistikken understøtter med det output, som den offensive englænder har haft for sit spil.

Foden har leveret 1,7 nøgleafleveringer pr. topkamp i sine 26 Premier League-kampe i denne sæson. Den 20-årige har endeligt fået sit gennembrud i klubben, hvor han ellers har måtte varme bænken de seneste år.

Have store angribere siddende i kulden

Både anføreren, Sergio Agüero, og Gabriel Jesus har måtte kigge til udefra, når City har buldret løs med sine nye kæledægger. Jesus, der er spilleklar, har haft otte færre kampe end i sidste sæson og har samtidigt ikke været i startopstilling i knock-out-kampene i Champions League siden sekstendelsfinalen mod Borussia Mönchengladbach.

Pep Guardiola har haft fidus til at spille enten Kevin de Bruyne, Bernardo Silva, Ilkay Gündogan eller Phil Foden som den falske 9’er, og derfor underprioriteret den 24-årige brasilianer. Dette har forårsaget meget rotation på de offensive pladser, hvor det kun er blevet til 60 procent spilletid for Jesus i denne sæson.

Sergio Agüero har været langtidsskadet, og som erstatning har spanieren Ferran Torres sågar blevet spillet på toppen fire gang fra start selvom at Torres er købt som kantspiller.

Manchester City har gjort det fortrinligt i denne sæson, hvor ’The Quadruple’ desværre ikke længere er opnåelig. Dog er mesterskabet og en potentiel Champions League-titel en milepæl for Guardiola, der uden angribere har formået at bringe City ind i en vinderera.

Relaterede artikler

Optakt

Fodbold nyheder

Magasin-artikler

Profiler

Ledere

Statistik